Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Eveniment Conceptul învață în joacă – la Academia de inot Dinamo

Conceptul învață în joacă – la Academia de inot Dinamo

Articol realizat de George Vescan - psiholog CS Dinamo

Academia_de_InotÎn acest articol doresc să explic din perspectiva psihologiei copilului și a sportului de performanță conceptul Academiei de înot Dinamo – învață să înoți prin joacă. Așadar, copiii înscriși la grupa de ințiere vor găsi plăcere și distracție în activitatea de învățare. Astfel se dorește ca de la primii pași pe drumul performanței, în orice domeniu, copiii să deprindă mentalitatea de a găsi plăcere în procesul învățării și distracție în explorare, experimentare și autodepășire.

Acest concept, de a găsi plăcerea în cele mai grele antrenamente și distracția la cele mai importante competiții, arată o nouă mentalitate a celor care au pus bazele Academiei de înot Dinamo. Când se spune că la Dinamo sunt cei mai competenți antrenori de înot nu se face referire doar la faptul că Walter Bolognani este coordonatorul academiei sau Adrian Rădulescu împreună cu David Popovici vor fi aproape de acest proiect ci se referă și la mentalitatea modernă a antrenorilor. A considera confortul psihic al micilor sportivi ca fiind un factor central este un aspect pe cât de benefic pe atât de surprinzător pentru antrenorii români în general, adepți ai psihopedagogiei de tip pedeapsă sau recompensă, pentru cei care doar medalia contează și trebuie câștigată cu orice sacrificiu și mijloc.         

Cercetările lui George Lowenstein în psihologia curiozităţii [1] subliniază ideea că copiii se nasc cu o curiozitate intrinsecă, cu interes față de explorarea lumii și cu o capacitate crescută de învățare. ”Ei iubesc să învețe, să descopere, să își provoace mereu mintea și corpul pentru a se adapta şi evolua” [2]. Putem înțelege din concluzia cercetătorului că antrenorii pot folosi curiozitatea, plăcerea și dorința copiilor de a învăța și în nici un caz să creadă că este datoria lor de a ”împinge” de la spate sportivi să se antreneze, ai obliga sau constrânge. Este știut că dacă vrei să îi iei plăcerea unui copil să facă ceva atunci obligă-l să facă acel lucru. Profesorul Verza scria în Psihologia vârstelor (2000, p.163), principalul tip de activitatea în perioada școlară mică (6-7 ani până la 10-11 ani) este învățarea, însă jocul continuă să aibă un rol esențial în dezvoltarea copilului [3].

Pentru a aplica conceptul de învățare prin joacă, antrenorii Academiei de înot Dinamo cunosc caracteristicile specifice vârstei (5 – 7 ani). Știu ce înseamnă să crească motivația intrinsecă și de realizare a micilor sportivi, oferindu-le plăcerea de a învăța, dezvoltarea autonomiei - de a face alegeri libere, siguranța în a-și urmări visele lor, validarea calităților și reușitelor, transparență și empatie. De asemenea învățarea eficientă are la bază metodele specifice Științei învățării [4]  care urmăresc: asocierea noilor informații sau experiențe de cunoștințele deja fixate; antrenarea atenției, implicării și ieșirea din zona de confort prin provocări, față de care așteptările sunt plăcute; cultivarea unei mentalități de creștere prin autodepășire și conștientizarea progresului; încurajarea practicii deliberate și feedback permanent într-o manieră constructivă.

Mentalitatea de a învăța prin joacă, de a se antrena cu plăcere aduce cu sine avantaje importante în dezvoltarea și sănătatea psiho-fizică a copiilor, asigură un progres natural care va susține longevitatea sportivă și performanțe nu doar la nivel de copii și juniori. Iar pentru cei care au alte idealuri decât performanța sportivă, conceptul Academiei de înot Dinamo oferă o profundă dezvoltare personală. A deprinde mentalitatea de a învăța distrându-se, a munci cu plăcere, este probabil cea mai importantă lecție pentru o viață fericită și de succes pe care o putem oferi copiilor noștri.

 

REFERINȚE

[1] Lowenstein, G., 1994. The psychology of curiosity: a review and reinterpretation. Psychol. Bull. 116 (1), 75–98

[2] http://www.csdinamo.eu/eveniment/eveniment/motivarea-sportivilor-prin-creterea-autonomiei

[3] Verza, E., Verza, F.E. (2000), Psihologia vârstelor, Edit. Pro Humanitate, București

[4] https://www.aspireteachers.ro/noutati/2019/12/20/stiinta-invatarii-curs-partea1

Program Competitional

26 februarie - 3 martie 2024

Handbal. EHF European League (etapa 3), marți 27 februarie, ora 19:45: CSM Constanța – Dinamo

Fotbal. SuperLiga România (etapa 28), marți 27 februarie, ora 18:00: Dinamo 1948 – Hermannstadt. Stadion Arcul de Triumf

Handbal. Liga Națională (etapa 19), joi 29 februarie, ora 18:00: Dinamo – Politehnica Timișoara. Sala Dinamo

Polo. Superliga (etapa 9, restanță), vineri 1 martie, ora 11:00: CSU Oradea – Dinamo

Fotbal. SuperLiga România (etapa 29), vineri 1 martie, ora 20:00: Poli Iași - Dinamo 1948

Volei masculin. Cupa României, turneul Final 4 (semifinală), sâmbătă 2 martie, ora 16:00: Dinamo – Steaua. Se joacă la Mioveni

Volei feminin. Divizia A1 (etapa 20), sâmbătă 2 martie (ora 19:00): FC Argeș - Dinamo

Scrimă. Campionatul European de cadeți și juniori, 22-29 februarie, Napoli (Italia)

Tir. Campionatul European de seniori, 24 februarie – 3 martie, Gyor (Ungaria)

Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

ANUNTURI

Bazinul olimpic acoperit va găzdui în weekendul 24-25.02.2024 o competiție de polo din cadrul Campionatului Național U15, motiv pentru care activitatea de agrement se va desfășura după următorul program:

Sâmbătă 24 februarie: 13:30 – 18:00

Duminică 25 februarie: 12:00 – 19:00

Online Guests

We have 247 guests online