Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Eveniment Elisabeta Lipa, 5 ani la Dinamo: ”Performer în sport, performer în viata”

Elisabeta Lipa, 5 ani la Dinamo: ”Performer în sport, performer în viata”

Interviu realizat de Alexandru Enciu (foto - Mihai Neacsu)

collage.lipa_2Cvintupla campioană olimpică la canotaj Elisabeta Lipă a împlinit săptămâna trecută cinci ani de când a devenit președintele Clubului Sportiv Dinamo București. Jumătate de deceniu în care s-a confruntat cu două mari provocări: menținerea clubului pe primul loc în topul structurilor sportive din România și primenirea totală a Complexului Sportiv din Șoseaua Ștefan cel Mare. Primul obiectiv a fost realizat în totalitate: CS Dinamo rămâne pilonul principal al sportului românesc, adunând deopotrivă cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice, campionatele mondiale și europene.

Londra 2012 este exemplul cel mai sugestiv: aur olimpic prin Alin Moldoveanu (tir), trei medalii de argint prin Cătălina Ponor (gimnastică, sol), Corina Căprioriu (judo), băieții din echipa de sabie (Tiberiu Dolniceanu, Rareș Dumitrescu, Florin Zalomir), și bronzul cucerit de fetele din echipa de gimnastică (Cătălina Ponor, Larisa Iordache, Diana Bulimar). Dintre cei 14 români care au urcat pe podium la Jocurile Olimpice de la Londra, opt sunt legitimați la Dinamo.

A schimbat fața Complexului Sportiv Dinamo

Al doilea obiectiv, cel care ține de reînnoirea Complexului Dinamo, a cunoscut transformări spectaculoase și e de departe de a se fi încheiat. Sala Polivalentă a fost inaugurată în luna mai 2013, la sărbătoarea de 65 de ani a clubului, și este o mică bijuterie. Sala de fitness nou construită este deja un punct de atracție. Bazinul descoperit, sala de lupte și sala de scrimă au fost modernizate și au altă față. Sediul clubului s-a scuturat de aspectul învechit și zâmbește prietenos. În curte, bazinul olimpic de înot și polo crește pe zi ce trece, iar noua sala de gimnastică își așteaptă rândul, fiind deocamdată la stadiul de proiect aprobat. ”Vreau să las în urma mea ceva concret. O bază ultramodernă, demnă de istoria și de performanțele unui club de talia lui Dinamo”, spune Elisabeta Lipă.

Vicepreședinte USIP, o funcție onorantă

Cariera ei, sportivă și profesionională, este exemplificată perfect într-un discurs pe care ”Canotoarea Secolului XX” l-a ținut la Congresul Uniunii Sportive Internaționale a Polițiilor (USIP), eveniment desfășurat la finele lunii martie în Kuweit. La acest congres, Elisabeta Lipă a fost aleasă vicepreședinte al USIP, demnitate ce oferă dimensiunea aprecierii de care se bucură fosta mare sportivă a României, actual chestor de poliție, în structurile sportive ale Ministerelor de interne din lume. ”Este o funcție onorantă. În primul rând, USIP este o organizație importantă, la care sunt afiliate 54 de țări. Chiar la congresul de la Kuweit au semnat parteneriatul doi membri noi, Columbia și Belgia. În al doilea rând, eu reprezint România și Ministerul Afacerilor Interne din țara mea și orice funcție de acest gen aduce un plus de imagine țării mele”, spune Elisabeta Lipă.

Pregătirea fizică, activitate obligatorie în poliție

Portret__106La nivel mondial, fiecare minister al afacerilor interne are o structură care se ocupă de sportul de masă în rândul angajaților. În România, denumirea acesteia este Uniunea Sportivă a MAI, structură afiliată la Uniunea Sportivă Balcanică a Polițiilor, Uniunea Sportivă Europeană a Polițiilor și Uniunea Sportivă Internațională a Polițiilor. ”La noi există un ordin al ministrului care prevede obligativitatea pregătirii fizice, iar la fișa de evaluare a cadrelor sunt importante și testele fizice. Sportul este o componentă importantă a pregătirii polițiștilor, iar din acest motiv a fost nevoie de o formă de organizare care să gestioneze această activitate. Există evident și competiții, interne și internaționale, la care pot participa inclusiv sportivii de performanță legitimați la cluburile aparținând de ministerele afacerilor interne, dar și sportivi amatori proveniți din rândul cadrelor active. Nu sunt competiții ușoare, pentru că fiecare țară vine cu ce are mai valoros”, explică Elisabeta Lipă. Anul trecut, România a organizat Campionatul Mondial al polițiștilor la tir, competiție care a primit aprecieri la nivelul cel mai înalt pentru modul cum a fost organizată.

Cuvântul de ordine: un respect deosebit

Președintele CS Dinamo a intrat în USIP în urmă cu 7 ani, ca membru al Comisiei Tehnice, ulterior devenind membru în Comitetul Executiv. Anul acesta și-a depus candidatura la postul de vicepreședinte pentru Europa, rămas vacant prin expirarea mandatului. Alegerea Elisabetei Lipă a fost primită cu aprecieri unanime, toți membrii USIP arătând un respect deosebit pentru performanțele sportive ale cvintuplei campioane olimpice. ”M-au susținut nu doar țările europene, ci și multe țări arabe. Toți îmi arată de fiecare dată un respect deosebit, având o considerație mare pentru ceea ce am reușit eu în sport și în cariera ulterioară”, punctează Elisabeta Lipă.

La Congresul de la Kuweit, Elisabeta Lipă a încântat audiența cu un discurs intitulat ”Performer în sport, performer în viață”, în care a făcut o paralelă între cariera ei sportivă și cea profesională. Întregul discurs îl puteți vedea în rândurile care urmează, în forma prezentată de Elisabeta Lipă de la tribuna congresului.

PERFORMER ÎN SPORT, PERFORMER ÎN VIAȚĂ

Dna Chestor, Dr. Elisabeta Lipă, Președinte al CS Dinamo București

„Cel mai important lucru este să îndrăzneşti să ai visuri mari, apoi să acţionezi pentru a le transforma în realitate”, Joe Girard

Am visat din copilărie să devin polițistă, dar evoluția mea a trecut prin sportul de performanță, carieră care mi-a facilitat apoi dezvoltarea personală și motivația de a deveni un bun polițist.

Lecția esențială a sportului este că spiritul uman este o îmbinare de abilităţi, credinţă şi valoare care ne ajută să trecem peste eșecuri și să ne îndreptăm către victorie.

ELILIPA__03Pot afirma, din experiența personală, că sportul de performanță reprezintă premisa dezvoltării personalității individului pentru cariera de polițist. Sportul de performanţă înseamnă competiţie. Tot bagajul genetic al sportivului este canalizat pentru a valorifica mişcările naturale, pentru a-şi perfecţiona potenţialul morfofuncţional, psihic şi tehnic pentru a-şi putea atinge scopul - performanţa.

Sportul nu se limitează la dezvoltarea individuală, ci tinde tot mai mult să devină un fenomen social prin latura sa educativă, cognitivă şi culturală.

Dincolo de motivație, de raţionament, voinţǎ, imaginaţie creatoare, este foarte importantǎ strategia de pregǎtire elaboratǎ de antrenor. Echipa are acelaşi scop – sǎ construiascǎ o formǎ maximǎ pentru fiecare sportiv, înaintea competiţiei.

Spiritul de echipă, tenacitatea, comunicarea eficientă, dozarea efortului sunt abilități necesare atât în competiție, cât și la antrenamente.

Toate aceste calități se regăsesc și în profilul polițistului, care trebuie să creeze o atmosferă de respect și de încredere reciprocă atât în echipa sa, cât și în relația cu societatea civilă.

Disciplina, rigoarea, solidaritatea, rezistența la stresul competițiilor și al cantonamentelor sunt calități fără de care un sportiv nu poate ajunge pe prima treaptă a podiumului.

Psihoprofesiograma polițistului relevă calități similare: echilibru emoțional, rezistență la stres, lărgirea ariei motivaționale.

Sportivul de performanţǎ este acum, ca şi în antichitate, cel care aduce liniște şi glorie patriei sale, reprezintă mândria concetǎţenilor sǎi, fiind cunoscut şi recunoscut ca un adevǎrat erou. În mod natural, performerul devine un model social, un etalon sub aspect fizic, moral şi comportamental. Condiția polițistului este similară.

Cu toate că activitatea profesională pe care o desfășoară solicită obiectivitate, devotament, altruism, auto-disciplină, dorință de realizare, asertivitate, polițistul are propria individualitate, iar condiția de ființă bio-psiho-socială îl determină ca în situații limită să fie la fel de “uman” ca și ceilalți semeni ai săi.

Tot așa sportivul de performanță, în pofida autoreglării emoționale poate transforma o victorie în înfrângere.

Fiecare eșec înseamnă de fapt un moment de refacere a strategiei pentru atingerea performanței.

Sporturile de echipă dezvoltă capacitatea de cunoaștere și autocunoaștere, comunicarea în grup, dar și capacitatea de lider.

Adolescentul din echipa de juniori are modelele înaintașilor, adevărați eroi ai domeniului care devin idealul său. Seniorul care concurează, având în echipa sa tineri, își dezvoltă natural spiritul de lider. Aceeași situație se întâmplă și în mediul polițienesc, în echipele de lucru.

L.E._009La Jocurile Olimpice de la Atena, aveam 40 de ani, iar două dintre coechipierele din barca de 8+1 aveau 20 de ani. Pregătirea și competiția, în sine, ne-au cerut să îmbinăm capacitățile specifice vârstei și experienței pentru a reuși să ne armonizăm atât psihic, cât și motric. Am obținut medalia de aur.

“Citius, Altius, Fortius”, deviza olimpicǎ, încurajeazǎ nu numai pe sportivii olimpici sǎ se autodepǎşeascǎ, ci a devenit o formulǎ generalǎ, care comunicǎ tuturor sensul necesar al autodepǎşirii.

Sportul de performanţǎ nu este o doar înfruntare de muşchi şi pasiuni. Munca dublatǎ de talent, perseverenţǎ, tenacitatea şi, de ce nu, şansa sunt factori care construiesc un campion. Dar ca fiecare victorie şi aceasta are un preţ: sănătate, izolare în cantonamente, lipsa atmosferei de familie.

Sporturile de echipă dezvoltă capacitatea de cunoaștere și autocunoaștere, comunicarea în grup, dar și capacitatea de lider.

Eu am investit totul în sport. Sǎ trǎieşti în inima unui sport, sǎ mori şi sǎ renaşti între eşec și victorie este, fǎrǎ îndoialǎ, o mare şansǎ, dar şi o responsabilitate la fel de mare.

Pentru mine, toate victoriile sunt mari. Îmi amintesc, în detaliu, fiecare ediție a Jocurilor Olimpice la care am participat. Nu aveam nici 20 de ani la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, când am câștigat prima mea medalie de aur. A fost totul nou pentru mine, însă victoria m-a făcut să-mi doresc să particip și la a doua Olimpiadă, și la a treia, iar la a șasea a intervenit ambiția. Am avut ambiția să ajung campioană olimpică și la 40 de ani și am reușit.

Nu pot să spun că, în copilărie, am visat să devin o mare canotoare. Pe atunci nici nu ştiam ce înseamnă această disciplină. Dar, probabil că fiecare dintre noi are o șansă în viață și șansa meu a fost să mă afirm în această disciplină. Am luat-o pas cu pas, la nivel de junior, senior şi apoi am înțeles ce înseamnă să fii campion și cât de greu se apără notorietatea.

Ca profesionist în poliție am dezvoltat calități care m-au ajutat să progresez: bun simț, corectitudine, cinste. Profesional sunt foarte tenace și cred că am calități înnăscute de lider, dar fără ambiție nu realizezi nimic în viață.

Școala sportului mi-a fost de mare ajutor. Canotajul este un sport individual, care se practică în echipă. Ce ar însemna ca nouă fete în cursă să se gândească fiecare la ce o doare? În cursă sunt nouă fete, dar de fapt e una singură. Atunci trebuie concentrare maximă și colaborare perfectă.

L_E__1013.jpgNimic nu e mai frumos decât acea unitatea dinamică, când toate sportivele din barcă vor același lucru și fiecare luptă pentru un țel comun. Este ceva extraordinar!

Ca președinte al Clubului Sportiv Dinamo nu am avut nevoie de adaptare. La C.S. Dinamo sunt “acasă”, pentru că sunt sportiva clubului din 1985. Aici m-am format și datorită acestui club am ajuns ceea ce sunt. Fac parte și acum din cel mai bun club sportiv din România.

Munca la CS Dinamo cere un efort ritmic și permanent și trebuie să îți sacrifici, în bună măsură, viaţa personală. Secretul reușitei? Trebuie să te înconjori de oameni dedicați, pe care te poţi baza în permanență. Am învățat de la canotaj că nici măcar viața nu este sport individual. Sprijinul echipei tale te poate salva de multe ori, oricât de bun șef ai fi.

Nelson Mandela spunea că "Sportul are forța de a schimba lumea". Eu aș adăuga că “sportul creează oameni”. Mă consider un produs al acestui mediu. Sunt o învingătoare pentru că sportul m-a învățat asta. Încerc să fac totul cât mai bine și pentru mine, și pentru echipa mea.

De la antrenorii mei, de la coechipieri și de la adversari am învățat că a fi cel mai bun nu e o onoare, ci o datorie pentru un sportiv adevărat.

Începuturile carierei mele se datorează educației primite de la părinții mei, eredității, dar și unui efort personal greu de descris.

Ca să poți rezista în lupta cu tine însuți pentru performanță, în orice domeniu, trebuie să ai în minte un singur gând: să câștigi, să fii primul!

 Cred că experiența personală a fiecăruia dintre noi poate contribui la crearea unei experiențe unice, din care tinerii să învețe multe lucruri.

În lume există o mulțime de campioni olimpici polițiști care poartă cu mândrie uniforma dar și echipamentul sportiv al clubului care i-a consacrat.

Suntem o adevărată comunitate, din care fac parte cu mândrie, aceea a sportivilor polițiști care reprezintă reale modele pentru societatea contemporană.

Tot ceea ce trebuie să facem este să cultivăm în continuare valorile în care credem și să contribuim la dezvoltarea unei atmosfere sociale armonioase pentru noi și pentru copiii noștri.

Vă mulțumesc!

CS Dinamo, 09 aprilie 2014, ora 9:30

Program Competitional

Săptămâna 15-21 aprilie 

Handbal. Cupa României Râureni (sferturi de finală), marți 16 aprilie, ora 14:00: Dinamo – CSM Bacău. Sala Dinamo

Baschet. LNB Getica 95, play-off, sferturi de finală (meciul 3), marți 16 aprilie, ora 18:00: Dinamo - U BT Cluj Napoca. Dacă Dinamo câștigă, meciul 4 va fi joi, 18 aprilie, tot în Sala Dinamo

Handbal. Liga Națională (etapa 24), miercuri 17 aprilie, ora 19:00: Dinamo – CSM Vaslui. Sala Dinamo

Polo. Superliga Suzuki, semifinala (meci 3), miercuri 17 aprilie, ora 20:30: Dinamo – CSM Oradea. Bazin Tolea Grințescu Dinamo. FINALA : meciul 1/5  Steaua - DINAMO, sâmbătă 20 aprilie . ora 19.00.

Rugby. Liga de Rugby Kaufland (etapa 2), sâmbătă 20 aprilie, ora 11:30: Dinamo – CSM Știința Baia Mare. Stadion Florea Dumitrache

Volei masculin. Divizia A1, finala mică (meciurile 1 și 2), sâmbătă 20 aprilie (ora 15:30) și duminică 21 aprilie (ora 15:30): Rapid București – Dinamo. Sala Rapid

Volei feminin. Divizia A1, locurile 7-8 (meci 1), vineri 19 aprilie, ora 17:00: Dinamo – Corona Brașov.

Fotbal. Liga 3, seria 4, play-off (etapa 4), sâmbătă 20 aprilie, ora 17:00: SCM Dunărea Giurgiu – CS Dinamo

Fotbal. SuperLiga Romania, play-out (etapa 5), sâmbătă 20 aprilie, ora 17:30: U Craiova 1948 – Dinamo 1948

Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

ANUNTURI

În perioada 12-14 aprilie, Bazinul olimpic acoperit Anatolie Grințescu Dinamo găzduiește un turneu de polo, motiv pentru care activitatea de agrement se va desfășura după următorul program:

SÂMBĂTĂ, 13.04.2024: 13:30 - 18:00

DUMINICĂ, 14.04.2024: 12:00 - 19:00

IA ATITUDINE

2_InfoCons

Online Guests

We have 182 guests online