Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Eveniment Elisabeta Lipă: ''Dinamo este motorul sportului românesc'' - interviu

Elisabeta Lipă: ''Dinamo este motorul sportului românesc'' - interviu

 

            Bucureşti,  /Agerpres/ - Elisabeta Lipă, preşedintele Clubului Sportiv Dinamo, a declarat într-un interviu acordat în exclusivitate Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES că această grupare, care împlineşte sâmbătă 14 mai 63 de ani de la înfiinţare, reprezintă motorul sportului românesc.

            Lipă vorbeşte de dificultăţile cu care se confruntă sportul românesc, despre calificările pentru Jocurile Olimpice de vară de la Londra şi despre modernizările Parcului Sportiv Dinamo.

 

 

            AGERPRES: Felicitări pentru aniversarea de sâmbătă şi vă urăm ca Dinamo să facă performanţă în sportul românesc, aşa cum s-a întâmplat şi în anii precedenţi.

            Elisabeta Lipă: Vă mulţumesc frumos pentru urări. Eu doresc ca Dinamo Bucureşti să fie clubul numărul 1 şi în perioada viitoare. Dar, în primul rând, îmi doresc faptul ca sportul din România să ajungă cel puţin acolo unde a fost în urmă cu câţiva ani şi Dinamo Bucureşti, care este motorul sportului românesc, cu siguranţă că o să fie cu performanţe mult mai bune decât până acum.

 

            AGERPRES: Cum face faţă CS Dinamo exigenţelor crizei economice?

            Elisabeta Lipă: Este greu, pentru că trecem prin nişte momente în care îmi este frică să deschid şi gura. Aţi văzut, sportul românesc în general se zbate într-o sărăcie lucie. Sportul românesc nu mai este o prioritate. Nimeni nu îşi întoarce capul spre sportivi. Problemele sunt mult mai mari şi mult mai grave şi se spune, de obicei, hai să mai lăsăm şi sportul. Dar, noi am uitat că sportul este cel mai bun ambasador, am uitat că prin sport facem România cunoscută în lume, am uitat multe. Să sperăm că această criză nu va sta la nesfârşit la noi, iar apoi ne vom reveni şi noi nu numai din criză, dar şi din această stare de amorţeală. Sportul trebuie susţinut puternic. Sportul nu este numai performanţă, este sănătate în primul rând. Nu toţi trebuie să facem performanţă, trebuie să ne mişcăm. Va trebui să ne apucăm mai mult de muncă şi să facem performanţă, măcar la nivelul făcut în trecut. Este greu. Este greu, pentru că performanţa trebuie făcută de copiii şi adolescenţi, iar din păcate, acum adolescenţii din ţara noastră au alte preocupări.

 

            AGERPRES: Cum se văd pregătirile sportivilor dinamovişti pentru Jocurile Olimpice de vară de la Londra, din anul 2012?

            Elisabeta Lipă: Avem un an atât de greu! Dumneavoastră mă întrebaţi de Jocurile Olimpice de vară din anul 2012, dar 2011 este un an mult mai greu ca 2012.

 

            AGERPRES: În ce sens?

            Elisabeta Lipă: În sensul că sportivul trebuie să obţină în 2011 un ''paşaport'' pentru JO din Anglia. Adică el trebuie să fie calificat în concursul său. Nu mai poţi să te duci să faci înscrierea la Jocurile Olimpice de vară şi apoi participi. Trebuie să îţi câştigi locul. Dacă nu ai obţinut locul în concurs, rămâi acasă şi poţi să vezi Olimpiada la televizor. Toate disciplinele au intrat în focul calificărilor. Mergi la diferite competiţii, se punctează, se face un clasament final şi cel care a îndeplinit obiectivul, numai acela, se duce la Jocurile Olimpice. Îmi doresc cât mai mulţi sportivi calificaţi la JO, iar apoi să urce şi pe podium. 

 

            AGERPRES: Care mai este evoluţia întrecerii dintre Steaua şi Dinamo, în clasamentul cluburilor?

            Elisabeta Lipă: Este normal să fie o competiţie cu cineva, altfel nu poţi să te mai numeşti clubul numărul 1. Iar problemele cu care se confruntă clubul Dinamo Bucureşti sunt similare cu problemele cu care se confruntă şi clubul Steaua Bucureşti. Indiferent că sunt de la Steaua sau de la Dinamo, important este cum se pregătesc sportivii la antrenamente şi cum se prezintă, ce rezultate au în întreceri.

 

            AGERPRES: De ce a plecat echipa masculină de handbal de la Dinamo la Braşov?

            Elisabeta Lipă: Echipa de handbal masculin nu a plecat la Braşov. Este tot echipa Dinamo. Înainte, noi am avut clubul sportiv Dinamo Braşov, care a fost o structură sportivă de sine stătătoare. De anul trecut, acest club a trecut sub umbrela clubului mamă, adică Dinamo Bucureşti. Eu, ca preşedinte, dacă este în beneficiul performanţei, pot să mut orice echipă doresc. De handbal, de volei, tenis, judo, gimnastică sau la orice disciplină, pot să o mut, ea nu îşi schimbă numele. Echipa de handbal masculin Dinamo a mai primit un nume, adică un sponsor, Primăria municipiului Braşov. Este o diferenţă foarte mare între sporturile individuale şi jocurile de echipă. În ţară, la ora actuală, jocurile de echipă sunt susţinute în marea lor majoritate de autorităţile locale. Dă Primăria bani, dă Consiliul Judeţean bani, are şi echipă. Cu cât o formaţie este susţinută mai bine financiar, cu atât rezultatele sunt mai bune.

 

            AGERPRES: La ce se mai lucrează acum în Complexul Sportiv Dinamo?

            Elisabeta Lipă: Se construieşte sala de sport care are ca termen de finalizare sfârşitul lunii octombrie. O să fie dotată ultramodern. Este în primul rând pentru jocuri, ca sportivii să se antreneze ''acasă''. Prin darea în funcţiune a sălii se reduc şi costurile foarte mult pentru că, la ora actuală, toate echipele noastre joacă în diverse săli care sunt închiriate şi pe care plătim bani grei. Se modernizează apoi bazinul de înot în aer liber. Se va moderniza sala de lupte şi de gimnastică. Parcul nostru este tot un şantier.

                                                                                                                        x

            Actul de naştere al clubului a fost semnat într-o clădire din strada Lipscani, pe 14 mai 1948. Din anul 1951, clubul îşi are sediul pe Şoseaua ''Ştefan cel Mare'', iar numele său provine din vechiul cuvânt grecesc "dinamikos" care înseamnă "mişcare".

            Nu se poate vorbi despre valoarea sportului românesc fără a se face referiri la clubul Dinamo. De-a lungul timpului, sportivii care au reprezentat clubul în echipele naţionale au adus făcut o tradiţie din câştigarea de medalii.

            Numai la Jocurile Olimpice, sportivii dinamovişti au adus României 122 medalii, dintre care 35 de aur şi peste 1.300 de medalii la campionatele mondiale şi europene.

            Leon Rotman, Ivan Patzaichin, Simion Ismailciuc, Nicolae Linca, Ion Monea, Mihaela Peneş, Marian Drăgulescu, Mihai Covaliu, Marius Urzică, Elisabeta Lipă, Viorica Susanu, Georgeta Andrunache şi Doina Ignat sunt doar câteva nume din galeria celebrităţilor dinamoviste.

            La Dinamo. aniversarea celor 63 de ani va fi marcată de o serie de competiţii tradiţionale, care se vor desfăşura în această săptămâna, la canotaj şi karate.

            De asemenea, în această perioadă, o parte dintre sportivii dinamovişti participă la competiţiile internaţionale din  calendarul federaţiilor de specialitate.

                                                                                                                        x

            Elisabeta Lipă a obţinut 5 medalii de aur, 2 de argint şi una de bronz la canotaj, la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară. A fost de 25 ori campioana a României. În anul 2.000 a fost declarată cea mai bună canotoare a secolului de Federaţia Internaţională de Canotaj. Este maestră emerită a sportului. În prezent, este preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj şi preşedinte al Clubului Sportiv Dinamo Bucureşti.

            AGERPRES (Aristotel Bunescu)

 

 

Program Competitional

26 februarie - 3 martie 2024

Handbal. EHF European League (etapa 3), marți 27 februarie, ora 19:45: CSM Constanța – Dinamo

Fotbal. SuperLiga România (etapa 28), marți 27 februarie, ora 18:00: Dinamo 1948 – Hermannstadt. Stadion Arcul de Triumf

Handbal. Liga Națională (etapa 19), joi 29 februarie, ora 18:00: Dinamo – Politehnica Timișoara. Sala Dinamo

Polo. Superliga (etapa 9, restanță), vineri 1 martie, ora 11:00: CSU Oradea – Dinamo

Fotbal. SuperLiga România (etapa 29), vineri 1 martie, ora 20:00: Poli Iași - Dinamo 1948

Volei masculin. Cupa României, turneul Final 4 (semifinală), sâmbătă 2 martie, ora 16:00: Dinamo – Steaua. Se joacă la Mioveni

Volei feminin. Divizia A1 (etapa 20), sâmbătă 2 martie (ora 19:00): FC Argeș - Dinamo

Scrimă. Campionatul European de cadeți și juniori, 22-29 februarie, Napoli (Italia)

Tir. Campionatul European de seniori, 24 februarie – 3 martie, Gyor (Ungaria)

Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

ANUNTURI

Bazinul olimpic acoperit va găzdui în weekendul 24-25.02.2024 o competiție de polo din cadrul Campionatului Național U15, motiv pentru care activitatea de agrement se va desfășura după următorul program:

Sâmbătă 24 februarie: 13:30 – 18:00

Duminică 25 februarie: 12:00 – 19:00

Online Guests

We have 301 guests online