Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Eveniment Actualitate. FRICA DE CORONAVIRUS (Covid-19)

Actualitate. FRICA DE CORONAVIRUS (Covid-19)

De George Vescan – psiholog C.S. Dinamo

Frica susţinută şi amplificată în fiecare zi afectează sănătatea

fricaScriu acest articol deoarece observ pe toate canalele de comunicare prezentate metode de prevenire a infectării cu acest nou virus, cum ar fi: spălați-vă mâinile de multe ori, evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute,  nu vă atingeți ochii, nasul si gura cu mâinile etc. Dar nu am auzit să se vorbească despre cât de rău poate afecta sănătatea frica susţinută şi amplificată în fiecare zi, timp de săptămâni sau poate luni de zile.

Frica poate fi folosită constructiv

Pentru noi, ca români, Covid-19 nu mai este un subiect îndepărtat, undeva în China, ci este o realitate zguduitoare care ne-a trezit instinctul de supravieţuire, solidaritatea (pe alocuri), dar şi frica. Lucrând ca psiholog în domeniul sportului de performanţă ştiu că frica este cauzată de multitudinea de necunoscute pe care unii sportivi le simt atunci când se confruntă cu un adversar nou, dar şi atunci când unele scenarii ale minţii lor nu le dau pace, cum ar fi de exemplu: dacă o să mă accidentez, dacă pierd, dacă adversarul este mai puternic; acestea pot duce la anxietate, panică, blocaje. Dar este şi varianta în care această frică poate fi folosită constructiv, transformând-o în protecţie, atenţie mărită şi activare psiho-neuro-motrică. Dacă privim în structură, acelaşi lucru se întâmplă şi în confruntarea cu acest virus, de temut, deoarece este în mare parte necunoscut chiar şi oamenilor de ştiinţă. Imagini înspăimântătoare însoţite de o muzică epică şi de timbrul  alarmant al prezentatorilor tv., ne pătrund în subconştient, apoi sunt amplificate de imaginaţia noastră, de scenarii a ce se poate întâmpla mai rău. Aceste gânduri însoţite probabil de anumite imagini se asociază în Sistemul limbic* cu emoţia aferentă lor, adică cu frica. Cu cât frica este mai mult alimentată de aceste gânduri şi de imagini, cu atât acestea devin dominante, chiar obsesive şi de aici deja am păşit în zona de somatizare a fricii.   

Frica afectează întreg sistemul uman, la nivel fizic, psihic, spiritual şi social

La nivel fizic: creează disfuncții ale sistemului imunitar (exact de ceea ce nu avem nevoie în situaţia actuală), activează anormal sistemul endocrin, aduce modificări ale sistemului nervos autonom, insomnii, tulburări ale digestiei, apar dureri de cap care în timp se transformă în migrene, durerile musculare se transformă în fibromialgie, durerile corpului ajung dureri cronice și dificultățile de respirație în crize astmatice ş.a.

La nivel psihic: disocierea de sine, susceptibilitate generalizată, respingerea sentimentelor de iubire, dificultăţi în memorare, anxietatea fobică, labilitate emoţională, gânduri obsesiv-compulsive.

La nivelul sănătăţii spirituale: frica sau neîncredere față de Dumnezeu, dezorientare legată de perceperea sensului vieţii, cereri revendicative exagerate la adresa divinului, urmate de stări de neputinţă, ură şi disperare.

La nivel social frica dezvoltă: incertitudini de a ieși afară, incapacitatea de a te simţi în siguranţă indiferent de situaţie, susceptibilitate exagerată asupra mediului.

Dar ce putem face pentru a ieşi din acest carusel al fricilor?

1. Învață să recunoști semnalele corpului când mintea scapă din realitate în scenariile fricilor. O parte din aceste semnale sunt: diafragma se blochează astfel nu mai poţi respira abdominal, ci doar toracic superficial şi accelerat, inima bate rapid, tonusul muscular scade, senzaţie de plumb în picioare sau nesiguranţă, transpiraţie, nod sau durere în abdomen, nu te poţi concentra, ameţeală, muschii tensionaţi etc. În acest caz, cea mai simplă soluție este să muţi atenţia în abdomen şi să respiri adânc pentru deblocarea diafragmei.

2. Conştientizează gândurile dominante care au activat frica şi realizează că ele sunt doar nişte scenarii care nu sunt reale în prezent. Le poţi contesta şi înlocui cu gânduri legate de realitatea imediată.

3. Observă frica, în senzaţiile corporale, declanşată de acele gânduri, accept-o şi foloseşte-o în a fi mai atent în prezent, asupra realităţii şi activităţii din acele momente sau a acţiona în direcţia soluţiilor găsite.

În finalul acestui articol vreau să subliniez faptul că deşi suntem contemporani unei pandemii, în faţa imprevizibilului, avem responsabilitatea faţă de noi, de cei apropiaţi şi în egală măsură faţă de toţi oamenii să nu lăsăm ca frica să ne stăpânească. Pe lângă faptul că frica ne reduce imunitatea şi amplifică simptome pe care altădată nu le-am fi băgat în seamă, la nivel social se poate transforma într-o psihoză generalizată în care realitatea obiectivă, bunul simţ, logica şi întrajutorarea dispar. A ne păstra gândirea limpede, a rămâne conectaţi la realitatea concretă în această perioadă nu este o alegere ci o obligaţie morală.

* Sistemul limbic: amigdala, hipotalamusul și talamusul. Aceste structuri ale sistemului limbic sunt implicate în multe dintre emoțiile și motivațiile noastre, mai ales cele legate de supraviețuire.

CS Dinamo, 18 martie 2020

Agrement Fitness

Program Competitional

Săptămâna 24-30 ianuarie 2022

Baschet. Liga Națională (etapa 18): 30 ianuarie, ora 18:00: CSM OHMA Timișoara – Dinamo

Polo. Superliga (etapa 10), 28 ianuarie (ora 11:00) și 29 ianuarie (ora 11:00): Dinamo – CSA Steaua. Bazin Tolea Grințescu - Dinamo

Volei masculin. Divizia A1 (etapa 14), 26 ianuarie, ora 18:00 (TVR3): CSA Steaua – Dinamo. Sala Regimentului de Gardă Mihai Viteazu

Volei masculin. Divizia A1 (etapa 15), 31 ianuarie, ora 18:00 (TVR3): Dinamo – CSS CNE LAPI Dej SCM Zalău. Sala Dinamo

Volei feminin. Divizia A1 (etapa 14), 28 ianuarie, ora 18:00 (TVR3): CS Rapid București – Dinamo

Agrement Natație

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

Sinteza DGA

Ghid informare

Ghid_informare_DGA

Vizitatori online

Avem 232 vizitatori online