Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home

Strategia doamnei Elisabeta Lipă pentru candidatura la funcţia de preşedinte COSR

ELILIPA13Am fost intotdeauna de principiul ca tot ceea ce s-a construit de catre predecesorii mei trebuie respectat, preluat si dezvoltat in conformitate cu principiile Cartei Olimpice.

Comitetul Olimpic si Sportiv Roman este mai mult decat o institutie, este un simbol la a carui semnificatie si valoare au contribuit mii de sportivi, de-a lungul timpului, dar si cateva nume de referinta din administratia olimpica a ultimelor decenii: marea doamna a sportului romanesc, careia ii datorez imens ca sportiv, Lia Manoliu, domnul Ion Tiriac, omul care a revolutionat ideea de organizatie sportiva in Romania si, nu in ultimul rand, domnul Octavian Morariu care a deschis larg portile catre organizatiile internationale.

Am avantajul de a fi crescut” in mijlocul Miscarii Olimpice romanesti si de a cunoaste, pas cu pas, atat traiectul de campion, cat si acela de sef al unor structuri sportive de traditie, cum sunt Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti si Federatia Romana de Canotaj, al caror presedinte sunt, si cred ca experienta mea poate fi utila pentru inca o “caramida” la marea contructie a olimpismului romanesc, cu atat mai mult cu cat provin din randul membrilor COSR. In ultimii 7 ani am fost membru al Comitetului Executiv al COSR, indeplinind diverse atributii, ultima dintre acestea fiind cea de vicepresedinte COSR.

Inaintea unei noi mari competitii olimpice de vara, cum este cea de la Rio 2016, cred ca este momentul sa redefinim cateva elemente esentiale: reconsiderarea conceptului de sport de performanta in economia actuala a societatii romanesti,  redefinirea relatiilor cu federatiile sportive, promovarea cu mai mult dinamism a valorilor olimpice, extrem de necesare perioadei pe care o traim, si un recurs la “trecut”, utilizarea, prin mijloace diverse a experientei marilor antrenori si marilor sportivi, a caror prezenta in sport este necesara, nu numai ca un cumul de experienta ci ca un reper necesar.  

Comitetul Olimpic si Sportiv Roman trebuie sa fie, pe langa organizatia care gestioneaza participarea Romaniei la Jocurile Olimpice, “Casa olimpicilor si a olimpismului”, unde sunt puse in valoare conceptele olimpice, dar sa si ofere sprijin si consiliere atat sportivilor activi, cat si celor care si-au incheiat activitatea de performanta, dar si federatiilor sportive, principalii nostri parteneri.

 

RESURSE UMANE

Ne aflam in mijlocul unui ciclu olimpic de pregatire, ceea ce presupune a continua politicile si strategiile actuale ale COSR, la care se pot adauga masuri de dinamizare si monitorizare pentru a crea o cursivitate in atingerea obiectivelor stabilite. Principiul care asigura, deocamdata, rezultate obiective la nivelul real al sportului de performanta romanesc este eficentizarea in selectia si pregatirea sportivilor si asigurarea unui mediu optim de pregatire si in urmatorii doi ani, pana la Jocurile Olimpice de la Rio. Aceasta presupune:

 •Analiza activitatii din Centrele Nationale Olimpice si a modului in care este aplicat programul “Pol Romania” si reevaluarea ritmica si obiectiva a situatiei sportivilor si a colectivelor tehnice din loturile olimpice. 

•O revizuire a criteriilor de promovare la nivelul loturilor olimpice a sportivilor inclusi in programul “Pol Romania”

•De asemenea, este necesara si  reanalizarea motivarii solicitarilor bugetare dupa stabilirea nevoilor imediate pentru fiecare lot.

•Aceasta presupune o monitorizare mai atenta si individualizarea sprijinului direct, acordat sportivilor si colectivelor tehnice, in functie de valoarea reala a sportivului si a antrenorului.

•Implicarea activa si dinamica a Comisiei Tehnice Olimpice in monitorizarea activitatilor loturilor si verificarea respectarii obiectivelor din planurile de pregatire. Primeaza rezultatele sportivilor si nu traditia sau asteptarile.

•Dezvoltarea si continuarea proiectelor care vizeaza sporturile de iarna, in conditiile modificarilor climaterice din Romania, precum si utilizarea experientei accumulate, in urma organizarii Festivalului Olimpic European al Tineretului, editia de iarna.

•Stimularea antrenorilor si sportivilor de exceptie, dar si monitorizarea ritmica a evolutiei si activitatii acestora in pregatire, dar si a rezultatelor la competitiile internationale, premergatoare Jocurilor Olimpice de la Rio 2016.

•Asigurarea mijloacelor de refacere pentru sportivii din loturile olimpice, la standarde internationale, in colaborare cu  Ministerul Sanatatii.

•Rezolvarea, in parteneriat cu M.T.S, a cuantumului indemnizatiilor pentru antrenori si sportivi de nivel olimpic si Mondial (HG.888), in caz contrar loturile vor ramane fara antrenori, care castiga mai bine la club prin contracte de colaborare.

•Identificarea unor mijloace de crestere a indemnizatiei de la C.O.S.R, in cazul in care M.T.S nu poate aplica H.G 888;

•Cresterea numarului cursurilor de perfectionare pentru toti antrenorii si evaluarea impactul acordarii de licente, pe diferite niveluri, de catre Academia Olimpica de Excelenta si de federatiile sportive.

•Continuarea colaborarii cu ANAD pentru a preveni folosirea substantelor interzise, cu toate consecintele nefaste in cazul in care sportivul nu a fost depistat pozitiv, la timp.

•Stabilirea mijloacelor de asigurare a echipamentului si a intregului necesar logistic specific pentru J.O si verificarea calitatii acestuia la competitiile pregatitoare JO de la Rio.

•Implicarea sponsorilor strategici in rezolvarea unor probleme urgente si in asigurarea necesarului pentru pregatire si participarea la competitii.

•Domeniul reconversiei sociale este deficitar, desi exista o multime de proiecte in acest sens. Este necesara o politica educationala si de instruire coerenta, inca de la nivelul junioratului, ceea ce ar permite sportivilor de performanta o integrarea mai buna dupa retragerea din activitate.

•Chiar daca sportul de masa nu constituie obiectul principal al activitatii COSR, trebuie realizata o platforma de colaborare si programe comune cu Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei si Invatamantului, cu sprijinul direct al Guvernului si al Presedintiei, pentru a asigura nu doar o baza de selectie pentru sportul de performanta ci si pentru a ne aduce o contributie substantiala la dezvoltarea unei natiuni sanatoase, in conditiile in care alimentatia copiilor si tinerilor este defectuoasa, iar consumul de droguri, de la varste mici, a crescut in mod ingrijorator.

 

INFRASTRUCTURA

Problemele sportului romanesc in domeniul  infrastructurii nu se pot rezolva decat prin proiecte de lunga durata, in parteneriat cu alte institutii si organizatii.

•Este necesara o evaluare imediata a infrastructurii care asigura pregatirea sportivilor din loturile olimpice, in parteneriat cu autoritatile locale, Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerul Educatiei Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Ministerul Afacerilor Interne, MAPN. Doar impreuna cu acesti parteneri, se poate realiza si o expertiza de specialitate in cazul unor investitii pentru baze sportive sau modernizarea acestora.

•“Complexului Sydnei 2000”, o baza excelenta de antrenament, trebuie renovat si modernizat.  Sunt necesare investitii pentru realizarea unui spatiu dedicat investigatiilor si interventiilor de urgenta medicala, proiect ce nu poate fi realizat decat cu sprijinul Ministerului Sanatatii.

•De asemenea, “Complexul Sydney 2000” trebuie rentabilizat si se simte necesitatea imbunatatirii serviciilor si facilitatilor pentru utilizarea la capacitate maxima a complexului. Doar asa vor fi atrase federatiile sa isi desfasoare antrenamentele aici.

•Acordarea sprijinului, de catre COSR, si pentru imbunatatirea conditiilor din Centrele Nationale Olimpice.


FINANTARE

Este stiut ca bugetul sportului este conditionat de situatia economica.  Dar, prin politici coerente de marketing, cu sprijinul guvernului si realizarea unui parteneriat privat mai larg, COSR poate sa isi sporeasca bugetul pentru a dezvolta programe proprii de sustinere a unor proiecte benefice Miscarii Olimpice din Romania.

 •Realizarea unor proiecte pentru atragerea de fonduri europene, pentru activitatile specifice COSR, dar si pentru sustinerea federatiilor sportive nationale, in situatii deosebite.

•Consilierea Federatiilor sportive si a Cluburilor  Sportive, acolo unde este necesar, pentru promovarea unor proiecte care sa le faciliteze atragerea de fonduri europene.

•Promovarea, in parteneriat cu Ministerul Tineretului si Sportului, a unor proiecte legislative in sprijinul sportului (Legea sponsorizarii, parteneriat public privat, cu modificarile adiacente in Codul fiscal).

•Gestionarea si valorificarea beneficiilor “Timbrului Olimpic”.

•Reactualizarea si dezvoltarea proiectului “Loteria olimpica”, o sursa deosebita de finantare, proiect experimentat cu succes de alte organizatii din Comunitatea Europeana.

•Atragerea, prin implicarea in proiecte interesante, a unor sponsori si parteneri din domeniul privat.

  • Eficientizarea activitatiilor de la “Complexul Sydney 2000”, care are capacitatea de a deservi si publicul larg, constituind spatiu optim pentru activitati sportive de weekend, mai ales pentru pasionatii de sport.


COMPETITII SI EVENIMENTE SPORTIVE

In ultimii ani, gratie unor manageri sportivi tenace si creativi, s-au organizat in Romania mult mai multe competitii de talie internationala. Evident, aceasta deschidere inseamna o sansa nu numai pentru sportul romanesc, ci si pentru turism si implicit pentru economie.

Cheia sporirii numarului de competitii internationale este colaborarea si comunicarea institutionala.

Orice proiect de acest tip poate fi mai usor realizat cu sprijinul Ministerului Tineretului si Sportului, dar si in colaborare cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, respectiv cu Agentia Nationala pentru Turism, mai ales ca exista si cativa campioni olimpici care au primit titlul de ambasadori ai turismului romanesc.

•COSR se va ocupa de asigurarea expertizei tehnice si de specialitate in organizarea competitiilor internationale in Romania si va trebui sa se implice mai mult in rezolvarea unor probleme de infrastructura sportiva din Romania sau de alta natura (rutiera) pentru ca federatiile sa-si poata depune candidatura pentru organizarea de competitii de nivel european si mondial

•Este necesara o strategie generala, elaborata centralizat de COSR pentru organizarea de competitii europene si mondiale care presupun conditii speciale legate de infrastructura, servicii, baza materiala, logistica.

•Asigurarea conditiilor de antrenament, dar si de participare la Jocurile Olimpice ale Tineretului, Jocurile Europene, FOTE de Vara si de Iarna dar mai ales pentru Jocurile Olimpice de la Rio.

•Accesarea de fonduri de la CIO, EOC, Fundatia Solidaritatea Olimpica si Uniunea Europeana pentru activitatile complexe ale COSR-ului si ale Federatiilor Sportive Nationale si sprijinirea activitatii sportive de masa;

•Sprijinirea cluburilor sportive, inclusiv prin donatii de echipament dar si prin alte mijloace necesare pregatirii sau participarii la competitii, inclusiv consultanta in orice domeniu.

•Organizarea, in parteneriat cu MTS si MEN, a  competitiilor de masa, pentru promovarea idealurilor olimpice, dar si pentru organizarea unor selectii nationale, foarte necesare acum, pe diferite ramuri de sport.


 STIINTA SPORTULUI

Pe langa strategia stabilita deja de COSR, la acest capitol, se simte nevoia unei transparente mai mari si a unei strategii de comunicare si de marketing ce pot asigura o vizibilitate a olimpismului si a activitatilor COSR, dar si necesitatea unor parteneriate puternice care pot sustine evenimente sportive si stiintifice.

•Reevaluarea activitatii Academiei Olimpice, care trebuie sa devina un for mai dinamic si mai implicat in probleme reale ale sportului romanesc.

•Gestionarea fondurilor atrase din partea CIO, EOC, a Fundatiei "Solidaritatea Olimpica", a Uniunii Europene, in sensul realizarii unor programe  sportive viabile dar si a unor module de educatie si instruire profesionala adresate sportivilor si tehnicienilor.

•Promovare coerenta, in randul sportivilor, a valorilor olimpice si a istoriei olimpismului romanesc, pentru crearea unei apartenente firesti la valoare si valori.

•Pentru aceasta, se poate organiza un “Consiliu al Olimpicilor”, fosti mari sportivi si antrenori, care vor constitui atat grupul de “inspiratie” , modelul pentru noua generatie, dar si imaginea COSR. Ei pot fi inclusi, ca lectori, atat in  programele sportive si de pregatire profesionala a tehnicienilor si a managerilor sportivi, precum si in evenimente si competitii sportive.

•Cunoasterea de catre publicul larg a valorilor olimpismului, promovate prin mass- media dar si prin evenimente deschise publicului larg sau chiar in randul angajatilor companiilor partenere.

•Participarea si sustinerea de catre COSR, in continuare, a organizarii de evenimente cu caracter international atat la COSR cat si la nivelul Federatiilor sportive (evenimente sportive, work shop-uri, module de pregatire specializate, congrese, seminarii sau conferinte).

•Buna comunicare cu toate institutiile statului, cu Presedintia si Guvernul Romaniei, dar si cu toata mass-media romaneasca.

•Continuarea realizarii unor noi parteneriate si schimburi de experienta cu alte CNO-uri, in beneficiul federatiilor.

•Daca in materie de pregatire a Jocurilor Olimpice de la Rio, accentul trebuie pus pe continuarea strategiei actuale a COSR, cu eforturi suplimentare pentru parteneriate si finantare, in materie de educatie si instruire se poate construi o baza puternica pentru realizarea obiectivelor urmatorului ciclu olimpic.


 PRINCIPII DE FUNCTIONARE A COSR

Comunicare si transparenta

•COSR reprezinta totalitatea membrilor sai si ca urmare trebuie sa serveasca toate interesele acestora

•Cei care vremelnic ocupa o anumita pozitie, functie sau sunt salariati ai COSR trebuie sa fie in slujba membrilor si nu invers. Toate actiunile, hotararile, deciziile COSR vor fi subordonate acestui principiu

•Comunicarea si transparenta sunt cele care vor face ca tot ce intreprinde COSR sa fie in slujba membrilor sai

•Toate hotararile vor fi luate dupa o larga consultare si vor fi comunicate imediat tuturor membrilor

•Ordinea de zi a tuturor sedintelor Comitetului Executiv, Comisiei Tehnice, a tuturor instantelor COSR va fi publica si comunicata din timp, astfel ca toti membrii interesati sa-si poata exprima opinia.

•Toate documentele COSR, hotarari, decizii, analize, situatii financiar-contabile etc. vor fi publicate pe site-ul COSR.

•Modul cum va fi cheltuit bugetul COSR va fi publicat trimestrial pe site-ul COSR.

•Membrii Comisiei Tehnice a Comitetului Executiv si nu numai vor fi incurajati si sprijiniti sa se deplaseze regulat in mijlocul Loturilor Olimpice si Nationale, ale CNOPJ-urilor, precum si la fiecare solicitare a federatiilor sportive, asigurand astfel comunicarea si intelegerea exacta a nevoilor si problemelor existente.

•Numai asa vom ramane ancorati in realitate si in concordanta cu necesitatile tuturor membrilor.

•COSR se va implica la solicitarea federatiilor in sustinerea candidaturilor in forurile internationale.

•La principiile de functionare interna, enumerate in strategia  COSR, as adauga necesitatea “deschiderii” catre toate institutiile partenere sau posibil partenere.

•Infiintarea de comisii mixte, functionale, in colaborare cu Ministerul Tineretului si Sportului si Ministerul Educatiei pentru promovarea unor competitii de masa, care sa atraga tinerii de nivel scolar si universitar.

•Pastrarea unei legaturi permanente si informarea institutiilor guvernamentale partenere in legatura cu stadiul actual si perspectivele obiective si reale pentru J.O de la Rio si solicitarea unui fond de rezerva pentru situatii speciale.

•Elaborarea unei strategii de comunicare si PR care sa permita cunoasterea valorilor olimpismului si accesul publicului larg la evenimente si informatii referitoare la Miscarea Olimpica.

Program Competitional

Săptămâna 22-28 aprilie 

Handbal. EHF European League, sferturi de finală (meci tur), marți 23 aprilie, ora 19:45: Dinamo – Skjern Handbold (Danemarca). Sala Dinamo

Fotbal. Superliga România, play-out (etapa 6), marți 23 aprilie, ora 19:30: FC Botoșani – Dinamo 1948

Baschet. LNB Getica 95, locurile 5-8 (meci 1), joi 25 aprilie, ora : Rapid București – Dinamo

Fotbal. Superliga România, play-out (etapa 7), vineri 26 aprilie, ora 20:00: Dinamo 1948 – FC Voluntari. Stadion Arcul de Triumf

Volei masculin. Divizia A1, finala mică (meciurile 3 și 4), sâmbătă 27 aprilie, ora 18:00, și duminică 28 aprilie, ora 18:00: Dinamo – Rapid București. Sala Dinamo

Volei feminin. Divizia A1, locurile 7-8 (meci 2), sâmbătă 27 aprilie, ora 17.00: Corona Brașov – Dinamo

Rugby. Liga Națională Kaufland (etapa 3), sâmbătă 27 aprilie, ora : SCM USV Timișoara – Dinamo

Fotbal. Liga 3, play-off (etapa 5), sâmbătă 27 aprilie, ora 17:00: SC Popești Leordeni – CS Dinamo

Baschet. LNB Getica 95, locurile 5-8 (meci 2), duminică 28 aprilie, ora : Dinamo – Rapid București. Sala Dinamo


Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

ANUNTURI

ANUNȚ

Mâine, 26.04.2024, sala fitness Dinamo se va inchide de la ora 13:00 pentru activități de dezinsecție.

Mulțumim pentru înțelegere!


PROGRAMUL BAZINULUI OLIMPIC ACOPERIT ȘI AL SĂLII DE FITNESS ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR PASCALE.

BAZIN OLIMPIC ACOPERIT (AGREMENT)

01 - 07.05.2024 – ÎNCHIS

*Valabilitatea abonamentelor se va prelungi cu perioada în care bazinul este închis

SALA FITNESS

04 - 06.05.2024 – ÎNCHIS

IA ATITUDINE

2_InfoCons

Vizitatori online

Avem 313 vizitatori online