Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Editorial George Vescan Controlul interior si starea de optim competitional

Controlul interior si starea de optim competitional

Editorial George Vescan

„Factorii externi acţionează prin factorii interni”

Principiu NLP

Vescan1Jocurile Olimpice - LONDRA 2012, au surprins zeci de mii de spectatori şi milioane de telespectatori prin originalitatea spectacolului și prin performanțele sportivilor. Surprinzătoare au fost și unele rezultate obținute de câțiva sportivi români de la care nu se așteptase o asemenea performanță, în timp ce alți sportivi de la care specialiștii aveau așteptări mari, nu au reușit. Cele 9 medalii (2 de aur, 5 de argint și 2 de bronz) reprezintă o poziționare onorantă a României pe locul 27 în ierarhia celor 204 țări participante.

Acum la închiderea J.O. toți cei implicați în activitatea sportivă analizează evoluția și rezultatele sportivilor participanți. Sunt sportivi care deși s-au antrenat după un program care altă dată a dat rezultatele dorite iar probele de control din țară au fost foarte bune, la Londra nu au reușit să se apropie de evoluțiile din țară. Pe lângă alte motive, se pune serios problema stării psihice din timpul competiției pe care au avut-o unii sportivi.

Câteva posibile cauze psihice, care au condus la diminuarea potențialului real al unor sportivi pot fi:

-                     Atmosfera tensionată dintre antrenori și sportivi, care s-a putut vedea și din transmisiile tv., comparativ cu atmosfera din loturile străine. O comunicare bilaterală antrenor-sportiv, entuziasmul și plăcerea de a concura pe care o puteam observa la loturile străine este prielnică performanței. Tensiunea, neîncrederea, critica, așteptările prea mari, duc la diminuarea plăcerii de a concura. Astfel toată frumusețea participării la J.O. dispare o dată cu capacitatea de exprimare a întregului potențial.

-                     Neparticiparea unor loturi la deschiderea Jocurilor a lipsit sportivii de o imagine de sine asociată cu măreția competiției la care participau.

-                     Obligativitatea câștigării medaliei de aur la Olimpiadă (percepută de unii sportivi), în schimbul dorinței de a participa la adevărata valoare pe care o are sportivul, nu poate să producă decât anxietate și tensiuni psiho-fizice.

A nu lăsa factorii exteriori să influențeze starea de optim-competițional arată disciplină mentală și putere de concentrare. Autoreglarea psiho-fizică este un mecanism inconştient al oamenilor, pe care cei interesaţi de performanţă doresc să îl poată folosi în mod conştient. Pentru a realiza o performanţă de excepţie, sportivul are nevoie de o stare interioară optimă. Această stare interioară care permite manifestarea potenţialului real al sportivului nu trebuie să fie întâmplătoare şi necontrolabilă, atunci când diferenţa între a câştiga sau a pierde depinde de zecimi de secundă sau de inspirația de moment. Cu toate acestea, auzim sportivi de înaltă performanţă care în urma unui eşec, găsesc ca singură explicaţie: nu știu ce s-a întâmplat, am avut ghinion, astăzi nu m-am simţit cum trebuia.

Există, în domeniul psihologiei, teoria controlului care postulează următoarele: comportamentul nu este determinat de stimuli/informații exteriorioare, ci de o alegere interioară. Teoria Controlului Interior în psihologie este cunoscută și sub denumirea de Teoria Alegerii. Ea explică de ce şi cum luăm hotărârile care ne determină eficiența acțiunilor noastre. Teoria se focalizează pe alegere, responsabilitatea şi transformare personală. Teoria Controlului Interior presupune existența unui autoreglaj psihic care să manipuleze informațiile primite din exterior în vederea obținerii unui răspuns comportamental optim, deoarece factorii externi acţionează prin factorii interni.

În sportul de înaltă performanță sunt multe exemple de sportivi care știu să aibă un foarte bun control interior.

De exemplu:

-                     Multiplul campion olimpic Usain Bold întrebat fiind cum se concentrează pentru o finală, a povestit: cu o zi înaintea finalei îmi imaginez de multe ori cursa, în cele mai mici amănunte. În ziua finalei nu mă mai gândesc la cursă, mă gândesc la lucruri care îmi plac mult, cum ar fi mașinile de viteză.

-                     Discutând despre cum selectează titularii înaintea meciurilor, antrenorul italian Dario Boneti îmi spunea: îi urmăresc pe cei care sunt entuziaști și implicați în fiecare moment al antrenamentului, cărora le face plăcere ultimile antrenamente de pregătire ale unui meci și pe aceia mă bazez. Dar totodată am grijă să creez o admosferă de încredere și plăcere. 

În concluzie, putem înțelege că sportivii mari știu să evite presiunile exterioare legate de o finală olimpică printr-un control interior, căutându-și o stare de plăcere iar pe de altă parte putem vedea antrenori stăini care înțeleg avantajele unei admosfere de muncă plăcute cât și importanța resurselor interioare ale sportivilor bazate pe entuziasm, implicare și plăcere.

Program Competitional

Săptămâna 22-28 aprilie 

Handbal. EHF European League, sferturi de finală (meci tur), marți 23 aprilie, ora 19:45: Dinamo – Skjern Handbold (Danemarca). Sala Dinamo

Fotbal. Superliga România, play-out (etapa 6), marți 23 aprilie, ora 19:30: FC Botoșani – Dinamo 1948

Baschet. LNB Getica 95, locurile 5-8 (meci 1), joi 25 aprilie, ora : Rapid București – Dinamo

Fotbal. Superliga România, play-out (etapa 7), vineri 26 aprilie, ora 20:00: Dinamo 1948 – FC Voluntari. Stadion Arcul de Triumf

Volei masculin. Divizia A1, finala mică (meciurile 3 și 4), sâmbătă 27 aprilie, ora 18:00, și duminică 28 aprilie, ora 18:00: Dinamo – Rapid București. Sala Dinamo

Volei feminin. Divizia A1, locurile 7-8 (meci 2), sâmbătă 27 aprilie, ora 17.00: Corona Brașov – Dinamo

Rugby. Liga Națională Kaufland (etapa 3), sâmbătă 27 aprilie, ora : SCM USV Timișoara – Dinamo

Fotbal. Liga 3, play-off (etapa 5), sâmbătă 27 aprilie, ora 17:00: SC Popești Leordeni – CS Dinamo

Baschet. LNB Getica 95, locurile 5-8 (meci 2), duminică 28 aprilie, ora : Dinamo – Rapid București. Sala Dinamo


Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

ANUNTURI

PROGRAMUL BAZINULUI OLIMPIC ACOPERIT ȘI AL SĂLII DE FITNESS ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR PASCALE.

BAZIN OLIMPIC ACOPERIT (AGREMENT)

01 - 07.05.2024 – ÎNCHIS

*Valabilitatea abonamentelor se va prelungi cu perioada în care bazinul este închis

SALA FITNESS

04 - 06.05.2024 – ÎNCHIS

IA ATITUDINE

2_InfoCons

Vizitatori online

Avem 248 vizitatori online