Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Scrimă

Scrimă

Secţia de Scrimă CS Dinamo Bucureşti

Scrimă - De la o medalie olimpică la… deceniul campionilor lumii!

 

Secţia de scrimă a Clubului Sportiv Dinamo a luat fiinţă în anul 1954, în cadrul scolii de tinere talente numită "Tânărul Dinamovist" - laboratorul unde se plămădeau viitorii campioni, reprezentanţii elitei sportive a României în marile competiţii internaţionale.

Secţia avea să prindă contur, devenind o reuşită a timpului, în anul 1974. Au urmat primele medalii, cele de la Campionatele Mondiale, cu Dan Irimiciuc, în special (dar printre cei mai buni s-au mai aflat Mihai Frunză şi Ion Pantelimonescu).

O serioasă dovadă de confirmare a valorii scrimei de la Dinamo a fost dată la Olimpiada de la Los Angeles, în 1984, când dinamovista Aurora Dan, împreună cu echipa României, a cucerit medalia olimpică de argint. Au urmat multe alte competiţii internaţionale unde sportivii dinamovişti au obţinut trofee importante.

 

Dar, cum la Dinamo doar mondialele şi olimpiadele sunt cu adevarat importante, a trebuit să apară generaţia de scrimeri ai anilor 2000, al cărei lider incontestabil a fost Mihai Covaliu (campionul olimpic de la Sidney, în 2000 şi medalie de bronz în 2008, la JO de la Beijing). Şi totul s-a transformat într-o poveste de succes! De altfel, scrima a revenit la Dinamo în anul 2002, când conducerea de atunci a clubului, împreună cu doamna Ana Pascu, preşedintele federaţiei române de specialitate, au hotărât reînfiinţarea secţiei.

Au urmat câţiva ani fantastici ca performanţă, cu multe titluri mondiale şi europene pentru dinamovişti. Astfel, în 2003, la Havana, Dorina Mihai (actual Lupu) cucerea titlul mondial, performanţă reuşită, doi ani mai tarziu, la Leipzig, de către Mihai Covaliu, iar în 2009, în Antalya, Rareş Dumitrescu şi Florin Zalomir au devenit campioni ai lumii, împreună cu echipa României (Rareş avea să fie şi vicecampion mondial la individual, tot in Turcia), pentru ca, peste alţi doi ani, la Paris, cei doi dinamovişti să-şi adjudece bronzul cu echipa.

Covaliu a mai adunat un argint mondial la Havana şi un bronz la Lisabona, în anul 2002, tot mondial. Covaliu, Zalomir şi Dumitrescu au ajuns campioni ai Europei la Izmir, în anul 2006 (când Zalomir a obţinut bronzul la individual). Mihai Covaliu mai are la activ trei bronzuri europene (2002, 2007, 2008) la individual şi unul la echipe, în 2005.

Dorina Lupu, Gelu Zalomir, talentatul Rareş Dumitrescu sunt doar câteva nume, alături de cel al lui Mihai Covaliu, dintre cele care au îmbogăţit vitrina cu trofee a clubului şi a ţării. Să nu le uităm nici pe Irina Covaliu şi Andreea Pellei, vicecampioane ale Europei, în 2004, la Copenhaga

La Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016, a venit și aurul mult așteptat. Loredana Dinu și-a valorificat potențialul uriaș într-o echipă ”stelară” și a adus în vitrina CS Dinamo singura medalie care lipsea. Loredana Dinu a făcut parte din echipa de spadă, care a trecut pe rând de SUA, Rusia și China, marile puteri ale lumii.

MEDALIE_MUSCATA Fireşte, ne-au bucurat succesele de-acum câteva decenii, ca şi cele din ultimii ani. Însă nimic nu ar fi fost posibil fără artizanii de lângă planşă, antrenorii. La început, ei se numeau Cornel Pelmuş, Vasile Chelaru, Romeo Pellegrini, Marius Luputiu. Apoi, împreună cu sportivul-elită Covaliu, a venit la Dinamo antrenorul excepţional care este Alexandru Chiculiţă (el însuşi fost medaliat olimpic, la Los Angeles). Astăzi, Mihai Covaliu este președintele COSR.

Sigur, scrima va aduce medalii în continuare, pentru că este una dintre disciplinele în care românii se regăsesc cel mai bine.

 

 

Scrimă Palmares
Jocurile Olimpice
4 medalii (1 aur, 2 argint, 1 bronz)
Campionate Mondiale
15 medalii (3 aur, 5 argint, 7 bronz)
Campionate Europene
16 medalii (3 aur, 5 argint, 8 bronz)
Campionate Balcanice
184 medalii (37 aur)
Cupa Campionilor Europeni
10 medalii (4 aur, 2 argint, 4 bronz)

 

Baza de date sportivi CS Dinamo - Secţia de Scrimă

 
 
SCRIMĂ. Cadeții de la Dinamo - campioni naționali în proba de echipe la sabie

Dinamo a învins în finală cu 45-24 prima echipă a clubului Steaua

stire_scrima_22.11.2022Sabrerii de la Dinamo au câștigat trei medalii la competițiile desfășurate săptămâna aceasta în municipiul București. La Naționalele de cadeți pe echipe CS Dinamo 1 a fost reprezentat de Casian Cîdu, Vlad Covaliu, Rareș Gheorghe și Luca Radu. Aceștia au câștigat titlul național, după ce a învins cu scorul de 45-24 prima echipă a clubului Steaua.

Citeşte mai mult... [SCRIMĂ. Cadeții de la Dinamo - campioni naționali în proba de echipe la sabie]
 
 
SCRIMĂ. Medalii pentru cadeții și juniorii de la CS Dinamo

scrima_CN_cadeti_loc_1Sabrerii de la CS Dinamo s-au remarcat la cele două competiții Naționale pe echipe desfășurate în această săptămână în București: campionatul național de cadeți și campionatul național de juniori. La ambele competiții (masculin și feminin), dinamoviștii au urcat pe podiumul de premiere.

Echipe cadeți feminin: LOCUL 1 (Amalia Covaliu, Alexandra Mitruș, Anastasia Fusea, Andreea Șerbănoiu)

Echipe cadeți masculin: LOCUL 1 (CS Dinamo 1 - Casian Cîdu, Vlad Covaliu, Rareș Gheorghe, Luca Radu) și LOCUL 3 (CS Dinamo 3 - Andrei Busuioc, David Nicolae Militaru, Tudor Moise)

Echipe juniori masculin: LOCUL 3  (Vlad Covaliu, Marco Șovar, Casian Cîdu, Rareș Gheorghe)

Echipe junioare feminin: LOCUL 3 (CS Dinamo 1 - Roberta Ciobanu, Amalia Covaliu, Alexandra Mitruș, Andreea Șerbănoiu).

CS Dinamo, 18 noiembrie 2022

 
   
SCRIMĂ. Dinamo a câștigat Cupa României la sabie în concursul pe echipe

Scrim_Cupa_Romniei_2022Echipa Clubului Sportiv Dinamo București, compusă din Rareș Ailinca, Codrin Cozmuleanu, Iulian Teodosiu și Răzvan Ursachi s-a înscris la concursul de echipe de la București, la care a participat și echipa națională a Spaniei, cu două formații.
În finală scorul a fost 45-36, echipa CSA Steaua București 1 fiind compusă din Matei Cîdu, Dacian Enache, Mihnea Enache și Alexandru Zmău.

Citeşte mai mult... [SCRIMĂ. Dinamo a câștigat Cupa României la sabie în concursul pe echipe]
 
 
SCRIMĂ. DINAMO - medalie de ARGINT la Cupa Europei la sabie, competiție rezervată echipelor campioane de club!

scrima_Cupa_Europei_sabie_2022Echipa masculină de sabie a Clubului Sportiv Dinamo a câștigat o nouă medalie la Cupa Europei, competiție rezervată echipelor campioane de club. Competiția s-a desfășurat la Cagliari (Italia), iar echipa dinamovistă antrenată de Rareș Dumitrescu a cedat doar în fața campioanei Italiei, Fiamme Oro, clubul poliției de stat din Peninsulă.

Citeşte mai mult... [SCRIMĂ. DINAMO - medalie de ARGINT la Cupa Europei la sabie, competiție rezervată echipelor campioane de club!]
 
   

Pagina 1 din 38

<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următor > Sfârşit >>

Program Competitional

Săptămâna 5 - 11 decembrie 2022

Handbal. Machineseeker EHF Champions League (etapa 9), 8 decembrie, ora 19:45: Dinamo - HC PPD Zagreb. Sala Polivalentă București

Handbal. Liga Națională (etapa 15), 11 decembrie, ora 12:00: Dinamo – CSU din Suceava. Sala Dinamo

Baschet. Liga Națională (etapa 9), 7 decembrie, ora 18:00: CSM ABC Athletic Constanța – Dinamo

Baschet. Liga Națională (etapa 10), 10 decembrie, ora 18:00: CSM Galați – Dinamo

Volei masculin. Divizia A1 (etapa 10), 10 decembrie: Rapid – Dinamo. Sala Rapid

Volei feminin. Divizia A1 (etapa 9), 10 decembrie, ora 17:00: Dinamo – CSM Lugoj. Sala Dinamo

Box. Campionatul Național tineret și seniori, 6-10 decembrie, Târgu Jiu

Inot. Campionatul Național de cadeți, 08-11 decembrie, Miercurea Ciuc

Haltere. Campionatul Mondial, 4-14 decembrie, Columbia

Agrement Natație

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

Vizitatori online

Avem 381 vizitatori online