Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Canotaj

Canotaj

Secţia de Canotaj CS Dinamo Bucureşti

Secţia de Canotaj – Perlă a sportului dinamovist

 

" Canotajul este un grup de sporturi nautice care se practică în ambarcaţiuni puse în mişcare cu ajutorul vâslelor sau ramelor" cam asta ar fi definitia acestui sport din punctul de vedere al DEX-ului.

Din punct de vedere statistic, canotajul este unul dintre sporturile care au adus poate cele mai multe medalii la toate competiţiile la care a participat, începand cu Jocurile Olimpice, campionate mondiale, europene, întreceri balcanice şi multe alte asemenea competiţii internaţionale de anvergură.

 

Cum au fost obţinute toate acestea? De aici poate începe o discuţie despre pasiune, dăruire, profesionalism, multă muncă, sacrificii enorme… Poate şi de noroc – pentru că, în viaţă, e nevoie si de asa ceva.

Secţia de canotaj dinamovista a luat fiinţă în anul 1951, la iniţiativa providenţială a antrenorului Francisc Cserhati. Acesta este cel care a facut să se vorbească despre canotajul românesc în termeni elogiosi, având în vedere că a pus bazele celei mai prolifice discipline sportive ale clubului nostru: aproape un sfert dintre medaliile olimpice aflate în palmaresul dinamovist, au fost aduse de canotori într-o jumatate de secol de existenţă a secţiei.

Primele reusite ale canotajului alb-rosu au venit în anul 1951, când echipajele de 2+1 şi 4+1 au cucerit titlurile naţionale. Prima generaţie de sportivi (cu Ştefan Pongrat, Radu Niculae, Anton Singeac, Viorica Udrescu, Anton Bălan printre altii) avea se fie urmata cu brio de cea care a adus rezultate notabile pe plan internaţional, anume aceea cu Petre Ceapura, Tudor Stefan, Gheorghe Gheorghiu, Ladislau Lovrenschi, Ioana Tudoran, Dumitru Ivanov (doar câţiva dintre cei care au contribuit la începutul unei aventuri de vis a canotajului şi a sportului din Romania).

Aurul olimpic şi mondial a devenit o obişnuinţă şi orice altceva în afara aurului a fost considerat un fel de neîmplinire. Au urmat generaţiile de excepţie al căror lider de necontestat este Elisabeta Lipă, considerată una dintre cele mai valoroase canotoare din toate timpurile.

 

 

După Beijing, una dintre marile canotoare ale României, cu lacrimi în ochi, şi-a cerut scuze suporterilor pentru medalia de bronz obţinută. De la acest nivel începe excelenţa în sport.

 

 

De-a lungul istoriei dinamoviste, sportivii secţiei au adus o contribuţie decisivă la afirmarea canotajului românesc pe plan internaţional reuşind o serie de performanţe în premieră printre care:

  • primul titlu european în anul 1955, la Gand: echipajul de 4 rame Tiberiu Macean, Nicolae Radu, Ştefan Pongratz
  • primul titlu mondial a fost câştigat în anul 1970: echipajul de 2+1 Ştefan Tudor, Petre Ceapura, Ladislau Lovrenschi
  • prima medalie olimpică (bronz) în 1972, la Munchen: echipajul de 2+1 Ştefan Tudor, Petre Ceapura, Ladislau Lovrenschi


Această secţie a dat sportului romanesc şi cea mai mare canotoare din lume a secolului XX: ELISABETA LIPĂ5 medalii de aur, 2 argint, 1 bronz la Jocurile Olimpice; 1 medalie de aur la Campionatele Mondiale.

În prezent secţia de canotaj are un efectiv de 45 de sportivi (15 juniori şi 30 seniori)

Antrenorii care au activat în cadrul secţiei de canotaj de-a lungul timpului:

  • FRANCISC CSERHATI în perioada 1951-1960
  • DUMITRU POPA (antrenor emerit) în perioada 1960-1990
  • SELIAN PETROV (antrenor emerit) în perioada 1962-1963; 1975-1980
  • VIORICA UDRESCU (antrenor emerit) în perioada 1963-1973
  • PALL BARCANY (antrenor emerit) în perioada 1965-1973
  • MISU BARCAN (antrenor emerit) în perioada 1975-1990
  • IOAN DOSPINESCU în perioada 1980-1994
  • DAN TOMA (antrenor emerit) în perioada 1990-1994
  • GRIGORE FLORIAN (antrenor emerit) în perioada 1980-2009
  • ELISABETA LIPĂ (antrenor emerit) în perioada 2000-2002
  • ROMAN MIRCEA (antrenor emerit) în perioada 1999-2011
  • TALAPAN VIOREL în perioada 2000-2010
  • GHEORGHE MARIN în perioada 2004-2011
  • ROBU VALENTIN în perioada 2001-2014

 

 

Canotaj Palmares 
Jocurile Olimpice
34 medalii (16 aur, 10 argint, 8 bronz)
Campionate Mondiale
150 medalii (59 aur, 46 argint, 45 bronz)
Campionate Europene
61 medalii (33 aur, 16 argint, 12 bronz)
Campionate Balcanice
149 medalii – 99 de aur
Jocuri Mondiale Universitare
13 medalii - 4 de aur

 

Baza de date sportivi CS Dinamo - Secţia de Canotaj

 
 
CANOTAJ. Recital românesc la Europene! Tricolorii încheie competiția cu 5 medalii de AUR și una de ARGINT

Bodnar_aur_CE_2023Canotajul românesc a strălucit la Campionatul European de seniori, desfășurat în perioada 24-28 mai la Bled (Slovenia). România a încheiat competiția cu cinci medalii de aur și una de argint, palmares care a situa-o pe locul doi în clasamentul general pe medalii, după Marea Britanie (5-3-2). Sportivii de la CS Dinamo au contribuit la toate medaliile obținute.

Citeşte mai mult... [CANOTAJ. Recital românesc la Europene! Tricolorii încheie competiția cu 5 medalii de AUR și una de ARGINT]
 
 
CANOTAJ. Ancuța Bodnar și Simona Radiș au fost desemnate cele mai bune sportive din lume în 2022!

2_vasle_fem_CM_2019Federația Internațională de Canotaj a desemnat echipajul format din Ancuța Bodnar (Dinamo) și Simona Radiș (Steaua) cel mai bun din lume în acest an, fetele din barca tricoloră de dublu vâsle fiind neînvinse în competiții din 2019. Anul acesta, ele au câștigat titlul mondial și european în această probă. Acuța și Simona sunt și campioanele olimpice en-titre.

Citeşte mai mult... [CANOTAJ. Ancuța Bodnar și Simona Radiș au fost desemnate cele mai bune sportive din lume în 2022!]
 
   
CANOTAJ. Recital la Campionatul Mondial: patru medalii de aur pentru tricolori, locul 2 în clasamentul general pe probe olimpice

Bodnar_Radis_CM_2022Bărcile tricolore au cucerit patru medalii de aur la Campionatul Mondial de la Racice (Cehia), disputat în perioada 18-25 septembrie: una la masculin - Marius Vasile Cozmiuc și Sergiu Vasile Bejan (dublu rame) și trei la feminin – Ionela Livia Cozmiuc (simplu categorie ușoară), Simona Radiș și Ancuța Bodnar (dublu vâsle) și echipajul de 8+1 feminin, condus magistral, din postura de stroc, de Simona Radiș.

Citeşte mai mult... [CANOTAJ. Recital la Campionatul Mondial: patru medalii de aur pentru tricolori, locul 2 în clasamentul general pe probe olimpice]
 
 
CANOTAJ. Ploaie de medalii la Europenele de tineret – U23

canotaj_CE_U23_HazewinkelCanotajul românesc a încheiat participarea la Europeanul de tineret de la Hazewinkel (Belgia / 1-4 septembrie) cu un palmares excelent: 5 medalii de AUR, 4 de ARGINT și locul I în clasamentul pe națiuni. Sportivii dinamoviști au contribuit la cucerirea a 4 medalii de aur și 3 de argint.

Citeşte mai mult... [CANOTAJ. Ploaie de medalii la Europenele de tineret – U23]
 
   

Pagina 1 din 24

<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următor > Sfârşit >>

Program Competitional

29 mai - 4 iunie 2023

Atletism. Campionatele Internaționale ale României, 3 iunie, Stadionul Iolanda Balaș Soeter - București

Inot. Cupa României, 2-4 iunie, Otopeni

Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

Vizitatori online

Avem 265 vizitatori online