Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Editorial George Vescan Durerile psihosomatice ale sportivilor – Studiu de caz

Durerile psihosomatice ale sportivilor – Studiu de caz

Un articol de de George Vescan 

Moto: Durerea fizica este glasul emoțiilor ignorate.

Gimnastica_14Durerile musculare și articulare ale sportivilor, care apar înaintea unei competiții importante, au de foarte multe ori cauze psihosomatice. Aceste dureri, reprezintă o problemă majoră în realizarea obiectivelor și produc neîncredere antrenorilor față de sportivi. În acestă situație, sportivii trebuie să fie tratați cât mai repede, și asta presupune: investigații medicale, proceduri de diagnosticare invazive, prescrierea unor medicamente puternice, fizioterapie, modificarea planului de antrenament, dar, de cele mai multe ori fără a obține rezultatul scontat. Aceată rezistență a durerilor fizice la tratamentele clasice, reprezintă un semnal clar, că originea afecțiunii trebuie căutată la nivel psihic.

Durerile musculare sunt frecvent întâlnite în sportul de performanță. Sensibilitatea dureroasă poate cuprinde și structurile adiacente, precum ligamente, tendoane sau oase. Acestea au, de obicei, legătură cu efortul fizic intens, cu un stres muscular prelungit, ca urmare a activității fizice solicitante. Chiar și în această situație tensiunea psihologică cauzată de apropierea concursului poate amplifica mult percepția durerii.

Așadar, tensiunile psihice pot cauza sau pot amplifica durerile musculare. Cele mai frecvente afecțiuni ale sportivilor cauzate de tulburările psihosomatice, sunt: durerile de spate, umeri, cefaleea, spasmele musculare, migrenele, tulburările de somn, respirația superficială, amețeli,  diminuarea capacității de concentrare, de înțelegere și comunicare. Toate acestea vor diminua mult potențialul real al sportivilor și reprezintă o formă de autosabotaj subconștient. Atunci când problemele din mintea unui individ produc tensiuni emoționale ce nu pot fi exprimate, acestea își găsesc un mod de comunicare în exterior prin intermediul durerilor fizice.

Prin urmare, somatizarea tensiunilor mentale și emoționale reprezintă tendința sistemului de a se exprima la nivel fizic, dacă suferința psihică nu a fost înțeleasă și tratată. Fenomenul somatizării tensiunilor psihice este mult mai des întâlnit decât se crede (30-40% dintre pacienții medicali), practic orice afecțiune fizică conține și componente psihice. De aceea, eu recomand ca prin anumite tehnici psihosomatice, înaintea începerii unui tratament alopat, să se elimine blocajele emoționale și tensiunile psihice ce au cauzat sau amplificat afecțiunea fizică. Astfel tratametul medical va fi mult mai eficient.

În continuare, doresc să vă prezint un studiu de caz util pentru cei care vor să înțeleagă afecțiunile sportivilor nu doar din perspectiva biologică ci și psihosomatică. Dar mai ales pentru sportivii pentru care, asemenea Luizei (subiectul studiului de caz), cele mai importante competiții sunt încărcate de tensiune, responsabilitate, emoții pe care cu greu le ascund, care au „ghinionul” de a le apărea dureri, chiar înaintea acestor competiții. Acest studiul de caz poate aduce o înțelegere a mecanismelor interioare și evitarea autosabotajelor pe viitor.

Ca la toate studiile de caz, numele și ramura sportivă sunt fictive pentru a asigura confidențialitatea subiectului.

Studiu de caz

Subiect: Luiza, vârstă 17 ani, practică gimnastică ritmică de 11 ani.

Mai întâi am fost anunțat la telefon de antrenoarea sportivei, pe un ton ce trăda o mare agitație, că urma să vină cu Luiza la mine în cabinet și că peste trei zile aveau Europenele. Apoi, am văzut cum intră pe ușa cabinetului antrenoarea și mama sportivei ținând-o fiecare de câte o mână, o imagine clară că micuța sportivă nu își dorea această vizită. Am fost informat că Luiza are dureri mari în zona lombară de câteva zile, că tocmai facuseră un „tur terapeutic” pe la acupunctura, chiropraxie, fizioterapie, masaj terapeutic și că durerile erau încă mari.

Așadar, după ce am rămas doar cu sportiva și am reușit să o relaxez puțin, din încrâncenarea cu care se împotrivise tot drumul, să fie târâtă la încă o experiență terapeutică, am început să caut printre răspunsurile sportivei cauza psihosomatică a durerilor sale.

Obiectivul. Stabilirea obiectivului terapeutic este partea cea mai importantă, el direcționează strategia terapeutică dar și resursele interioare ale clientului.  

- Luiza, de fapt tu ce îți dorești?

- Îmi doresc să merg la Europene, dar la cât de tare mă doare spatele nu cred că voi putea câștiga. Antrenorii mă acuză că îmi este frică, că născocesc dureri ca să-mi justific eventualul eșec. Adevărul este că m-am săturat și eu de atâtea ghinioane, nu e prima oară când înaintea unui concurs foarte important, mă accidentez.

Răspunsul Luizei a venit după o ezitare de câteva secunde, cauzată parcă de mirarea că cineva o întreabă, despre ce își dorește ea și că nu am început să-i țin predici motivatoare. Am mai înțeles, că antrenorii încearcă prin metode/presiuni raționale să schimbe ceva ce își are cauza în subconștientul sportivei, dar și faptul că Luiza asociază accidentările cu concursurile și cu ghinioanele.

- Am înțeles de la tine că vrei să câștigi, dar pentru asta este nevoie să te simți bine cu spatele. Ce crezi, ne putem fixa ca obiectiv al acestei întâlniri tratarea spatelui?

- Da, dar cum prin psihologie, pe mine mă doare fizic?

Atunci, i-am explicat că fizicul este foarte complex, aflându-se într-o permanentă interacțiune cu psihicul, emoționalitatea, energia și spiritul omului.  De aceea o durere emoțională se poate transmite la nivel fizic dacă nu i se găsește o rezolvare. Sau, în momentul unei accidentări, unei dureri fizice i se asociază o stare emoțională ce i se aseamănă. Așadar, durerile fizice conțin blocaje emoționale, pe care le putem identifica și trata, ceea ce va rezulta tratarea durerii fizice.

Durerea fizica, descrie problema emoțională

- Cum percepi durerea fizica?

- Durerea nu mă lasă să fiu mobilă. Simt de parcă ceva mă trage și mă ține încorsetată când vreau să mă mișc.

- Ai avut vre-o dată senzația că se trage de tine și te constrânge, să faci ceea ce nu ai vrea tu să faci?

- Da, așa mă simt de când eram mică, toată lumea trage de mine, toți îmi spun ce să fac, ce este mai bine pentru mine, dar nimeni nu mă întreabă ce simt, ce îmi doresc. Acum simt că m-am săturat. Toți așteaptă de la mine să câștig, eu nu vreau să-i dezamăgesc, dar nu se știe niciodată cum se termină un concurs. 

- Și care este starea ta emoțională, când se trage de tine fără să te întrebe ce îți dorești?

- Sunt furioasă și îmi vine să mă contrez.

Din răspunsurile Luizei am înțeles că a ajuns la o vârstă la care nu mai suportă să fie tratată ca un copil ce nu știe ce vrea. Dorește să facă ceva, nu pentru că trag ceilalți de ea. Inconștient a dezvoltat o rezistență, un blocaj emoțional de furie, la presiunea pe care o pun oamenii care vor să hotărască în locul  ei, ce să facă. Furia acumulată în ani de zile s-a somatizat într-o durere de spate.

Folosind tehnica E.F.T. (Emotional Freedom Techniques), și o metodă specifică N.L.P.-ului (Programării Neuro-Lingvistice), de transformare a emoțiilor „negative”, sportiva și-a regăsit mobilitatea fără a mai simții dureri fizice. O dată cu o stare de bine interior, dată de convingerea că tot ce face (chiar și plecarea la europene), este alegerea ei și nu a altora…

Ședința de terapie psihosomatică a mai fost repetată o dată, înaintea plecării la Campionatul European-2013, unde sportiva noastră a avut o evoluție foarte bună, realizându-și obiectivele. 

Foto: Mihai Neacșu - CS Dinamo, 15 ianuarie 2014, ora 2330

 

Program Competitional

4-10 decembrie 2023

RUGBY. Liga Națională (finala pentru titlu), sâmbătă 9 decembrie, ora 13:00: Dinamo București – CSM Știința Baia Mare. Stadion Arcul de Triumf

Fotbal. Liga 1 (etapa 18), luni 4 decembrie, ora 20:00: Sepsi Sfântu Gheorghe – Dinamo 1948

Handbal. EHF European League (etapa 6), marți 5 decembrie, ora 19:45: Dinamo București – Chambery Savoie Mont Blanc Handball. Sala Dinamo

Volei masculin. Cupa României, sferturi de finală (retur), miercuri 6 decembrie, ora 18:00: Corona Brașov - Dinamo

Handbal. Liga Națională (etapa 14), sâmbătă 9 decembrie, ora 19:00: CS Minaur Baia Mare – Dinamo

Volei feminin. Divizia A1 (etapa 10), sâmbătă 9 decembrie, ora 17:00: CSM Târgoviște - Dinamo

Baschet. LNB Getica 95 (etapa 12), sâmbătă 9 decembrie, ora 18:00: Laguna București - Dinamo

Volei masculin. Divizia A1 (etapa 9), duminică 10 decembrie, ora 15:00: Rapid București – Dinamo

Înot. Campionatul European în bazin de 25 de metri, 5-10 decembrie, Otopeni

Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

ANUNTURI

Sâmbătă 04.11 si duminică 05.11, programul de agrement înot va fi următorul:

Sâmbătă: 14:00-18.30

Duminică: 11.00-19.00

Programul grupelor de inițiere înot rămane neschimbat.

Va mulțumim pentru înțelegere.

CS Dinamo

Vizitatori online

Avem 248 vizitatori online