Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Editorial George Vescan Gandurile negative involuntare

Gandurile negative involuntare

Editorial de George Vescan

S_22”Smulge gândurile rele cu alte gânduri”

Sf. Nill Sinaitul

Spuneam în articolul precedent că din cauza mai multor neajunsuri, performanța sportivă este în scădere. Baza de selecție este tot mai mică și implicit ”talentele înnăscute” tot mai puține. De aceea specialiștii din domeniul sportului trebuie să maximizeze toate resursele sportivilor pentru a ajunge la performanțe remarcabile, chiar și cu cei care nu s-au ”născut campioni”.

Unul dintre principalii factori care potențează performanța oricărui sportiv este conștientizarea gândirii negative involuntare și controlarea acesteia. Aceasta apare în mintea nostră din zona subconștientă și ne influențează direct emoțiile și starea corporală. Gândurile negative involuntare, odată conștientizate, pot fi înlocuite cu acele gânduri care ne creează o motivație optimă și o stare psiho-fizică optimă.

Foarte mulți sportivi buni, la începutul unei competiții sunt pur și simplu terorizați de gândurile negative: ”dacă o să pierd în primul tur?”; ”dacă ratez?”; ”să nu dezamăgesc…”; ”dacă nu o să iau medalia de aur?”. Aceste gânduri pe care nu și le doresc, dar care vin fără voia sportivilor, le dezvoltă stări emționale din spectrul fricii sau al temerilor de penibil și rușine. Emoțiile declanșează la rândul lor stări corporale de tensiune, tremur, greutate, nod în gât sau în stomac, respirație superficială, amețeală și dificultăți de atenție. Aceste stări corporle sunt mascate sau controlate cu un efort uriaș din partea sportivilor. Este de la sine înțeles că sportivii în aceste stări psiho-fizice sunt sub potențialul lor real cu mult. Cu toate acestea sunt sportivi care o dată intrați în joc, mai devreme sau mai târziu își revin, dar alții nu. În orice caz rareori se întâmplă ca aceste gânduri dezastruoase să se întâmple întocmai, de cele mai multe ori ele doar crează stări psiho-fizice neproductive performanței.

Sfatul, ”nu mai lăsa aceste gânduri să-ți pătrundă în minte” sau ”nu mai gândi așa” ,nu funcționează deoarece ele apar mai puternice cu cât ne temem de ele. Soluția este ca sportivul să devină cât mai conștient de starea lui interioară, de: ceea ce și-a propus să gândească, de gândurile negative care apar involuntar, de imaginile ce însoțesc aceste gânduri și de starea emoțională și corporală.

După ce sportivul a conștientizat gândurile negative involuntare le va ”înfrunta”, de exemplu: ”Acum a apărut un gând negativ involuntar. Îmi este de folos? Are acest gând ceva în comun cu ce am eu de făcut acum?”  În mod normal gândul negativ involuntar odată conștientizat și supus analizei raționale își pierde forța de a mai influența la nivel emoțional și corporal. Dar dacă totuși gândul negativ persistă, foarte eficiente mai sunt câteva întrebări care au menirea de a minimaliza/ridiculiza gravitatea gândului negativ, de exemplu: ”Ia uite și gândul ăsta negativ, de unde o mai fi apărut!? După concurs o să râd de prostiile astea care îmi trec prin cap acum. Gândul acesta îmi aduce aminte să-mi direcționez mintea și gândurile la ce am de făcut acum.”

Sportivul, conştient de propria persoană, de gândurile sale dar și de cele care apar involuntar, chiar și în momentele tensionate, exprimă siguranță de sine și maturitate competițională. Dar pentru a se ajunge la acest gen de maturitate, sportivul trebuie să aibă clarificată imaginea de sine, propriile valori și abilități, obiectivul și ce are concret de făcut pentru a-l îndeplini. Menținerea unei stări psiho-fizice optime în cadrul unei competiții este dată de răspunsul la următoarele întrebări:

- Care sunt calitățile/abilitățile pe care mă bazez ?

- Ce am de făcut, concret, pentru a-mi exprima întregul potențial ?

Foto: Mihai Neacșu – CS Dinamo, 16 octombrie 2013, ora 2300

Program Competitional

Săptămâna 20-26 mai 

Fotbal. SuperLiga Romania, baraj (meci tur), luni 20 mai, ora 20:00: Dinamo 1948 – Csikszereda M. Ciuc. Arena Națională

Fotbal. Liga 3, baraj pentru promovare L2 (turul 1). Miercuri 22 mai, ora 18:00: AFC Dunărea Călărași – CS Dinamo. Sâmbătă 25 mai, ora 18:00: CS Dinamo – AFC Dunărea Călărași. Stadion Dinamo

Handbal. EHF European League – EHF Finals Men, 25-26 mai, Hamburg. Sâmbătă 25 mai, ora 16:00 (ora României): SG Flensburg (Germania) – Dinamo. Duminică, 26 mai: finalele (ora 16:00 și ora 19:00)

Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

IA ATITUDINE

2_InfoCons

Vizitatori online

Avem 199 vizitatori online