Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Editorial George Vescan Reconversia profesionala a sportivilor - o prioritate pentru C.S. Dinamo Bucuresti (partea a II-a)

Reconversia profesionala a sportivilor - o prioritate pentru C.S. Dinamo Bucuresti (partea a II-a)

Editorial de George Vescan

O realitate socială. Realitatea pieței de muncă din România, potrivit unor date ale INS, arată că rata șomajului se afla anul trecut în jurul valorii de 6,9 %, ceea ce înseamnă că aproximativ 700.000 de persoane își caută un loc de muncă. Referitor la reconversia profesională a sportivilor trebuie luată în considerație o altă realitate, cea a faptului că mulți sportivi nu au timp să se specializeze într-o meserie. Antrenorii, de obicei, nu își doresc de la sportivi decât performanță sportivă, iar sportivii tineri nu își dau seama cât de scurtă este perioada marilor performanțe și, implicit, viața sportivă.

Mulți sportivi ajunși la sfârșitul carieirei, se tem de retragere deoarece nu știu ce vor face după aceea. Motivația lor de a rezista cât mai mult nu aduce performanță ci doar un sacrificiu inutil. De aceea, îndrumarea încă din perioada de vârf a sportivului în direcția unor specializări și voluntariat într-o instituție sau companie, va aduce numai avantaje. Beneficiile vor fi multiple, atât ale angajatorului care poate câștiga notorietate prin asocierea brandului său cu imaginea unui campion, cât și ale sportivului care va ști la ce să se aștepte în viitor şi, prin urmare, se va putea concentra în prezent mai mult asupra antrenamentelor şi a competiţiilor sportive. Cred că nu ar fi imposibil ca două-trei zile pe săptămână sportivii interesați să meargă într-o instituție, să vadă ce înseamnă să lucreze într-un departament, să înveţe, să lucreze ceva și să comunice cu angajații.

Implicarea C.S.Dinamo București într-o iniţiativă de reconversie profesională este soluţia la o necesitate mai veche a sportivilor. Mulți dintre ei se integrează greu în societate după ce au stat foarte mulți ani izolați în cantonamente. Este o mare nedreptate ca un fost performer să nu fie susținut și direcționat spre un loc de muncă onorant. Dar pentru acesta este bine să știm ce își doresc sportivii, ce abilități și cunoștințe au ei și în aceași măsură ce își doresc angajatorii de la candidați.

Ce își doresc angajatorii? În activitatea specifică resurselor umane se întâlnește pe piața muncii un paradox. Șomerii spun adesea că nu au unde să muncească iar angajatorii spun că nu găsesc oameni responsabili care să se implice serios în activitate. 

Nevoile companiilor depind de cerințele interne și de situația economică a țării. În anii de boom economic global se pune accentul pe cantitate, pe acapararea unei cote de piață cât mai mari, iar în perioada de criză se urmarește eficientizarea, creșterea calității manageriale. Cuvântul de ordine în perioadele critice este eficientizarea activității prin performanța angajaților și a unui management de calitate.  Dacă privim mai profund, în afara unor cunoștințe ce ţin de expertiză într-un anumit domeniu, abilitățile psihologice și de conduită fac marea diferență între un simplu executant și un angajat motivat să se autodepășească. Dorința de fi mai bun, motivația, entuziasmul, spiritul de echipă, fairplay-ul, rezistența la stres și efort fizic, capacitatea de reacție si adaptare rapidă, de a face față unui mediu dinamic și competitiv sunt abilități ce ne vorbesc clar de profilul unui sportiv și reprezintă câteva dintre criteriile principale de evaluare ale angajatorilor.

Sportivii de performanță sunt oamenii care s-au antrenat și pot realiza performanțe pe care oamenii normali nu le pot face. În acestă competiție cu ei înșiși cât și cu adversarii ei își dezvoltă anumite capacități care adapatate și altor activități decât sportul pot aduce performanță. Vom prezenta în articolul următor o cercetare științifică a lui Gheorghe Zapan (1993, Cunoașterea personalității semenilor), care evidențiază diferențele psihologice dintre sportivi și oamenii obișnuiți.

Cu siguranță angajatorii preocupați de calitatea muncii cunosc ce înseamnă să dobândești anumite competențe profesionale și cât de greu este să înveți pe cineva să aibă abilități de comunicare în echipă, competivitate și rezistență la stres.

Din prespectiva sportivilor ei își doresc să gasească la angajator stabilitate, posibilitatea de a promovare, respect și comunicare bilaterală. Dar acest subiect îl vom presenta într-un articol viitor.

8 ianuarie 2013, ora 1400

Program Competitional

Săptămâna 25-31 martie 2024

Handbal. EHF European League, play-off (meci tur), marți 26 martie, ora 19:45: Dinamo – Bjerringbro-Silkeborg (Danemarca). Sala Dinamo

Volei masculin. Divizia A1, sferturi de finală, play-off (meci 2), miercuri 27 martie, ora 18:00 SCMU Craiova – Dinamo. În cazul în care Craiova câștigă, meciul 3 va avea loc sâmbătă, 30 martie, ora 18:00, în Sala Dinamo

Polo. Superliga (etapa 13), miercuri 27 martie, ora 20:30: Dinamo – Hello Sport. Bazin Tolea Grințescu Dinamo

Volei feminin. Divizia A1, sferturi de finală, play-off (meci 2), joi 28 martie, ora 17:00: Dinamo – CSM Volei Alba Blaj. În cazul în care Dinamo câștigă, meciul 3 va avea loc sâmbătă, 30 martie, la Blaj

Fotbal. Liga 3, seria 4, play-off (etapa 1), vineri 29 martie, ora 15:00: CS Dinamo – SCM Dunărea Giurgiu. Stadion Dinamo

Baschet. LNB Getica 95 (etapa 27), vineri 29 martie, ora 18:00: CSM CSU Oradea - Dinamo

Rugby. Cupa României (semifinală), sâmbătă 30 martie, ora 13:00: Dinamo – CSM Știința Baia Mare. Stadion Arcul de Triumf

Volei masculin. Divizia A1, sferturi de finală, play-off (meci 3), dumimnică, 31 martie, ora 18:00: Dinamo - SCMU Craiova. Sala Dinamo 

Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

ANUNTURI

În data de 27 martie a.c., pista de atletism din Complexul Sportiv Dinamo NU este disponibilă pentru public.

Sâmbătă, 30 martie a.c., bazinul olimpic acoperit Anatolie Grințescu Dinamo NU este disponibil pentru public.

Mulțumim pentru înțelegere!

IA ATITUDINE

2_InfoCons

Vizitatori online

Avem 217 vizitatori online