Tot pe… apă a fost mai bine !
În urmă cu şapte ani, în oraşul american Atlanta, s-au derulat secvenţele celei de-a 26-a ediţii a Jocurilor Olimpice de vară. Atlanta câştigase dreptul de a fi gazda acestora la „bătaie” cu Atena. Multă lume a privit chiar cu tristeţe faptul că atenienii n-au izbutit să-şi obţină dreptul de a organiza ei Jocurile, mai ales că, în 1996, s-a sărbătorit centenarul Olimpiadelor moderne, start dat de Atena în 1896. N-a fost să fie, însă, pentru greci. Ceea ce nu înseamnă că americanii nu s-au întrecut pe ei înşişi în organizarea celei mai importante competiţii sportive de pe glob. A fost o reuşită deplină. Şi asta, în ciuda unor încercări de a intimida opinia sportivă internaţională, prin acte teroriste. Nu, Olimpiada de la Atlanta şi-a păstrat măreţia fără pată.
Cum s-au prezentat românii ? N-a mai fost, evident, ca în urmă cu 12 ani, tot pe pământ american, la Los Angeles, când delegaţia noastră îşi înscria un record propriu 53 de medalii, dintre care 20 de aur! N-a mai fost aşa din varii motive pe care nu are rost să le enumerăm în această lucrare. Dar, şi aşa, Tricolorii n-au dezamăgit, ei aflându-se, deseori, printre protagonişti.
Ce-au făcut dinamoviştii ? În lotul olimpic al României au fost prezenţi 32 de sportivi, aparţinând clubului din Şos. Ştefan cel Mare. Ei au reprezentat ţara la nouă discipline : atletism, box, kaiac-canoe, canotaj, lupte greco-romane, nataţie, polo şi, evident, gimnastică. Şi de această dată, asemenea participării la ultimele ediţii olimpice, dinamoviştii s-au aflat în prim-plan la disciplinele ce se desfăşoară pe… apă. Adică la canotaj şi kaiac-canoe.
Pe apele lacului Lanier – situat la o distanţă de 90 km de Atlanta – canotoarele dinamoviste aveau să strălucească prin evoluţii formidabile, răsplătite cu titlurile supreme. Aşadar, Constanţa Burcică (la 2 vâsle categ. uşoară), Elisabeta Lipă şi Doina Spircu (ambele în echipajul de 8+1) au reuşit să devină campioane olimpice !
Cum arătam în rândurile noastre de mai sus, un alt sport al apelor a adus medalii pentru dinamovişti. Este vorba de canoe : Marcel Glăvan a obţinut medalia de argint la canoe dublu 1.000 m, în vreme ce Gheorghe Andriev şi Grigore Obreja – la canoe dublu, 500 m – au urcat pe treapta a treia a podiumului olimpic de premiere.
În fine, un sport care, în timp, ne obişnuise cu evoluţii demne de aplauze şi lauri, am numit boxul, iată, acum, prin pugilistul dinamovist Marian Simion, a reînnodat o tradiţie, anume aceea a medaliilor olimpice pentru sportul cu mănuşi de la noi. Cel mai mare dintre fraţii Simion, Marian, cucereşte „bronzul” la categ. 67 kg. La Atlanta, de fapt, a început, vrem să credem, o epocă nouă în boxul românesc.
Marcel Popescu
< Anterior | Următor > |
---|
25 septembrie - 01 octombrie 2023
Fotbal. Cupa României, marți 26 septembrie, ora 21:00: Dinamo 1948 - FCU Craiova. Arena națională
Fotbal. Liga 1 (etapa 11), vineri, 29 septembrie, ora 21:00: Oțelul Galați - Dinamo 1948
Baschet. Liga Națională (etapa 2), sâmbătă, 30 septembrie: CSM Galați - CS Dinamo Bucuresti
Fotbal. Liga 3 (etapa 6), vineri, 29 septembrie, ora 17:00: CS Dinamo - Aro Muscelul Câmpulung. Stadion Dinamo
Polo. Superliga (etapa 1), 30 septembrie, ora 11:00: Dinamo – Politehnica Cluj-Napoca. Bazinul Tolea Grințescu Dinamo
Rugby. Liga Națională (faza II, etapa 7), sâmbătă 30 septembrie, ora 11:00: Dinamo – SCM USV Timișoara
Volei masculin. Meci de prezentare, sâmbătă 30 septembrie, ora 18:00: Dinamo – Steaua. Sala Dinamo
Handbal. Liga Națională (etapa 6), sâmbătă 30 septembrie, ora 13:00: SCM Politehnica Timișoara - Dinamo