Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Prezentare Participări la Jocurile Olimpice Olimpiada de la Ciudad de Mexico din 1968

Olimpiada de la Ciudad de Mexico din 1968

Ştafeta marilor performanţe, mereu imprevizibile !

         OK_Patzaichin_CovaliovAnii trec, iar marii campioni ai începuturilor noastre olimpice (Helsinki '52, Melbourne '56, Roma '60, Tokyo '64) privesc acum din fotoliu supremele competiţii ale celor cinci cercuri unite. Dar, incomparabila Lia Manoliu rezistă de o manieră formidabilă şi nu numai atât; odată cu cea de-a cincea prezenţă a sa la Jocurile Olimpice cucereşte medalia de aur la aruncarea discului, devenind un admirabil simbol al forţei olimpice !

         În „Ţara aztecilor”, la Ciudad de Mexico, alături de Lia, inegalabila pentru totdeauna Lia, va străluci, iată, şi cuplul dinamovist Ivan Patzaichin – Serghei Covaliov, la canoe dublu. Iar întreaga „recoltă” de medalii a delegaţiei României va atinge aici o cifră- record : 15, între care 4 de aur, 6 de argint şi 5 de bronz. O dovadă cât se poate de evidentă asupra evoluţiei valorice mereu crescânde a sportului românesc în lume, a constituit-o clasarea României, acum, pe locul 11 în lume  din cele 113 ţări participante.

 

         83 de sportivi români au făcut să se vorbească în cei mai elogioşi termeni despre ţara noastră, despre saltul extraordinar al mişcării noastre sportive. Să mai amintim, cu titlu informativ, că am întrecut, ca număr de medalii, ţări cu tradiţie, precum Marea Britanie, fosta Cehoslovacie, Suedia, Canada, Elveţia, Finlanda.

         OK_Mihaela__Penes__01La Ciudad de Mexico, Tricolorii ne-au oferit satisfacţii deosebite prin performanţele obţinute, între care, fără îndoială, la loc de cinste se situează şi cele ale dinamoviştilor prezenţi în marea arenă olimpică. Cum am mai arătat, campioana noastră de excepţie, Mihaela Peneş, a ţinut cu tot dinadinsul să-şi apere titlul olimpic, în ciuda repetatelor accidentări care au „ţintuit-o” o vreme departe de stadion. Mihaela va urca pe treapta a doua a podiumului de premiere, înregistrând un excelent bilanţ al prezenţelor sale la Olimpiade : două medalii, dintre care una de aur, iar cealaltă de argint !

        OK_Monea_Mariutan__01 Un alt „argint” de excepţională valoare a revenit unuia dintre cei mai valoroşi boxeri din ţara noastră din toate timpurile, dinamovistul Ion Monea, care – merită subliniat – mai câştigase şi un „bronz” olimpic cu opt ani mai înainte, la Roma, performanţe la care mai adăugăm, cu imensă bucurie, alte două medalii de argint şi una de bronz cucerite la Campionatele Europene. Am dorit să relevăm câteva „vârfuri” din cariera lui Monea, tocmai pentru a întări cele susţinute mai înainte privitor la locul său de frunte în ierarhia pugilismului românesc dintotdeauna. Ion a fost ceea ce numim, îndeobşte, un dinamovist sadea, el venind la „Tânărul  Dinamovist”, acel atât de apreciat T.D., încă de pe când era ucenic la „Electrobobinaj”, în Capitală, în anul 1956. Au  urmat 15 ani de box la cel mai înalt nivel, cu aproape 300 de meciuri disputate, cu 11 centuri de campion naţional (un veritabil record în materie !) cucerite sub tricoul alb-roşu al lui Dinamo !

         OK_Calistrat_Cutov_04Rămânând tot în lumea „ringului”, vom reaminti încă un „elev merituos” al… şcolii româneşti de box : Calistrat Cuţov, medaliat cu bronz la categ.60 kg – un autentic şef de promoţie al generaţiei sale, posesor al unei cărţi de vizită de-a dreptul impresionante, ce cuprinde titlul de campion european în 1969, cel de vicecampion al Europei în 1971, numeroase centuri de campion al României etc. De altfel, numele Cuţov va fi dus, apoi, mai departe, de fratele său, Simion, un alt nume intrat definitiv în legenda pugilatului românesc.

        OK_Martinescu_R_01 Însă, desigur, nu puteau lipsi dintre medaliaţi nici luptătorii (Nicolae Martinescu – bronz la categ. 97 kg), ori kaiaciştii (argint pentru kaiacul 4 – 1.000 m, cu dinamoviştii Dimitrie Ivanov, Mihai Ţurcaş şi Anton Calenic; bronz pentru Viorica Dumitru la kaiac simplu – 500 m).

         Răspunzând cu cinste şi responsabilitate onoarei de a reprezenta ţara într-o întrecere supremă, dinamoviştii şi-au făcut, iată, încă o dată, datoria cu brio!

 

                                 Marcel Popescu

Program Competitional

Săptămâna 18-24 martie 2024

Baschet. LNB Getica 95 (etapa 25), marți 19 martie, ora 17:45: CSM Târgu Mureș - Dinamo.

Handbal. Cupa României, turul 2 (manșă unică), miercuri 20 martie, ora 15:00: CS Politehnica Iași – Dinamo

Fotbal. Liga 3, seria 4 (etapa 18), sâmbătă 23 martie, ora 15:00: CS Dinamo – CSM Flacăra Moreni. Stadion Dinamo

Volei masculin. Divizia A1, play-off (sferturi / meci 1 din 3), sâmbătă 23 martie, ora 18:00: Dinamo – SCMU Craiova

Polo. Superliga (etapa 12), sâmbătă 23 martie, ora 20:30: Dinamo - CSM Oradea 

Volei feminin. Divizia A1, play-off (sferturi / meci 1 din 3) duminică 24 martie, 16:00: CSM Volei Alba Blaj – Dinamo

Baschet. LNB Getica 95 (etapa 26), duminică 24 martie, ora 19:00: Dinamo – FC Argeș Pitești

Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

Vizitatori online

Avem 169 vizitatori online