Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Baschet masculin BASCHET. INTERVIU Carl Viktor Gaddefors - sau cum să joci baschet până la ultima suflare

BASCHET. INTERVIU Carl Viktor Gaddefors - sau cum să joci baschet până la ultima suflare

Interviu de Adela Rusu

Interviu_GaddeforsBlond, înalt, ochi albaștri, 29 de ani, echilibrat și conștient. Oare e destul pentru a-l descrie pe Viktor Gaddefors, extrema echipei de baschet Dinamo București? Cu siguranță, nu! De fapt, sunt mult, mult mai multe de spus și de scris. Având înfățișarea asemănătoare strămoșilor săi, vikingi, cu atât de multă stabilitate mentală și cu un frate mai mare ca mentor, Viktor este un atlet și un om plin de viață, educat, charismatic și matur în același timp, îmbinând o atitudine nord europeană cu un suflet latin.  

A primit în sezonul 2020-2021 titlul de MVP al Ligii suedeze de baschet, ceea ce îl plasează din punct de vedere sportiv într-un vârf de carieră. Va fi o plăcere să îl urmărim jucând pentru naționala Suediei în 25 și 28 februarie contra echipei Croației, dar și întreg sezonul alături de Dinamo.  

AR: Viktor, ai jucat în Suedia, Italia, Franța și acum în România. Care dintre toate aceste locuri ți-a fost mai potrivit personalității tale?

VG: Suedia este țara în care m-am născut și am crescut, cu o cultură specifică, strictă, după regulă. În Italia am stat mult, mi-am făcut prieteni, mi-a plăcut vibe-ul și o oarecare libertate, și, în timp, a devenit a doua mea casă. Am învățat limba și imediat ce aterizez sau doar schimb avionul acolo cu echipa națională, instantaneu mă simt ca acasă.

AR: Cât de diferită e cultura ta, nord europeană, de cultura latină pe care ai găsit-o în Italia, Franța?

VG: Am plecat din Suedia să joc în Italia la 17 ani. Mă simt mult mai aproape acum de această cultură latină, unde strictețea și rigiditatea nordică nu sunt așa prezente, unde nu e așa important ce spun sau gândesc alții despre tine, cu o mai mare flexibilitate în atitudinea față de viață. Îmi iubesc țara, îmi iubesc familia mai mult ca orice și cred că un mix din cele două culturi, o strictețe combinată cu flexibilitate atunci când e nevoie, e varianta optimă.

AR: Ce iubești cel mai mult la Suedia?

VG: Verile suedeze: vremea perfectă, nici prea cald, nici prea rece, plaja, soarele, tot ce ține de vară.  

AR: Părinții tăi și fratele tău au jucat sau joacă baschet încă de când tu te-ai născut, așa că direcția ta a fost evidentă, să faci același lucru, dar a fost cu adevărat ceea ce îți doreai sau…?

VG: Cred că a fost mereu și este în mine dragostea pentru baschet. Nu m-am trezit niciodată dimineața gândindu-mă că nu vreau să mă duc la antrenament sau la meci, niciodată. Nu a contat dacă eram obosit, dacă atmosfera într-o echipă sau alta nu era cea bună sau era perfectă, nu a contat dacă eram bolnav sau accidentat, am dat tot timpul tot ce a fost mai bun și mi-a plăcut asta.

AR: Deci ceea ce te motivează și te face să simți că trăiești e baschetul?

VG: Da, îmi place să joc până la ultima suflare!

AR: Știu că baschetul nu e chiar un sport asa popular în Suedia, dar fiind un jucător de echipă națională atât de mult timp, te oprește lumea pe stradă ca să își facă un selfie cu tine?

VG: Hahaha, nu! Nu se întâmplă, poate doar la meciuri.  

AR: Care sunt cele mai importante lucruri din viața ta?

VG: Familia mea, mama, tata, fratele meu mai mare și evident Pumba, câinele meu.

AR: Ce ai schimba la tine dacă ai putea?

VG: E o întrebare foarte grea, nu m-am gândit niciodată la asta. Mă simt destul de bine în pielea mea în momentul acesta din viață, nu cred că fix acum, aș vrea să schimb ceva, fizic sau mental.

AR: Spune-mi ceva despre tine pe care nu îl găsesc pe internet sau social-media.

VG: Cred că ceva ce nu știe multă lume e că undeva, pe la 15 ani, eram foarte iritat, mai ales pe teren. Nu reușeam să mă controlez la lucruri mici care se întâmplau. Fie dacă era ceva ce nu îmi plăcea din ce spunea antrenorul sau cineva juca murdar, sau orice, oricât de mic, mă făceau să reacționez imediat.

AR: Și cum ai rezolvat-o?

VG: Am încercat să mă controlez mai mult, să înțeleg mai bine ce se întâmplă în jurul meu. Cu timpul am lucrat cu mine, am câștigat experiență de viață, îmi luam momente de liniște și calm, reveneam, evoluam. M-au ajutat foarte mult și conversațiile cu fratele meu care era mereu acolo, pentru orice fel de discutii, sport sau viață.

AR: Cel mai bun meci al tău din carieră a fost sezonul trecut în Suedia, unde ai marcat 40 puncte cu un 37 la eficiență. Ești la un vârf al carierei tale. E datorită experienței acumulate în timp sau datorită faptului că jucai în țara natală?

VG: Cred că e vorba de amândouă. Dar în primul rând atmosfera de acolo din echipă, toată echipa, cu prieteni de demult, cu un antrenor principal și doi asistenți excepționali, cu fratele meu, jucând toți fără presiunea contractului de anul viitor, toate astea ne-au dat o enormă încredere, calm și maturitate să performăm. A contat experiența, categoric, alături de faptul că jucam în Suedia, dar a fost mai mult o chestiune de echipă, de oameni.

AR: Cine ți-a fost model ca sportiv în copilărie? Jucător de baschet?

VG: Fratele meu Anton. El a fost alături de mine mereu și modelul meu. Nu doar în sport ci și în viața de zi cu zi. Vorbesc tot timpul cu el.  

AR: Cu cine ai intra pe teren în primii 5 daca ai avea de ales? 

VG: Michael Jordan

        Kobe Bryant

        Shaquille O’Neal

        LeBron James        

AR: Povestește-mi despre prima ta dragoste, te rog!

VG: Prima mea dragoste a fost la 6 ani, eram la grădiniță. Nu îmi mai amintesc așa multe din vremea aceea dar cu ea a fost primul meu sărut. Știu că ți-am zis că dacă mă pui să aleg, prefer blondele, dar ea era brunetă. Parinții mei mi-au spus că eram foarte drăguți împreună și eram foarte îndrăgostiți, cred că pe undeva în casa lor există și o poză cu primul sărut.  

AR: Cel mai bine petrecut timp liber?

VG: Să stau de vorbă cu fratele meu și două dintre ultimele vacanțe, câteva săptămâni în Sardinia și 10 zile în Los Angeles.  

AR: Cu care 3 celebrități te-ai izola pe o insulă?

VG: Hmmmm. Trebuie să fie oameni interesanți. Cred că fără îndoială, primul ar fi Zlatan Ibrahimovic, apoi Denzel Washington și Amber Heard. Sunt sigur că m-aș distra de minune cu Zlatan.

AR: Top 3 filme sau seriale?

VG: Blacklist, Gladiator, Braveheart

AR: Cel mai nebunesc lucru făcut într-un hotel?

VG: Nu pot să răspund la asta aici. Hahaha.

AR: Să zbori sau să citești gândurile?

VG: Să zbor

AR: Barcelona sau Real Madrid?

VG: Real Madrid

AR: NBA sau Euroleague?

VG: Euroleague

AR: Rosu sau alb?

VG:  Rosu

AR: Unde sau cum te vezi peste 10 ani?

VG: Dacă încerc să vizualizez asta, primul lucru pe care îl văd e o familie, să fiu tată și soț și o casă mare. Mă văd făcând ceva în domeniul baschetului, nu știu exact unde pentru că va depinde de locul în care mă voi stabili cu familia mea, dar cu siguranță făcând ceva în domeniul baschetului, poate chiar lucrând cu copiii. Vom vedea. 

CS Dinamo, 19 ianuarie 2022

Program Competitional

Săptămâna 18-24 martie 2024

Baschet. LNB Getica 95 (etapa 25), marți 19 martie, ora 17:45: CSM Târgu Mureș - Dinamo.

Handbal. Cupa României, turul 2 (manșă unică), miercuri 20 martie, ora 15:00: CS Politehnica Iași – Dinamo

Fotbal. Liga 3, seria 4 (etapa 18), sâmbătă 23 martie, ora 15:00: CS Dinamo – CSM Flacăra Moreni. Stadion Dinamo

Volei masculin. Divizia A1, play-off (sferturi / meci 1 din 3), sâmbătă 23 martie, ora 18:00: Dinamo – SCMU Craiova

Polo. Superliga (etapa 12), sâmbătă 23 martie, ora 20:30: Dinamo - CSM Oradea 

Volei feminin. Divizia A1, play-off (sferturi / meci 1 din 3) duminică 24 martie, 16:00: CSM Volei Alba Blaj – Dinamo

Baschet. LNB Getica 95 (etapa 26), duminică 24 martie, ora 19:00: Dinamo – FC Argeș Pitești

Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

Vizitatori online

Avem 173 vizitatori online