Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Volei masculin Volei. Un nou ”transfer” de top. Marius Cata-Chitiga, team-manager al echipei masculine de volei Dinamo

Volei. Un nou ”transfer” de top. Marius Cata-Chitiga, team-manager al echipei masculine de volei Dinamo

cata-chitigaÎntărită considerabil pentru noul sezon al Diviziei A1, echipa masculină de volei Dinamo primește o nouă infuzie de imagine. La propunerea vicepreședintelui CS Dinamo, Marian Ștefan, un nume de legendă al voleiului românesc se alătură trupei antrenate de Daniel Rădulescu. Marius Căta-Chițiga, medaliat olimpic și câștigător al Cupei Campionilor Europeni cu Dinamo, va fi noul team-manager al echipei.

Marius Căta-Chițiga s-a născut pe 13 februarie 1960, la Timișoara. ”Bunicul meu a fost Ion Căta, iar pe bunica a chemat-o Rozalia Chițiga. Ambele familii sunt de aromâni și s-au stabilit în Banat după Primul Război Mondial, venite din zona Bărăganului. În Banat au trăit în două sate alăturate, Ciacova și Tolvadia (nr – acum, Ciacova este oraș, iar Tolvadia și-a schimbat numele în Livezile). S-au cunoscut, s-au plăcut, dar pentru a fi împreună bunicul Căta a furat-o pe bunica Chițiga. Așa a apărut familia Căta-Chițiga, deși căsătoria au făcut-o târziu, după ce au avut patru copii. Tata a fost cel mai mare dintre ei, singurul băiat. Numele de fată al mamei era Ana Meheș, iar de la ea am un pic de sânge maghiar. Eu sunt cam european, un pic slovac, un pic maghiar, un pic german și ceva mai mult aromân”, detaliază Marius Căta-Chițiga etimologia numelui său.

Tânărul și foarte firavul Marius Căta-Chițiga a început voleiul la vârsta de 12 ani, la Școala Sportivă Timișoara, cu profesorul Gheorghe Horhat. După numai doi ani, era deja campion național de juniori. A trecut apoi pe la CFR Timișoara și Poli, pentru ca la 17 ani să fie remarcat de Dinamo la turneul final de la Brașov al Diviziei Școlare, unde echipa sa a câștigat titlul național. Avea deja 1,96 metri și un potențial uriaș, în pofida aparentei sale fragilități. ”Era toamnă când am ajuns la București și am fost angajat ca personal civil. La 17 ani!”, spune Marius Căta-Chițiga.

Un copil printre corifei la Dinamo

Era un copil printre corifei ai voleiului, precum Corneliu Oros, Laurențiu Dumănoiu, Gunther Enescu, Mircea Tutovan, Dan Gîrleanu sau Marian Păușescu, dar a fost primit cu brațele deschise. ”Eram un puști care făcea lucruri deosebite, atacam din linia a 2-a, cum încă nu se prea juca pe la noi, jucam rapid, la nivelul fileului. Am fost un fan al școlii poloneze de volei, care avea o națională extrem de puternică la vremea respectivă. Cu Timișoara am făcut câteva cantonamente în Polonia, la Lodz, unde am învățat multe lucruri pe care le-am pus în practică în România. Unul dintre ele, a fost atacul din linia a 2-a”, detaliază Marius Căta-Chițiga. Pentru a-și face loc în echipă a muncit enorm. ”Eram firav. Țin minte că săream bine al fileu, dar când jucam cu titularii la antrenament și încercam să-l blochez pe Tutovan, mingea îmi îndoia brațele. Am tras tare în sala de forță, cu nea Cozma, și după un an-doi, s-a schimbat treaba. M-am întărit”.

Deși Dinamo avea o echipă extrem de puternică la vremea respectivă, trupa alb-roșie nu a câștigat titlul în primul an al venirii lui Marius în ”Șos. Ștefan cel Mare”, dintr-un motiv obiectiv: coordonatorul Corneliu Oros s-a îmbolnăvit de hepatită și fără el echipa s-a clasat pe locul doi. Și-a luat însă revanșa anii următori, iar până la finalul carierei Marius Căta-Chițiga a adunat zece titluri de campion în tricoul alb-roșu. Nu trofeele interne au fost însă cele mai importante, ci cupele și medaliile internaționale. Mai întâi a fost Cupa Cupelor, în 1979, la Roeselare (Belgia) și mai apoi selecționarea în lotul olimpic pentru Moscova. Avea numai 20 de ani. ”Pe mine, antrenorul Nicolae Sotir m-a luat pentru că puteam să joc aproape pe orice post, și centru, și fals. M-a introdus în meciul cu Brazilia, la 1-1 la seturi și 12-9 pentru brazilieni, în locul lui Gunther Enescu, în zona 4. În volei, când vrei să-i rupi gâtul unui jucător îl bagi în zona 4. Eu am dat trei blocaje consecutive, am egalat și am câștigat setul și meciul. Asta a fost marea mea contribuție la medalia de bronz de atunci. Am mai jucat cu Rusia în semifinale și cu Polonia, în finala mică, dar destul de puțin”, povestește Marius. Medalia olimpică i-a adus și angajarea mult dorită: sergent major în cadrul MAI.

Șef de grupă la ”ordine și liniște publică!

Anul următor, în 1981, Marius Căta-Chițiga și-a trecut în palmares cel mai important trofeu la nivel de club, Cupa Campionilor Europeni, la Palma de Mallorca.

Fostul voleibalist a urcat treptele profesionale, ajungând ofițer. În 1992, a plecat pentru doi ani în Grecia, la Panellinios. S-a întors în țară în 1994, ca antrenor și jucător la Rapid. În 1996, a fost reîncadrat în minister, la Brigada de Asigurare a Ordinii și Liniștii Publice (BAOLP). Ca șef de grupă, cu 10 oameni în subordine, a participat la misiuni de stradă, la Guvern, la Parlament, pe stadioane. ”Am fost pe stadioane ca sportiv, ca spectator, dar și ca păstrător al ordinii publice și pot să spun că sunt dezamăgit de atitidinea suporteruui român. Sportul trebuie să fie o lume a oamenilor educați”, punctează Marius.

Din 1999, a lucrat la Centrul Cultural al MAI, de unde s-a pensionat pe 13 iunie 2016. ”Am 17 ani în această structură, timp în care am încercat să câștig respectul oamenilor din teritoriu. Aici nu am fost medaliatul olimpic, câștigătorul de cupe europene, ci doar un umil slujbaș care a încercat să ajute și să lase ceva palpabil în urma lui”, mai spune Marius Căta-Chițiga.

În ultimul timp, fostul mare voleibalist s-a ocupat de federația de winterfight pe care a fondat-o, un sport cu aplicabilitate în zona jandarmilor montani, și a fost comentator avizat la meciurile de volei de la TV.

În noul campionat al Diviziei A1, care începe în octombrie, Marius Căta-Chițiga, va reveni la fileu, din postura de team-manager al echipei masculine Dinamo.

CS Dinamo, 2 septembrie 2017

Program Competitional

Săptămâna 16-22 iulie 2018 

Atletism. Campionatele Naționale de juniori 3, 21-22 iulie, București. Campionatele Balcanice de seniori și tineret, 19-22 iulie, Stara Zagora (Bulgaria)

Ciclism. Campionatul național de XCO, 18-21 iulie, Sibiu

Judo. Campionatul European echipe mixt judo, 18 iulie, Ekaterinburg (Rusia)

Scrimă. Campionatele Mondiale de seniori, 19-27 iulie, China

ANUNTURI AGREMENT

Începând cu data de 30 iunie a.c., Bazinul olimpic acoperit Anatolie Grințescu va fi închis pentru renovare. Activitățile de inițiere și agrement se vor desfășura în bazinul descoperit, conform graficului orar afișat la intrarea în bazin și pe siteul csdinamo.ro.

Reluarea activității în bazinul acoperit se va face la o dată ce va fi anunțată pe siteul clubului.

 


• În perioada 25 iunie - 8 iulie, în Bazinul descoperit se vor desfășura activități ale loturilor naționale de polo pe apă ale României, motiv pentru care programul de agrement va suferi unele modificări. Programul complet îl puteți găsi aici.

Agrement Fitness

NOU! Hidrokinetoterapie

Agrement Natație

Agrement Tenis

Agrement Atletism

Agrement Fotbal

Căutare sportivi

Nume:
Disciplina sportivă:
Activitate:
Grupa de vârstă:

Vizitatori online

Avem 369 vizitatori online