Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Canotaj Canotaj – După 8 ani, barca de 4 rame băieți merge la Olimpiadă

Canotaj – După 8 ani, barca de 4 rame băieți merge la Olimpiadă

Interviu cu antrenorul Lotului Olimpic de Canotaj masculin, Dimitrie Popescu

 Interviu realizat de George Vescan – CS Dinamo     

Can__01George Vescan: Domnule profesor Dimitrie Popescu, cât de greu a fost acest turneu de calificare de la Lucerna?

Dimitrie Popescu: Au participat 11 echipaje din care 8 nu erau calificate la Olimpiadă. Se puteau califica doar primele două iar echipajul nostru, alcătuit din Vasile Cosmiuc, Alexandru Palamariu, Cristian Pârghie și Florin Curuia, s-a calificat după echipajul Cehiei, la diferenţă de un vârf de barcă. Dar drumul până în finală nu a fost deloc ușor: în serii, echipajele probei de 4 rame au fost prinse de o furtună care ne-a îngrijorat pe toți iar pentru băieți a însemnat o suprasolicitare fizică dar au dat dovadă de dârzenie și curaj.

Avem, cred, cel mai tânăr echipaj. Trei dintre băieți au vârste cuprinse între 19 și 21 ani, doar Florin Curuia are 30 de ani. Dinamoviștii Vasile Cosmiuc și Alexandru Palamariu, fiind încă la tineret, ne așteptăm să aibă realizări deosebite la Campionatul Mondial și European de Tineret în acest an.

Acest echipaj de 4 rame a crescut valoric foarte mult în ultimul an. Vreau să precizez că Florin Curuia are un merit foarte mare în privința spiritului de echipă și al încrederii de care au dat dovadă toți membrii ambarcațiunii și doresc să îi mulțumesc încă o dată. Echipajul  are un potențial extraordinar datorită tinereții lor. Sunt convins că, în timp, acest echipaj se va impune în topul mondial.

G.V.: Se pare că acest echipaj ”este pe val”. Ce ne mai puteți spune despre acești sportivi?

D.P.: Florin Curuia s-a întors din S.U.A. unde lucrase, mai mulți ani, ca antrenor de canotaj. Mi-a spus că vrea să califice barca pentru Olimpiadă iar eu i-am dat șansa de a intra în selecții cu ceilalți membri ai lotului. A dovedit multă dăruire și tărie de caracter, băieții l-au acceptat repede ca lider și a fost spre binele tuturor.

Cristian Pîrghie a avut brațul în ghips, era a doua accidentare în ultimul an. Luna trecută, la concursul de fond, era recuperat doar 10% iar în mod rațional ar fi trebuit să îl scot din lot dar am crezut în potențialul lui și cred că și el mi-a răsplătit încrederea trecând peste dureri și antrenându-se ”cot la cot” cu ceilalți.

Alex Palamariu este un sportiv deosebit de puternic. În toamna anului 2010 a vrut să renunțe la canotaj, după un timp scurt s-a hotărât să revină. Am înțeles că, după această calificare, a postat pe facebook câteva gânduri: ”în 2010 mi-am propus ca, dacă mă întorc, să realizez ceva în canotaj; le mulțumesc părinților pentru că nu mi-au influențat hotărârea în nici un fel, le mulțumesc antrenorilor din trecut și din prezent și, nu în ultimul rând, colegilor care m-au ajutat să-mi îndeplinesc un vis”.

Vasile Cosmiuc este relativ proaspăt în lotul olimpic, a dovedit calități de adevărat canotor, este cel mai tânăr și avem așteptări mari de la el pe viitor.

G.V. : De ce este așa importantă acestă calificare a băieților ?

D.P. : Este importantă deoarece înseamnă și o revenire după 8 ani de la ultima calificare și după 12 ani de la ultima medalie olimpică a băieților. Canotajul este un sport greu, acumulările sunt lente, este nevoie de timp pentru a forma o echipă competitivă în plan mondial. Se pare că munca acestor băieți a început să fie răsplătită.

G.V. : Ce credeți că a contat cel mai mult în obținerea acestui rezultat ?

D.P.: În acest an am beneficiat de un cantonament ”la apă caldă” în Turcia în perioada când în România lacurile erau înghețate. Acolo am avut timp să îmbunătățim tehnica, ceea ce s-a văzut și la Lucerna, ambarcațiunea a alunecat pe apă foarte frumos. A contat mult atitudinea întregului lot care a arătat în acest an mai multă încredere și dăruire, selecțiile au fost multe pentru a alege pe cei mai buni pentru calificare și olimpiadă. De aceea vreau să le mulțumesc tuturor sportivilor din lotul olimpic pentru că împreună am reușit acest rezultat.

CS Dinamo, 31 mai, ora 900

Program Competitional

Săptămâna 15-21 aprilie 

Handbal. Cupa României Râureni (sferturi de finală), marți 16 aprilie, ora 14:00: Dinamo – CSM Bacău. Sala Dinamo

Baschet. LNB Getica 95, play-off, sferturi de finală (meciul 3), marți 16 aprilie, ora 18:00: Dinamo - U BT Cluj Napoca. Dacă Dinamo câștigă, meciul 4 va fi joi, 18 aprilie, tot în Sala Dinamo

Handbal. Liga Națională (etapa 24), miercuri 17 aprilie, ora 19:00: Dinamo – CSM Vaslui. Sala Dinamo

Polo. Superliga Suzuki, semifinala (meci 3), miercuri 17 aprilie, ora 20:30: Dinamo – CSM Oradea. Bazin Tolea Grințescu Dinamo. FINALA : meciul 1/5  Steaua - DINAMO, sâmbătă 20 aprilie . ora 19.00.

Rugby. Liga de Rugby Kaufland (etapa 2), sâmbătă 20 aprilie, ora 11:30: Dinamo – CSM Știința Baia Mare. Stadion Florea Dumitrache

Volei masculin. Divizia A1, finala mică (meciurile 1 și 2), sâmbătă 20 aprilie (ora 15:30) și duminică 21 aprilie (ora 15:30): Rapid București – Dinamo. Sala Rapid

Volei feminin. Divizia A1, locurile 7-8 (meci 1), vineri 19 aprilie, ora 17:00: Dinamo – Corona Brașov.

Fotbal. Liga 3, seria 4, play-off (etapa 4), sâmbătă 20 aprilie, ora 17:00: SCM Dunărea Giurgiu – CS Dinamo

Fotbal. SuperLiga Romania, play-out (etapa 5), sâmbătă 20 aprilie, ora 17:30: U Craiova 1948 – Dinamo 1948

Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

ANUNTURI

În perioada 12-14 aprilie, Bazinul olimpic acoperit Anatolie Grințescu Dinamo găzduiește un turneu de polo, motiv pentru care activitatea de agrement se va desfășura după următorul program:

SÂMBĂTĂ, 13.04.2024: 13:30 - 18:00

DUMINICĂ, 14.04.2024: 12:00 - 19:00

IA ATITUDINE

2_InfoCons

Vizitatori online

Avem 203 vizitatori online