Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Canotaj Canotaj – După 8 ani, barca de 4 rame băieți merge la Olimpiadă

Canotaj – După 8 ani, barca de 4 rame băieți merge la Olimpiadă

Interviu cu antrenorul Lotului Olimpic de Canotaj masculin, Dimitrie Popescu

 Interviu realizat de George Vescan – CS Dinamo     

Can__01George Vescan: Domnule profesor Dimitrie Popescu, cât de greu a fost acest turneu de calificare de la Lucerna?

Dimitrie Popescu: Au participat 11 echipaje din care 8 nu erau calificate la Olimpiadă. Se puteau califica doar primele două iar echipajul nostru, alcătuit din Vasile Cosmiuc, Alexandru Palamariu, Cristian Pârghie și Florin Curuia, s-a calificat după echipajul Cehiei, la diferenţă de un vârf de barcă. Dar drumul până în finală nu a fost deloc ușor: în serii, echipajele probei de 4 rame au fost prinse de o furtună care ne-a îngrijorat pe toți iar pentru băieți a însemnat o suprasolicitare fizică dar au dat dovadă de dârzenie și curaj.

Avem, cred, cel mai tânăr echipaj. Trei dintre băieți au vârste cuprinse între 19 și 21 ani, doar Florin Curuia are 30 de ani. Dinamoviștii Vasile Cosmiuc și Alexandru Palamariu, fiind încă la tineret, ne așteptăm să aibă realizări deosebite la Campionatul Mondial și European de Tineret în acest an.

Acest echipaj de 4 rame a crescut valoric foarte mult în ultimul an. Vreau să precizez că Florin Curuia are un merit foarte mare în privința spiritului de echipă și al încrederii de care au dat dovadă toți membrii ambarcațiunii și doresc să îi mulțumesc încă o dată. Echipajul  are un potențial extraordinar datorită tinereții lor. Sunt convins că, în timp, acest echipaj se va impune în topul mondial.

G.V.: Se pare că acest echipaj ”este pe val”. Ce ne mai puteți spune despre acești sportivi?

D.P.: Florin Curuia s-a întors din S.U.A. unde lucrase, mai mulți ani, ca antrenor de canotaj. Mi-a spus că vrea să califice barca pentru Olimpiadă iar eu i-am dat șansa de a intra în selecții cu ceilalți membri ai lotului. A dovedit multă dăruire și tărie de caracter, băieții l-au acceptat repede ca lider și a fost spre binele tuturor.

Cristian Pîrghie a avut brațul în ghips, era a doua accidentare în ultimul an. Luna trecută, la concursul de fond, era recuperat doar 10% iar în mod rațional ar fi trebuit să îl scot din lot dar am crezut în potențialul lui și cred că și el mi-a răsplătit încrederea trecând peste dureri și antrenându-se ”cot la cot” cu ceilalți.

Alex Palamariu este un sportiv deosebit de puternic. În toamna anului 2010 a vrut să renunțe la canotaj, după un timp scurt s-a hotărât să revină. Am înțeles că, după această calificare, a postat pe facebook câteva gânduri: ”în 2010 mi-am propus ca, dacă mă întorc, să realizez ceva în canotaj; le mulțumesc părinților pentru că nu mi-au influențat hotărârea în nici un fel, le mulțumesc antrenorilor din trecut și din prezent și, nu în ultimul rând, colegilor care m-au ajutat să-mi îndeplinesc un vis”.

Vasile Cosmiuc este relativ proaspăt în lotul olimpic, a dovedit calități de adevărat canotor, este cel mai tânăr și avem așteptări mari de la el pe viitor.

G.V. : De ce este așa importantă acestă calificare a băieților ?

D.P. : Este importantă deoarece înseamnă și o revenire după 8 ani de la ultima calificare și după 12 ani de la ultima medalie olimpică a băieților. Canotajul este un sport greu, acumulările sunt lente, este nevoie de timp pentru a forma o echipă competitivă în plan mondial. Se pare că munca acestor băieți a început să fie răsplătită.

G.V. : Ce credeți că a contat cel mai mult în obținerea acestui rezultat ?

D.P.: În acest an am beneficiat de un cantonament ”la apă caldă” în Turcia în perioada când în România lacurile erau înghețate. Acolo am avut timp să îmbunătățim tehnica, ceea ce s-a văzut și la Lucerna, ambarcațiunea a alunecat pe apă foarte frumos. A contat mult atitudinea întregului lot care a arătat în acest an mai multă încredere și dăruire, selecțiile au fost multe pentru a alege pe cei mai buni pentru calificare și olimpiadă. De aceea vreau să le mulțumesc tuturor sportivilor din lotul olimpic pentru că împreună am reușit acest rezultat.

CS Dinamo, 31 mai, ora 900

Program Competitional

4-10 decembrie 2023

RUGBY. Liga Națională (finala pentru titlu), sâmbătă 9 decembrie, ora 13:00: Dinamo București – CSM Știința Baia Mare. Stadion Arcul de Triumf

Fotbal. Liga 1 (etapa 18), luni 4 decembrie, ora 20:00: Sepsi Sfântu Gheorghe – Dinamo 1948

Handbal. EHF European League (etapa 6), marți 5 decembrie, ora 19:45: Dinamo București – Chambery Savoie Mont Blanc Handball. Sala Dinamo

Volei masculin. Cupa României, sferturi de finală (retur), miercuri 6 decembrie, ora 18:00: Corona Brașov - Dinamo

Handbal. Liga Națională (etapa 14), sâmbătă 9 decembrie, ora 19:00: CS Minaur Baia Mare – Dinamo

Volei feminin. Divizia A1 (etapa 10), sâmbătă 9 decembrie, ora 17:00: CSM Târgoviște - Dinamo

Baschet. LNB Getica 95 (etapa 12), sâmbătă 9 decembrie, ora 18:00: Laguna București - Dinamo

Volei masculin. Divizia A1 (etapa 9), duminică 10 decembrie, ora 15:00: Rapid București – Dinamo

Înot. Campionatul European în bazin de 25 de metri, 5-10 decembrie, Otopeni

Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

ANUNTURI

Sâmbătă 04.11 si duminică 05.11, programul de agrement înot va fi următorul:

Sâmbătă: 14:00-18.30

Duminică: 11.00-19.00

Programul grupelor de inițiere înot rămane neschimbat.

Va mulțumim pentru înțelegere.

CS Dinamo

Vizitatori online

Avem 231 vizitatori online