Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Gimnastică feminin Secţia de Gimnastică Feminin CS Dinamo Bucureşti

Secţia de Gimnastică Feminin CS Dinamo Bucureşti

Gimnastică fete - O secţie cu campione olimpice şi mondiale unice!

 

La Dinamo este destul de greu să faci distinctia între gimnastica masculină şi cea feminină, daca ne referim doar la organizare. În anul 1950, secţia a pornit deopotrivă atât cu băieţii cât şi cu fetele.

Dar, dacă e să facem, totuşi, o distincţie între cele două, să spunem că gimnastica feminină a adus primele mari rezultate.

Era în urmă cu 55 de ani, la Olimpiada de la Melbourne, din 1956, când dinamovistele Emilia Lita, Georgeta Hurmuzache şi Elena Sacalici au câştigat cu echipa României o nescontată, dar binemeritată medalie de bronz, cu un total de 364,80 puncte. Evoluţia fetelor în proba de ansamblu, în acordurile Rapsodiei lui George Enescu, a entuziasmat atât spectatorii cât şi comisia tehnică. A fost semnalul dat mişcării sportive mondiale că, în România, avea să apară o veritabilă academie de gimnastică.

Timpul avea să confirme. Şi, într-adevăr, au urmat ani de excepţie pentru gimnastica de la noi. Să nu le uităm nici pe Rodica Apateanu, Alina Goreac, pentru ca, apoi, Anca Grigoraş să o secondeze pe inegalabila Nadia Comăneci. Magica deţinătoare a primei note de 10 în gimnastică a avut-o alături pe o altă stea care s-a pregatit în sala clubului din Şoseaua Ştefan cel Mare: Teodora Ungureanu.

Au urmat Simona Păuca şi Laura Cutina, medaliate cu aur în anul 1984, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles. În plus, după "explozia" generaţiei Nadia, a apărut o sportivă fulminantă, şi ea dinamovistă: Aurelia Dobre, vicecampioana olimpică de la Seul, din 1988, campioană mondială absolută (la individual compus) la Rotterdam, în anul 1987, devenind, la un moment dat, cea mai bună gimnastă a lumii! În urma ei, între primele cinci gimnaste de pe mapamond s-au aflat trei rusoaice (Elena Susunova, Svetlana Baitova şi Oksana Omeliancik) şi o româncă excepţională (Daniela Silivaş, cu medalie de bronz)! În acel an, la mondiale, A. Dobre a mai luat alte două titluri de campioană a lumii (la bârnă şi cu echipa României) şi două medalii de bronz (la sol şi sărituri).

Apoi, după 1989, gimnastica feminină la Dinamo a intrat într-un con de umbră, dispărând pur şi simplu. Secţia avea să fie reconstruită după anul 2000, de către conducerea din acea vreme a clubului. Renumele pe care l-a câştigat România, prin strădania acestor fete, este incomensurabil. Şi fiţi siguri că drumul nu se va opri aici pentru că urmează noi ediții ale Jocurilor Olimpice. La Rio 2016, speranțele noastre se leagă de numele Larisei Iordache.

 

 

Gimnastică Palmares general (feminin si masculin)
Jocurile Olimpice
16 medalii (3 aur, 5 argint, 8 bronz)
Campionate Mondiale
31 medalii (15 aur, 12 argint, 8 bronz)
Campionate Europene
56 medalii (20 aur, 20 argint, 16 bronz)
Campionate Balcanice
270 medalii (100 aur)
Jocuri Mondiale Universitare
36 medalii (12 aur)

 

Baza de date sportivi CS Dinamo - Secţia de gimnastică feminin

Program Competitional

Săptămâna 18-24 martie 2024

Baschet. LNB Getica 95 (etapa 25), marți 19 martie, ora 17:45: CSM Târgu Mureș - Dinamo.

Handbal. Cupa României, turul 2 (manșă unică), miercuri 20 martie, ora 15:00: CS Politehnica Iași – Dinamo

Fotbal. Liga 3, seria 4 (etapa 18), vineri 22 martie, ora 15:00: CS Dinamo – CSM Flacăra Moreni. Stadion Dinamo

Volei masculin. Divizia A1, play-off (sferturi / meci 1 din 3), sâmbătă 23 martie, ora 18:00: Dinamo – SCMU Craiova

Polo. Superliga (etapa 12), sâmbătă 23 martie, ora 20:30: Dinamo - CSM Oradea 

Volei feminin. Divizia A1, play-off (sferturi / meci 1 din 3) duminică 24 martie, 16:00: CSM Volei Alba Blaj – Dinamo

Baschet. LNB Getica 95 (etapa 26), duminică 24 martie, ora 19:00: Dinamo – FC Argeș Pitești

Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

Vizitatori online

Avem 199 vizitatori online