Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Kaiac-canoe Kaiac-canoe. La mulți ani, Leon Rotman! Dublul campion olimpic din 1956 a împlinit 80 de ani

Kaiac-canoe. La mulți ani, Leon Rotman! Dublul campion olimpic din 1956 a împlinit 80 de ani

Un articol de Alexandru Enciu

rotmanLeon Rotman, primul dublu campion olimpic al sportului românesc și al Clubului Sportiv Dinamo, împlinește astăzi 80 de ani. Medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Melbourne (1956), în probele de canoe simplu, 1000 de metri și 10.000 de metri, și cu bronz la Jocurile Olimpice de la Roma (1960), la canoe simplu, 1000 de metri, Leon Rotman rămâne un reper de valoare, ambiție și caracter pentru întreg sportul românesc. La 15 ani s-a angajat la Uzinele Timpul, pentru a-și ajuta familia, iar în paralel a început să practice luptele la Flacăra Roșie. La începutul anilor 50 s-a transferat la secția de lupte a Asociației Tânărul Dinamovist, iar în 1952 a trecut la kaiac-canoe, tot la Dinamo, sportul în care a cunoscut consacrarea.

”Mă bucur că sunt oameni care și-au adus aminte de ziua mea de naștere. Mă simt bine, dar mă mai supără umărul stâng, care m-a costat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Roma. Pentru competiție m-am pregătit pe o canoe construită la Reghin, dar care era mai ușoară decât limita admisă de 20 de kilograme. La controlul tehnic am fost obligat să pun vreo patru kilograme de plumb în barcă, iar umărul meu a simțit imediat diferența. Îl mai supărasem eu și înainte, în cantonamentul de la Văliuc, iar încă de la prima cursă am simțit durerea la umăr. În finală am împrumutat o barcă de la un finlandez care ieșise din competiție, dar din cauza durerii de la umăr nu am putut să-mi fac cursa obișnuită. Am atacat târziu, la 900 de metri, și nu am putut decât să recuperez până la locul trei”, a rememorat primul primul campion olimpic al CS Dinamo. ”La Melbourne, numai dinamoviști au urcat pe prima treaptă a podiumului. Eu am cucerit primele două medalii, apoi dublul Alexe-Ismailciuc, la canoe 1000 metri. Al patrulea aur a fost al lui Nicolae Linca, iar ultimul, al cincilea, a fost cucerit de tiristul Ștefan Petrescu”, explică proaspătul octogenar.

rotman-rl-dsc-0560Leon Rotman și-a început aventura în sporturile nautice mânuind padela. ”Prima oară am făcut kaiac, dar cum nu aveam loc, am trecut la canoe. La început, am concurat pe bărci de 50-60 de kilograme, pentru turism. Primul meu coleg la dublu a fost un băiat pe care eu l-am învățat, Constantin Berbec. Împreună am ocupat locul doi la naționalele din 1953. Din anul următor n-am mai ratat niciun titlu pe plan intern, dar la simplu, adunând în total 14 până în momentul când m-am retras, în 1965. De fapt, m-au retras alții, pe motiv că m-aș fi plafonat. De aceea nici nu am fost la Jocurile Olimpice de la Tokio”, a declarat Leon Rotman pentru siteul csdinamo.eu.

După ce a încheiat sportul de performanță, Leon Rotman a lucrat la judiciarist în cadrul Secției 10 din Capitală. În 1973 s-a pensionat, după un incident care i-a pus viața în pericol. ”Cu un an înainte am fost trimis să potolesc niște borfași pe strada Smârdan, în Centrul Vechi. Comandantul îmi dădea toate misiunile de acest gen pentru că fusesem sportiv și spunea că fac față fără probleme solicitărilor. La fața locului, unul dintre bătăuși mi-a dat cu toporul în cap. Noroc că m-a lovit cu partea mai groasă, nu cu tăișul, că altfel nu mai stăteam de vorbă acum”, a mai povestit Leon Rotman.

Clubul Sportiv Dinamo îi urează ”La mulți ani!” marelui campion Leon Rotman și îi dorește multă sănătate.

CS Dinamo, 22 iulie 2014, ora 11:40

Program Competitional

4-10 decembrie 2023

RUGBY. Liga Națională (finala pentru titlu), sâmbătă 9 decembrie, ora 13:00: Dinamo București – CSM Știința Baia Mare. Stadion Arcul de Triumf

Fotbal. Liga 1 (etapa 18), luni 4 decembrie, ora 20:00: Sepsi Sfântu Gheorghe – Dinamo 1948

Handbal. EHF European League (etapa 6), marți 5 decembrie, ora 19:45: Dinamo București – Chambery Savoie Mont Blanc Handball. Sala Dinamo

Volei masculin. Cupa României, sferturi de finală (retur), miercuri 6 decembrie, ora 18:00: Corona Brașov - Dinamo

Handbal. Liga Națională (etapa 14), sâmbătă 9 decembrie, ora 19:00: CS Minaur Baia Mare – Dinamo

Volei feminin. Divizia A1 (etapa 10), sâmbătă 9 decembrie, ora 17:00: CSM Târgoviște - Dinamo

Baschet. LNB Getica 95 (etapa 12), sâmbătă 9 decembrie, ora 18:00: Laguna București - Dinamo

Volei masculin. Divizia A1 (etapa 9), duminică 10 decembrie, ora 15:00: Rapid București – Dinamo

Înot. Campionatul European în bazin de 25 de metri, 5-10 decembrie, Otopeni

Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

ANUNTURI

Programul de agrement va fi redus sâmbătă, 09.12.2023 – până la ora 18:00, iar duminică, 10.12.2023, va începe la ora 13:00, ca urmare a Ediției a III-a a CUPEI ”MOȘ CRĂCIUN” la Polo.

Va mulțumim pentru înțelegere.

CS Dinamo

Vizitatori online

Avem 272 vizitatori online