La numai 17 ani, David Popovici a devenit cel mai rapid înotător al planetei în proba regină – 100 metri liber, cu un timp de 46,86 secunde. Performanța a fost realizată în cadrul Campionatului European de la Roma, unde elevul lui Adrian Rădulescu a cucerit două medalii de aur, la 100 și 200 m liber.
În Cetatea Eternă, David Popovici a rescris prezentul cu o serie superbă de performanțe, dintre care cea mai importantă a fost indiscutabil recordul mondial în proba regină, 100 de metri liber. Dinamovistul a oprit cronometrul la 46,86, cu cinci sutimi de secundă mai repede decât o făcuse brazilianul Cesar Cielo Filho în urmă cu 13 ani, tot la Roma (46,91).
De ce e special bazinul de la Foro Italico
Adrian Rădulescu (33 de ani) explică: ”Bazinul de la Roma este special prin atmosfera creată de spectatori. Italienii sunt mari consumatori de sport și iubitori ai natației. Știu să susțină fiecare sportiv și ajută prin suportul lor la plusul acela de energie pe care trebuie să-l ai pentru a face un record. Și sunt generoși, împărțind această susținere cu toți sportivii de valoare, indiferent de nație. În al doilea rând, este un bazin descoperit, te simți liber, fără apăsare. Cadrul este de asemenea minunat. Toate aceste aspecte, însumate, îl fac unic. Altfel, nu e nimic ce ține de partea tehnică, pentru că e un bazin care respectă toate cerințele, legate de temperatura apei, de clorinare sau densitate. De dimensiuni nu mai vorbesc”.
Povestea unui european memorabil
În acest cadru special, pe 11 august au debutat întrecerile Campionatului European de înot. David nu a intrat din prima zi în blocstart, primele sale curse fiind programate pe 12 august, la 100 de metri liber – dimineața serii, după-amiaza semifinală.
Debutul a fost ca de încălzire, cu un 47,20 decent, dar chiar și așa destul de solid pentru a fi lider între toți cel 77 de înotători care au concurat în această probă. Seara însă, a venit primul fulger, prevestind ceea ce urma să vină în bazinul de la Foro Italico. David a încheiat semifinale cu 46,98, stabilind un nou record mondial și european de juniori, un nou record european de seniori și recordul competiției.
Valul creat de el pe 12 august a făcut ca la finala din ziua următoare toți ochii să fie îndreptați spre proba-regină. Și nu neapărat pentru victorie, pentru că David pornea mare favorit, atât care urmare a titlului mondial deținut în această probă, cât și datorită timpilor cu care era creditat. Întrebarea era una singură: oare puștiul acesta de 17 ani legitimat la CS Dinamo va șterge din tabela cu recorduri un timp de referință vechi de 13 ani? Răspunsul a venit simplu, în bazin, după o cursă în care inimile au bătut nebunește în tribună: 46,86 secunde. Un timp pentru istorie. Al doilea clasat, ungurul Kristof Milak, a oprit cronometrul cu șase zecimi de secundă după David.
Reverența fostului recordman mondial
În Foro Italico, decibelii au atins nivelul unui avion la decolare. David Popovici a zvâcnit, lovind apa cu pumnul, cocoțat pe culoarul despărțitor. În acel moment a devenit regele sau, cum a titrat cotidianul francez L’Equipe, ”Împăratul Român”.
Una de șoc a ajuns și în Brazilia, unde deja vechiul deținător al recordului mondial, Cesar Cielo Filho, a făcut o reverență în fața celui care l-a detronat. ”Știam că se apropie ziua asta... Și a făcut-o! Recordul meu mondial la 100 de metri liber a fost doborât după 13 ani! Felicitări, Popovici! Despre asta este sportul de înaltă performanță, despre progres permanent. Mă bucur că am deținut acest record uriaș atâția ani! Acum este momentul tău, David! L-ai câștigat și îl meriți! Există un nou cel mai rapid om din lume la 100 de metri liber și este abia la început!”, a fost mesajul brazilianului.
Ajuns la 35 de ani și retras din activitatea sportivă, Cielo Filho are în palmares trei medalii olimpice – 1 aur și două de bronz - și 19 medalii la Campionatele Mondiale, dintre care 11 de aur. E ceva!
Aur și la 200 m liber – doar trei înotători în istorie în clubul ”1:42”
David Popovici nu a avut timp să savureze prea mult momentul, pentru că a doua zi de dimineață a trebuit să intre în calificările de la proba de 200 de metri liber, cea pe care toată lumea o consideră specialitatea sa numărul unu. Încărcătura din ziua anterioară, fizică și psihică, s-a resimțit în timpul din serii, 1:46,87, al doilea ca valoare al seriilor, după maghiarul Milak.
Însă David a crescut progresiv. În serii a tăiat două secunde, 1:44,91 pe cele patru lungimi de bazin. A doua zi în finală, aceeași progresie și un timp de 1:42,97, ceea ce a însemnat o nouă medalie de aur, un nou record mondial și european de juniori, precum și un nou record al competiției. David a fost destul de aproape de recordul mondial, deținut de germanul Paul Bidermann (1:42,00), stabilit tot la Roma, și tot în 2009, la fel ca și cel anterior de la 100 de metri liber. Doar trei înotători în istorie au reușit să intre în clubul ”1:42”: germanul Paul Bidermann (1:42,00), americanul Michael Phelps (1:42,96) și românul David Popovici (1:42,97). În ce galerie de sportivi uriași a urcat David Popovici, într-un timp atât de scurt.
”Este un timp foarte bun, am coborât fix cum doream, sub 1:43. Nu mi-am propus neapărat un timp pentru această cursă, dar cred că am reușit fix ce voiam. Sunt foarte mulțumit, e o a doua cursă foarte bună. M-am luptat ca de la rechin la rechin și, da, sunt unul dintre rechini acum, am fost dintotdeauna, dar acum pot să mă afirm un pic mai bine”, a fost declarația lui David pentru tvr.ro, imediat după finala de la 200 de metri.
Reacțiile internaționale nu au întâziat să apară, presa internațională epuizând superlativele: ”extraterestru”, ”supercampion”, ”de pe altă planetă”, ”rege al natației”, ”fenomen” fiind doar câteva dintre cele mai uzitate. Când vorbești despre un astfel de sportiv e ușor să aluneci pe panta excepționalului.
Renunțarea la 400 de metri liber
Încă înainte de a pleca la Roma, David și antrenorul său, Adrian Rădulescu, își făcuseră calculul pentru trei probe la Campionatul European: 100, 200 și 400 m liber. A mai fost și o a patra, ștafeta de 4x100 m liber, dar acolo era clar că o calificare în finală este extrem de dificilă, în condițiile în care România nu poate alinia deocamdată un cvartet valoros, care să emită pretenții de finală. ”La 400 liber este un teritoriu necunoscut pentru mine, dar vom vedea ce iese și de acolo”, a fost declarația lui David înaintea cursei. Pentru că nu era deocamdată creditat cun un timp la această probă a luat startul în prima serie, cu cei mai slabi competitori. Chiar și așa, a înotat de unul singur și a încheiat proba cu un timp care i-ar fi permis să intre în finală – al patrulea la general. Dar după această probă ”de control”, David și stafful său tehnic au decis că este mai bine să se retragă.
Antrenorul Adrian Rădulescu a explicat: ”David nu e accidentat, este bine din punct de vedere fizic și probabil ar fi înotat OK în finala de la 400 m liber, dar s-au adunat foarte multe și vrem să mai facem lucruri bune în continuare. A fost multă emoție la acest European. Am decis că este mai bine să-l protejăm, mai ales că stăm la București numai două zile înainte de a pleca la Campionatul Mondial de juniori de la Lima”.
Cea mai valoroasă performanță a Europeanului la masculin
Înainte de a pleca de la Roma, David a avut parte și de o nouă recunoaștere a performanțelor sale: premierea pentru cea mai valoroasă performanță a competiției la masculin. La feminin, premiul i-a revenit lituaniencei Ruta Meilutyte. Clasamentul a fost realizat pe baza punctajului FINA. La masculin, David a totalizat 1.003 puncte, pentru timpul din finala de 100 m liber (46.86 secunde – nou record mondial de seniori) și a fost urmat în clasament de Mykhaylo Romanchuk (Ucraina) – 982 de puncte şi de Thomas Ceccon (Italia) – 979 de puncte. La feminin, Ruta Meilutyte a totalizat 985 de puncte.
Urmează Campionatul Mondial de juniori
David Popovici și echipa sa au revenit în țară pe 18 august. Trei zile mai târziu, pe 21 august, David și echipa sa au decolat spre Lima (Peru), unde va lua startul la cea de a patra sa competiție majoră din acest an, Campionatul Mondial de juniori. În trei competiții a adunat deja opt medalii de aur și una de argint, plus nenumărate recorduri și elogii internaționale. Mondialul de la Lima poate fi bomboana de pe tortul anului 2022.
Succes, David! Noi îți ținem pumnii de acasă.
Credit foto: LEN
CS Dinamo, 21 august 2022
4-10 decembrie 2023
RUGBY. Liga Națională (finala pentru titlu), sâmbătă 9 decembrie, ora 13:00: Dinamo București – CSM Știința Baia Mare. Stadion Arcul de Triumf
Fotbal. Liga 1 (etapa 18), luni 4 decembrie, ora 20:00: Sepsi Sfântu Gheorghe – Dinamo 1948
Handbal. EHF European League (etapa 6), marți 5 decembrie, ora 19:45: Dinamo București – Chambery Savoie Mont Blanc Handball. Sala Dinamo
Volei masculin. Cupa României, sferturi de finală (retur), miercuri 6 decembrie, ora 18:00: Corona Brașov - Dinamo
Handbal. Liga Națională (etapa 14), sâmbătă 9 decembrie, ora 19:00: CS Minaur Baia Mare – Dinamo
Volei feminin. Divizia A1 (etapa 10), sâmbătă 9 decembrie, ora 17:00: CSM Târgoviște - Dinamo
Baschet. LNB Getica 95 (etapa 12), sâmbătă 9 decembrie, ora 18:00: Laguna București - Dinamo
Volei masculin. Divizia A1 (etapa 9), duminică 10 decembrie, ora 15:00: Rapid București – Dinamo
Înot. Campionatul European în bazin de 25 de metri, 5-10 decembrie, Otopeni
Programul de agrement va fi redus sâmbătă, 09.12.2023 – până la ora 18:00, iar duminică, 10.12.2023, va începe la ora 13:00, ca urmare a Ediției a III-a a CUPEI ”MOȘ CRĂCIUN” la Polo.
Va mulțumim pentru înțelegere.
CS Dinamo