Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Natație Natație. La mulți ani, Carmen Bunaciu!

Natație. La mulți ani, Carmen Bunaciu!

Carmen__01.jpgFamilia sportului dinamovist sărbătorește astăzi una dintre gloriile clubului din Șoseaua Ștefan cel Mare. Carmen Bunaciu, prima medaliată mondială a natației românești, a împlinit 53 de ani, prilej pentru a-i ura, alături de toți cei care i-au urmărit cu sufletul la gură cursele fenomenale din anii 80, ”la mulți ani, cu sănătate!”. Povestea celei care a deschis linia performanțelor în natația românească este similară cu a multor alte campioane ajunse în curtea clubului Dinamo.


Foto: Carmen Bunaciu, la sărbătoarea de 65 de ani a CS Dinamo (2013)


La 13 ani, Carmen Bunaciu a venit singură de la Sibiu la Bucureşti, un an mai târziu câştiga primul titlu la Balcaniada pentru seniori, pentru ca apogeul să vină odată cu titlurile de campioană mondială universitară şi, mai ales, cu bronzul mondial de la Guayaquil, din 1982, prima medalie din istoria înotului românesc la un Campionat Mondial. ”Medalia cea mai de preţ o reprezintă prieteniile legate de-a lungul anilor, nu neapărat performanţele din bazin, chiar dacă, până la urmă, numele meu este legat de titlurile cucerite”, declara Carmen Bunaciu într-un interviu acordat ProSport în 2012. Ea admite că i-a trebuit un curaj nebun ca să lase Sibiul natal pentru Bucureşti, mai precis Dinamo, la doar 13 ani. ”Trebuia să fac însă acest pas pentru progresul carierei mele. La Sibiu mă pregăteam într-un bazin de 20 de metri pe 8 metri şi, indiferent cât entuziasm aveam, era clar că nu puteam trece peste o limită. Nu mi-a fost uşor la Bucureşti, la început am stat în cămin, la Dinamo, la club, cu alte fete în cameră. Eu eram cea mai mică. Muncă multă, pentru că, pe lângă cele două antrenamente zilnice, mai era şi şcoala, de unde nu puteam lipsi".

În 4 ani a crescut 19 centimetri în înălţime, ajungând la 1,91 metri! ”Talia e importantă în nataţie, dar fără muncă, dedicaţie şi fără talent n-ai cum să reuşeşti”, spune fosta campioană, comisar șef în rezervă în cadrul Ministerul de Interne, după o viaţă petrecută ca sportivă şi ca tehnician la Dinamo.

Carmen Bunaciu

*Născută pe 15 septembrie 1961, la Sibiu

*Medalie de bronz la Mondialele din 1982, la 200 metri spate, prima din istoria nataţiei româneşti la un Campionat Mondial

*Cinci titluri de campioană mondială universitară, două la Ciudad de Mexico, în 1979, două la Bucureşti în 1981 şi unul la Kobe, în 1985, toate în probele de spate

*Trei medalii de bronz la Campionatele Europene, în 1977 - 200 metri spate, 1981 - 100 metri spate şi 1983 - 100 metri spate

*Trei locuri patru în probele de spate la Jocurile Olimpice din 1980 şi 1984

*70 de titluri de campioană naţională

*Peste 100 de recorduri naţionale


Foto: Mihai Neacșu - CS Dinamo

CS Dinamo, 15 septembrie 2014, ora 21:00

Program Competitional

Săptămâna 15-21 iulie 2019

Atletism. Campionatele Europene juniori U20, 18-21 iulie, Boras (Suedia)

Ciclism. Campionatul Național XCO, 18-21 iulie, Domenile – Herneacova, Timiș

Lupte. Campionatul Național seniori, 18-21 iulie, Reșița

Scrimă. Campionatul Mondial de seniori, 15-23 iulie, Budapesta (Ungaria)

ANUNTURI AGREMENT

• Începând cu data de 15 august a.c., Bazinul olimpic acoperit Anatolie Grințescu – Dinamo va fi închis pentru lucrări de mentenanță. În perioada cât acesta va fi indisponibil, activitatea de inițiere și agrement se va desfășura în bazinul descoperit, conform orarului ce va fi stabilit săptămânal. Programul va fi afișat atât pe site-ul www.csdinamo.ro, cât și la avizierul bazinului descoperit.

• Bazinul descoperit din incinta Complexului Sportiv Dinamo s-a redeschis pentru public începând cu data de 15 iunie a.c. Programul bazinului descoperit:

luni-vineri:

09:00 - 13:00 inițiere; 13:00 - 21:00 agrement

sâmbătă și duminică:

08:00 - 20:00 agrement

Ghid informare

Ghid_informare_DGA

Agrement Fitness

NOU! Hidrokinetoterapie

Agrement Natație

Agrement Tenis

Agrement Atletism

Agrement Fotbal

Căutare sportivi

Nume:
Disciplina sportivă:
Activitate:
Grupa de vârstă:

Vizitatori online

Avem 297 vizitatori online