Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Natație Natatie - Interviu cu Ionela Cozma

Natatie - Interviu cu Ionela Cozma

realizat de George Vescan

IonelaIonela Cozma, a câștigat 8 titluri naționale, 6 individuale și 2 la ștafete, la C.N. de Natație, 20-24 noiembrie 2013.

Ionela Cozma s-a născut în Baia Mare la 13 iunie 1989 , are 1,85 m înălțime și 76 kg. Practică înotul de la vârsta de 8 ani.  2008-2009-2010-2011-2012-2013, șase ani consecutiv a primit cupa pentru cea mai bună performanță la Campionat Național și cu toate acestea nu a reprezentat o obțiune pentru F.R.N., ne fiind selecționată în lotul național este antrenată la C.S.Dinamo București de d-na profesoară Carmen Radu.

Ionela Cozma are o poveste de viață interesantă, în care succesul s-a împletit cu munca și sacrificiul.  „M-am apucat cam târziu de înot, aveam 8 ani și părinții mei m-au dus la insistențele  mele la bazinul de înot. Eu nu vroiam să fac de performanță, nici nu știam ce înseamnă „sport de performanță”. De fapt, nu vroiam decât să învăț să înot, pentru a mă lasa părinții mei sa merg singură în apă în vara aceea. Dorința mea de independență, pe care se pare că o aveam de atunci, mă făcea să îmi doresc să nu mai stea nimeni după mine în apă.  Din acest motiv am intrat prima dată într-un bazin de înot și acolo am rămas de mai bine de 16 ani” povestește Ionela, zâmbind larg la acestă amintire și a motivului inițial pentru care a intrat în bazinul de înot.

Atunci când copilul este independent și cu voință, puținul pe care il dau părinții înseamnă foarte mult. „Ai mei m-au susținut mult, în sensul că nu m-au obligat să stau lângă ei atunci când am vrut să merg la C.S.M. Pitești. Aveam doar 11 ani când am plecat de acasă, pentru a-mi continua pasiunea cu înotul, eram practic un copil,  dar părinții mei au știut că asta îmi place, că asta vreau să fac și că îmi pot face un viitor astfel. În perioada 2000-2008 cât am stat la Pitești, părinții mei s-au despărțit, tatăl meu retrăgându-se la Botoșani și mama a rămas în Baia Mare. Nu am suferit pentru că eram obișnuită să stau la distanță de ei. Așa că atunci când am vacanță fac „turul” României, merg și la unul și la celălalt, nu am nici o reținere, îi iubesc pe amandoi în egală măsură, chiar dacă ei s-au despărțit."

Antrenorii foarte buni sunt cei cărora chiar le pasă de sportivii lor, pentru ca sportivul să îl simtă pe antrenor aproape atunci când îi este mai greu, iar răsplata nu va întârzia să apară. Acești antrenori, oameni excepționali sunt adevărați părinți adoptivi. În acest sens Ionela Cozma ne-o descrie pe antrenoarea ei: „În toamna anului 2008 am ajuns la Dinamo, după ce am terminat liceul. Atunci am cunoscut-o mai bine pe antrenoarea mea. Doamna Carmen este îngerul meu păzitor de pe Pământ, un om extraordinar, ne înțelegem bine, mă întelege mereu când am o problemă de orice natură și găsim întodeauna rezolvarea împreună. Antrenoarea mea este calmă, prietenoasă, întelegătoare, dar când la antrenamente  este  nevoie devine puțin mai aspră. Și eu știu că așa trebuie, că  are dreptate. Nu știu ce s-ar fi întâmplat dacă aș fi avut un antrenor care să-mi impună tot timpul ce să fac. Am fost de multe ori dezamăgită de faptul că rezultatele mele au fost minimalizate de unele persoane de la care așteptam susținere și cred că aș fi renunțat de mult la performanță în condițiile acestea, dacă nu mi-aș dori să câștig pentru mine, pentru a o bucura pe antrenoarea mea și în cele din urmă a le mai demonstra o dată acelor persoane care îmi contestă valoarea că se înșeală. Eu cred că munca, voința și dorința de a fi tot mai bună, susținute de telent, mă vor duce la realizări și mai mari”.

Sportivi valoroși sunt altruiși, știu să lupte în echipă, încurajându-și coechipierii prin propriul lor exemplu. Ionela Cozma a făcut o cursă de excepție în proba de ștafete ( 4x50 mixt ), unde a recuperat 3,30 secunde, ceea ce a adus încă un titlu de campion național lui Dinamo. Așadar am rugat-o pe Ionela să ne relateze aceea cursă. „Această probă de ștafete nu o mai câștigaserăm de cel puțin 4 ani și a fost o mare bucurie pentru noi. A fost ceva spectaculos, ceva neașteptat, ne-am mobilizat bine, am fost una lângă cealaltă, 4 fete și în final 4 campioane, pentru antrenoarea noastră și pentru clubul nostru CS DINAMO. La start am fost 5 echipe participante printre care și C.S.A. Steaua (echipa cu care ne-am bătut până la ultimul centimetru din finală), întradevăr am recuperat cel mai mult și am făcut spectacol așa cum zic unii, dar meritul este al întregii echipe de fete cu care am făcut această ștafetă. Toate am mers foarte bine în probă, toate ne-am mobilizat și am dovedit că se poate mai mult decât am realizat până în acel moment. Toate cursele au fost grele în felul lor, ca la toate concursurile de altfel, eu nu pot decât să mă bucur că mi-a ieșit concursul exact cum mi-am dorit din prima până în ultima zi de concurs (4 zile). Cel mai mult mi-au plăcut cursele de stafetă și cele scurte de 50 m și 100m. În urma acestui campionat mă bucur cel mai tare că am putut  realiza cea mai bună performanță din concurs și că timpii au fost pe măsura așteptărilor mele și ale antrenoarei mele Carmen Radu. Nu mi-a fost foarte greu să obțin cel mai bun punctaj la fete, în schimb mi-a fost extrem de greu să îi dovedesc pe băieți, drept dovadă m-au ținut în șah până în ultima zi, la ultima proba individuală, până când le-am dat eu șah mat” povestește Ionela, cu fața luminată de bucurie.

Omul este o ființă biologică, psihologică și socială, de aceea am dorit să o cunoaștem pe Ionela Cozma și în timpul de după antrenamente. „În timpul liber, de obicei stau în pat să mă relaxez, mă uit la tv. sau urmăresc un fim twilight pe laptop, cărțile pe care le aveam în cameră le-am citit. Dacă am câteva zile libere îmi place să călătoresc și să vizitez locuri noi. Să ascult multă muzică și îmi place să fiu înconjurată de prieteni și familie. Un concediu de care sper să am vreodată parte este în Bora Bora, Dubai sau ceva exotic și departe de țară, undeva unde este foarte cald și foarte diferit de aici. Nu am o mâncare preferată deoarece poftele mi se schimbă de la un anotimp la altul, de exemplu iarna de sărbători, merg bine niște sărmăluțe, salată beof și cozonacii calzi scoși din cuptor de la mama mea, iar vara prefer ceva mult mai ușor, mai multă carne de pui, iar ca desert, orice este dulce e binevenit oricand !!! Dar oricum, nu îmi pierd vremea visând la aceste vacanțe, acum mă simt și mai motivată să fac performanță la nivel internațional, dacă mi se va da acestă șansă. Încă nu am spus tot ce am de spus în înotul romanesc” a încheiat Ionela Cozma, grăbită să ajungă la antrenamentul de după-amiază.

Foto: Mihai Neacșu - CS Dinamo, 29 noiembrie 2013, ora 2300

Program Competitional

4-10 decembrie 2023

RUGBY. Liga Națională (finala pentru titlu), sâmbătă 9 decembrie, ora 13:00: Dinamo București – CSM Știința Baia Mare. Stadion Arcul de Triumf

Fotbal. Liga 1 (etapa 18), luni 4 decembrie, ora 20:00: Sepsi Sfântu Gheorghe – Dinamo 1948

Handbal. EHF European League (etapa 6), marți 5 decembrie, ora 19:45: Dinamo București – Chambery Savoie Mont Blanc Handball. Sala Dinamo

Volei masculin. Cupa României, sferturi de finală (retur), miercuri 6 decembrie, ora 18:00: Corona Brașov - Dinamo

Handbal. Liga Națională (etapa 14), sâmbătă 9 decembrie, ora 19:00: CS Minaur Baia Mare – Dinamo

Volei feminin. Divizia A1 (etapa 10), sâmbătă 9 decembrie, ora 17:00: CSM Târgoviște - Dinamo

Baschet. LNB Getica 95 (etapa 12), sâmbătă 9 decembrie, ora 18:00: Laguna București - Dinamo

Volei masculin. Divizia A1 (etapa 9), duminică 10 decembrie, ora 15:00: Rapid București – Dinamo

Înot. Campionatul European în bazin de 25 de metri, 5-10 decembrie, Otopeni

Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

ANUNTURI

Programul de agrement va fi redus sâmbătă, 09.12.2023 – până la ora 18:00, iar duminică, 10.12.2023, va începe la ora 13:00, ca urmare a Ediției a III-a a CUPEI ”MOȘ CRĂCIUN” la Polo.

Va mulțumim pentru înțelegere.

CS Dinamo

Vizitatori online

Avem 264 vizitatori online