Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Tir Tir. Interviu cu Laura Ilie, medaliată cu aur la Universiada de la Gwangju

Tir. Interviu cu Laura Ilie, medaliată cu aur la Universiada de la Gwangju

Un interviu de George Vescan

Ilie_Laura_01ŢINTIND PERFECŢIUNEA

A 28-a ediție a Universiadei de vară s-a desfăşurat în perioada 3-14 iulie 2015 la Gwangju, în Coreea de Sud. Au participat 12.986 de sportivi din 146 de țări în cadrul a 21 de sporturi. Competiţia de tir a reunit foarte mulţi sportivi. În urma a două serii de eliminări au rămas 50 de sportivi la proba de puşcă glonţ 3x20 focuri, care avea să fie câștigată la final de sportiva dinamovistă Laura Ilie. Pe lângă medalia de aur, Laura Ilie a mai realizat câteva performanțe deosebite.

Eleva antrenorului Olimpiu Marin s-a  calificat prima în serie, cu un punctaj de 583 puncte. A doua zi în calificari a reuşit performanţa de a merge mai departe tot de pe prima poziţie, împreună cu chinezoaica Chen Dongqi, amândouă realizând un record mondial universitar de 590 puncte din maxim 600 posibile. Laura Ilie a reuşit să atingă perfecţiunea la tragerea din culcat, cu 200 de puncte din 20 de focuri (100 plus 100). Un culcat mai bun nu este posibil. În finală a avut cele mai constante trageri, învingându-le pe celelalte șapte competitoare calificate.

”Nu cred în existenţa zilelor perfecte, ci doar a zilelor muncite”

Se ştie că pentru a face performanţă în acestă ramura sportivă este nevoie de o capacitate mare de concentrare, autocontrol emoţional şi neuromotric ieşit din comun. De aceea în acest interviu am încercat să aflu cum reuşeşte Laura Ilie să-şi folosească resursele interioare pentru a „ţinti” perfecţiunea.

Concentrare şi autodepăşire

laura_ilie_gwangju_2015Întrebând-o, cum a reuşit să tragă două decade perfecte, Laura Ilie a răspuns cu modestie, dar cu ochii strălucind de amintirea încă vie a performanței sale.

”Nu a fost pentru prima dată când am reuşit să trag 100 de puncte din 100 posibile într-o decadă. Am mai tras luna trecută la Cupa Mondială de la Fort Benning - SUA, din picioare. A fost singura decadă de 100 din tot concursul. La Universiadă, nu am făcut nimic special. Mi-am creat ziua perfectă şi nu am aşteptat să vină ea de la sine, fară să fac nimic. Nu cred în existenţa zilelor perfecte, ci doar a zilelor muncite. După ce faci tot ce ai antrenat acasă ca pregătire pentru concurs şi îţi menţii o stare interioară de bine, este imposibil ca la final să nu zici că ai avut cea mai bună zi de până acum. Fiecare concurs înseamnă în primul rând exprimarea experienţelor integrate de la antrenamente şi a concursurilor anterioare. Poate nu iţi iese totul aşa cum vrei la 2, 3, 5, 10 concursuri, dar dacă găseşti soluţii la greşeli şi te autodepăşeşti, la un moment dat explodezi şi îţi depăşeşti limitele”.

Starea de flux

Cum te-ai concentrat la cele mai importante focuri? Laura răspunde zâmbind, ştiind că este o întrebare capcană.

Laura_Ilie_-_tir1”Nu am avut focuri mai importante ca altele. Primul foc este la fel de important ca al doilea sau ultimul. Fiecare foc a fost unic şi l-am tras cum am ştiut mai bine. Am avut o stare interioară foarte bună şi nu am făcut nimic, decât să mai trag un foc bun şi încă unul. La final am realizat ce făcusem... Mă autodepăşisem fără să îmi dau seama. Timpul parcă se oprise pe loc. Secretul este să fii stăpân pe tine, să ai răbdare, să fii foarte concentrat, dar în acelaşi timp extrem de relaxat şi să nu te gândeşti la rezultat”.

Bucurie şi recunoştinţă

Când ţi-ai permis să te bucuri? Am întrebat-o deoarece nu puteam citi pe faţa ei decât o linişte profundă.

După ultimul foc, bineînţeles că am fost bucuroasă de ceea ce realizasem. Pe podium, sentimentul este unic. Este momentul în care realizezi cu adevărat că ai fost cel mai bun şi te bucuri de fiecare secundă petrecută acolo. Mă gândeam cu recunoştinţă în primul rând la antrenorul meu, Marin Olimpiu, pentru sprijinul pe care mi-l acordă în fiecare zi, la psihologul George Vescan, care are grijă ca mintea mea să fie limpede la fiecare competiţie, şi nu în ultimul rând Children Aid Development şi Rotary Internaţional, care au făcut posibilă participarea mea la Cupa Mondială din SUA, de la Fort Benning.

Din aeroport la Cupa României

A doua zi după ce a sosit din Coreea de Sud, Laura Ilie a luat startul la Cupa României, competiție desfășurată în București. Fără să acuze oboseala deplasării, Laura a câștigat fără probleme trofeul la proba de 3x20 de focuri. CS Dinamo a obținut opt locuri întâi la Cupa României.

Daniela Cohanciuc - două titluri la seniori: pistol sport 30+30 focuri / 40 focuri culcat

Laura Ilie - un titlu la seniori: pușcă 3x20 de focuri

Cornelia Scarlat - trei titluri la juniori: pistol sport 30+30 focuri / 40 focuri precizie / 40 focuri viteză)

Andrei Rizea - două titluri la juniori: pușcă 3x20 focuri / 40 focuri culcat

CS Dinamo, 15 iulie 2015, ora 19:12

Program Competitional

Program competițional 18-24 noiembrie 2019

Handbal. Liga Campionilor (etapa 9), 20 noiembrie, ora 19:00: Dinamo – Chekhovskie (Rus). Sala Dinamo

Handbal. Liga Națională (etapa 11), 24 noiembrie, ora 16:15: Dinamo – HC Buzău. Sala Dinamo

Volei feminin. Divizia A1 (etapa 7), 24 noiembrie, ora 12:30: Dinamo – Volei Alba Blaj.

Baschet. Liga Națională (etapa 6), 18 noiembrie, ora 19:00: Steaua – Dinamo Știința. Sala regimentului de gardă Mihai Viteazu

Baschet. Liga Națională (etapa 7), 22 noiembrie, ora 19:00: Dinamo Știința – BCMU FC Argeș Pitești. Sala Dinamo

Polo.  Superliga (etapa 4), 22 noiembrie (ora 11:00) și 23 noiembrie (ora 11:00): Dinamo – Steaua. Bazinul Anatolie Grințescu - Dinamo

Rugby. Cupa României (etapa 6), 23 noiembrie, ora 11:00: Steaua – Dinamo. Teren Ghencea

Polo feminin. Turneu Bazin Floreasca, 23-24 noiembrie, București

Karate. Campionatul Național interstiluri, 23 noiembrie, Izvorani

Tenis. Turneu ATP - Bari, 18-24 noiembrie, Italia

Tir. Finala Cupei Mondiale, 18-24 noiembrie, Putian (China)

Scrimă. Circuit European de cadeți, 22-24 noiembrie, București

ANUNTURI AGREMENT

Sâmbătă, 23 noiembrie a.c., Bazinul olimpic acoperit Anatolie Grințescu găzduiește, începând cu ora 11:00, meciul din Superliga de polo dintre Dinamo și Steaua. Din acest motiv, activitatea de agrement și inițiere în bazinul mare va începe la ora 13:15. 

Mulțumim pentru înțelegere!

Ghid informare

Ghid_informare_DGA

Agrement Fitness

NOU! Hidrokinetoterapie

Agrement Natație

Agrement Tenis

Agrement Atletism

Agrement Fotbal

Căutare sportivi

Nume:
Disciplina sportivă:
Activitate:
Grupa de vârstă:

Vizitatori online

Avem 326 vizitatori online