Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Prezentare Participări la Jocurile Olimpice Olimpiada de la Montreal din 1976

Olimpiada de la Montreal din 1976

Olimpiada Nadiei, dar şi a lui Vasile Dâba !

1977__CM__vasile_Daba___011De Jocurile Olimpice de la Montreal se leagă unul dintre cele mai frumoase episoade ale istoriei sportului românesc, pe de o parte pentru acel strălucitor recital de măiestrie al şcolii noastre de gimnastică, semnat de Nadia Comăneci, regina gimnasticii moderne de pe glob, pe de altă parte, pentru succesul spectaculos al kaiacistului dinamovist Vasile Dâba şi, nu în ultimul rând pentru locul 6 ocupat în clasamentul final pe naţiuni de către delegaţia României.

Sigur că, de referinţă, la această a XXI-a Olimpiadă de vară, Nadia Comăneci va rămâne punctul cel mai strălucitor, cu şapte note de 10, care i-au adus trei medalii de aur, una de argint şi una de bronz, dar nici restul medaliilor cucerite de sportivii români nu au fost mai puţin preţioase. Vorbeam despre Vasile  Dâba, noul kaiac-amiral, poleit cu aur în proba de simplu – 500 m, acelaşi sportiv dinamovist dobândind şi bronzul în proba de simplu – 1000 m. Dar, tot pe apele din Insula Notre Dame, avea să mai culeagă lauri şi schiful feminin de 4+1 vâsle, având-o stroc pe Ioana Tudoran.

Anca_Grigoras__01Formidabile performanţe au înregistrat acei dinamovişti deveniţi vicecampioni olimpici. Mai întâi, să amintim de boxerul Mircea Simon, de canoistul Gheorghe Danilov, gimnastele Anca Grigoraş şi Teodora Ungureanu.

Un alt dinamovist, Dan Grecu, cel care fusese cu doi-trei ani în urmă campion al lumii, cucerea la Montreal medalia de bronz în proba de inele. Handbaliştii români au mai urcat o treaptă a podiumului, obţinând argintul olimpic, având în formaţie pe Penu, Cosma, Licu şi Grabovschi.

Pe aceeaşi valoroasă poziţie secundă s-au mai situat alţi doi mari sportivi dinamovişti: luptătorul Ştefan Rusu (la categ. 68 kg) şi acest excepţional urmaş al marilor campioni din ring, l-am numit pe Simion Cuţov, plecat prea devreme dintre noi. Astăzi, un puternic turneu, deja de tradiţie, îi poartă numele: „Memorialul Simion Cuţov”, competiţie ce poate avea, cât de curând, şi o alură internaţională.

                                                                                   Marcel Popescu

Program Competitional

6-12 februarie 2023

Handbal. Machineseeker EHF Champions League (etapa 11), 8 februarie, ora 21:45 (ora României): FC Porto – Dinamo

Handbal. Liga Națională (etapa 17), 10 februarie, ora 17:30: Dinamo – CSm Odorheiu Secuiesc. Sala Dinamo. În direct la ProArena

Polo. Campionatul Național feminin Suzuki (turneul 4), 10-12 februarie, București (Bazinul Steaua)

Volei masculin. Divizia A1 (etapa 17), 11 februarie, ora 14:00: Dinamo – CSM Suceava. Sala Dinamo

Volei feminin. Divizia A1 (etapa 17), 11 februarie, ora 17:30: Dinamo – CSO Voluntari. Sala Dinamo

Atletism. Campionatul Național de probe combinate, 11-12 februarie, București

Judo. Campionatul Național U18, 10-12 februarie, Craiova

Scrimă. Cupa Mondială – Varșovia sabie masculin, 10-12 februarie, Polonia

Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

Vizitatori online

Avem 309 vizitatori online