Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Prezentare Participări la Jocurile Olimpice Olimpiada de la Moscova din 1980

Olimpiada de la Moscova din 1980

De şase ori aur românesc !

VB___100După cele 27 de medalii olimpice culese cu trudă de sportivii români la Montreal, s-ar putea crede că, patru ani mai târziu, la Moscova, totalul de 25 de medalii înseamnă o uşoară coborâre. Aceasta însă, doar în aparenţă, pentru că, defalcând totalul de medalii pe „aur, argint, bronz”, vom constata că, de fapt Moscova a constituit un nou pas înainte al sportului românesc, cele şase titluri olimpice reprezentând un frumos record (după trecutul record de cinci titluri, deţinut de participarea la J.O. de la Melbourne).

Două dintre medalii, cele mai strălucitoare cucerite la Olimpiada moscovită, au fost cele ale Nadiei Comăneci. Şi, să nu uităm, că doar arbitrajul a privat-o de o a treia, la individual compus ! Alte două titluri le-au obţinut steliştii Sandală Toma (schif simplu) şi Corneliu Ion (pistol viteză). În fine, celelalte două medalii olimpice de aur au aparţinut luptatorului Ştefan Rusu (la greco-romane) şi dinamovistului Ivan Patzaichin (împreună cu Toma Simionov, de la Steaua) la canoe 2-1000 m.

1980__Sosire_Moscova____03

Ştefan Rusu este autorul unui palmares strălucit, încununat cu laurii supremi olimpici la Moscova, după ce l-a învins în finala de un rar dramatism pe polonezul Andrzej Supron. La vârsta de 24 de ani, Rusu ajunsese să uimească lumea luptelor, el dominând vreme de câţiva ani categoria sa de greutate (68 kg). Acesta a fost recunoscut, pe bună dreptate, drept unul dintre cei mai tehnici maeştri ai sportului pe saltea din lume.

Şi, să lăsăm sala de lupte pentru a trece pe… apă, căci ni se pare semnificativ să evidenţiem veritabila performanţă care a fost cucerirea titlului olimpic la canoe dublu, de către un echipaj Dinamo-Steaua, care părea greu de „pus pe picioare” sau „pe roate” până cu puţin înaintea plecării la Olimpiadă. Şi, totuşi, echipajul s-a format – mai greu, e drept – cu destule reticenţe de ambele părţi şi chiar cu temerile de rigoare, date de timpul foarte scurt de pregătire în comun.

Arba_Homeghi_015Până la urmă, cuplul minunat Ivan Patzaichin – Toma Simionov a biruit – spre surprinderea multora ! – la Krâlatskoe, având, astfel, posibilitatea să dovedească nu numai o valoare constant ridicată a aşilor pagaei româneşti, dar şi o colaborare rodnică între cluburile – fanion care sunt Dinamo şi Steaua. Acest lucru avea să fie valabil şi în cazul kaiacului de 4 masculin,  „simbioza” oferind… medalia de argint în formula … „mixtă”. Ca stroc a fost Vasile Dâba, care îşi întregea, astfel, zestrea de medalii olimpice şi cu un bronz la simplu – 500 m. Alt bronz, în echipaj comun, avea să fie adus de Olga Homeghi, strocul ambarcaţiunii de schif 2 vâsle, canotoarele dinamoviste contribuind, apoi, la cucerirea locului trei şi în proba de 8+1.1980__Sosire_Moscova____02

Interesant, sporturile noastre de echipă continuă să surprindă plăcut. Astfel, la handbalul masculin, România a obţinut medaliile de bronz. Din componenţa „7”-lui Tricolor facea parte dinamovistii Adrian Cozma si Cornel Durău. Apoi, încă un bronz avea să completeze panoplia succeselor româneşti la Moscova, acesta fiind capodopera voleibaliştilor, care îi aveau în frunte pe dinamoviştii Corneliu Oros, Laurenţiu Dumănoiu, Gunter Enescu, Marius Căta-Chițiga și Dan Gârleanu.

Indiscutabil, în 1980, şi la Olimpiada de la Moscova, opinia sportivă mondială a asistat la o competiţie puternică, valoroasă, în cadrul căreia sportivii dinamoviştii s-au aflat la înălţimea aşteptărilor şi a exigenţelor, numărându-se printre medaliaţi şi contribuind, ca întotdeauna, la realizarea unui bilanţ foarte bun al delegaţiei României.

                                       Marcel Popescu

Program Competitional

4-10 decembrie 2023

RUGBY. Liga Națională (finala pentru titlu), sâmbătă 9 decembrie, ora 13:00: Dinamo București – CSM Știința Baia Mare. Stadion Arcul de Triumf

Fotbal. Liga 1 (etapa 18), luni 4 decembrie, ora 20:00: Sepsi Sfântu Gheorghe – Dinamo 1948

Handbal. EHF European League (etapa 6), marți 5 decembrie, ora 19:45: Dinamo București – Chambery Savoie Mont Blanc Handball. Sala Dinamo

Volei masculin. Cupa României, sferturi de finală (retur), miercuri 6 decembrie, ora 18:00: Corona Brașov - Dinamo

Handbal. Liga Națională (etapa 14), sâmbătă 9 decembrie, ora 19:00: CS Minaur Baia Mare – Dinamo

Volei feminin. Divizia A1 (etapa 10), sâmbătă 9 decembrie, ora 17:00: CSM Târgoviște - Dinamo

Baschet. LNB Getica 95 (etapa 12), sâmbătă 9 decembrie, ora 18:00: Laguna București - Dinamo

Volei masculin. Divizia A1 (etapa 9), duminică 10 decembrie, ora 15:00: Rapid București – Dinamo

Înot. Campionatul European în bazin de 25 de metri, 5-10 decembrie, Otopeni

Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

ANUNTURI

Programul de agrement va fi redus sâmbătă, 09.12.2023 – până la ora 18:00, iar duminică, 10.12.2023, va începe la ora 13:00, ca urmare a Ediției a III-a a CUPEI ”MOȘ CRĂCIUN” la Polo.

Va mulțumim pentru înțelegere.

CS Dinamo

Vizitatori online

Avem 220 vizitatori online