Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Prezentare Participări la Jocurile Olimpice Olimpiada de la Moscova din 1980

Olimpiada de la Moscova din 1980

De şase ori aur românesc !

VB___100După cele 27 de medalii olimpice culese cu trudă de sportivii români la Montreal, s-ar putea crede că, patru ani mai târziu, la Moscova, totalul de 25 de medalii înseamnă o uşoară coborâre. Aceasta însă, doar în aparenţă, pentru că, defalcând totalul de medalii pe „aur, argint, bronz”, vom constata că, de fapt Moscova a constituit un nou pas înainte al sportului românesc, cele şase titluri olimpice reprezentând un frumos record (după trecutul record de cinci titluri, deţinut de participarea la J.O. de la Melbourne).

Două dintre medalii, cele mai strălucitoare cucerite la Olimpiada moscovită, au fost cele ale Nadiei Comăneci. Şi, să nu uităm, că doar arbitrajul a privat-o de o a treia, la individual compus ! Alte două titluri le-au obţinut steliştii Sandală Toma (schif simplu) şi Corneliu Ion (pistol viteză). În fine, celelalte două medalii olimpice de aur au aparţinut luptatorului Ştefan Rusu (la greco-romane) şi dinamovistului Ivan Patzaichin (împreună cu Toma Simionov, de la Steaua) la canoe 2-1000 m.

1980__Sosire_Moscova____03

Ştefan Rusu este autorul unui palmares strălucit, încununat cu laurii supremi olimpici la Moscova, după ce l-a învins în finala de un rar dramatism pe polonezul Andrzej Supron. La vârsta de 24 de ani, Rusu ajunsese să uimească lumea luptelor, el dominând vreme de câţiva ani categoria sa de greutate (68 kg). Acesta a fost recunoscut, pe bună dreptate, drept unul dintre cei mai tehnici maeştri ai sportului pe saltea din lume.

Şi, să lăsăm sala de lupte pentru a trece pe… apă, căci ni se pare semnificativ să evidenţiem veritabila performanţă care a fost cucerirea titlului olimpic la canoe dublu, de către un echipaj Dinamo-Steaua, care părea greu de „pus pe picioare” sau „pe roate” până cu puţin înaintea plecării la Olimpiadă. Şi, totuşi, echipajul s-a format – mai greu, e drept – cu destule reticenţe de ambele părţi şi chiar cu temerile de rigoare, date de timpul foarte scurt de pregătire în comun.

Arba_Homeghi_015Până la urmă, cuplul minunat Ivan Patzaichin – Toma Simionov a biruit – spre surprinderea multora ! – la Krâlatskoe, având, astfel, posibilitatea să dovedească nu numai o valoare constant ridicată a aşilor pagaei româneşti, dar şi o colaborare rodnică între cluburile – fanion care sunt Dinamo şi Steaua. Acest lucru avea să fie valabil şi în cazul kaiacului de 4 masculin,  „simbioza” oferind… medalia de argint în formula … „mixtă”. Ca stroc a fost Vasile Dâba, care îşi întregea, astfel, zestrea de medalii olimpice şi cu un bronz la simplu – 500 m. Alt bronz, în echipaj comun, avea să fie adus de Olga Homeghi, strocul ambarcaţiunii de schif 2 vâsle, canotoarele dinamoviste contribuind, apoi, la cucerirea locului trei şi în proba de 8+1.1980__Sosire_Moscova____02

Interesant, sporturile noastre de echipă continuă să surprindă plăcut. Astfel, la handbalul masculin, România a obţinut medaliile de bronz. Din componenţa „7”-lui Tricolor facea parte dinamovistii Adrian Cozma si Cornel Durău. Apoi, încă un bronz avea să completeze panoplia succeselor româneşti la Moscova, acesta fiind capodopera voleibaliştilor, care îi aveau în frunte pe dinamoviştii Corneliu Oros, Laurenţiu Dumănoiu, Gunter Enescu, Marius Căta-Chițiga și Dan Gârleanu.

Indiscutabil, în 1980, şi la Olimpiada de la Moscova, opinia sportivă mondială a asistat la o competiţie puternică, valoroasă, în cadrul căreia sportivii dinamoviştii s-au aflat la înălţimea aşteptărilor şi a exigenţelor, numărându-se printre medaliaţi şi contribuind, ca întotdeauna, la realizarea unui bilanţ foarte bun al delegaţiei României.

                                       Marcel Popescu

Program Competitional

Săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie

Handbal. Machineseeker EHF Champions League (etapa 8), 1 decembrie, ora 19:45: Orlen Wisla Plock (Polonia) – Dinamo

Handbal. Liga Națională (etapa 14), 4 decembrie, ora 12:00: Dinamo – ACS HC Buzău. Sala Dinamo

Baschet. Liga Națională (etapa 8), 2 decembrie, ora 20:00: Dinamo – Steaua. Sala Dinamo

Fotbal. Liga 3, seria 4 (etapa 15), 3 decembrie, ora 14:00: CS Dinamo – Real Bradu. Stadion Dinamo

Rugby. Liga Națională (finala mică), 4 decembrie, ora 11:00: Dinamo – SCM USV Timișoara. Stadion Arcul de Triumf

Volei masculin. Divizia A1 (etapa 8), 3 decembrie, ora 16:00: Dinamo – CS Unirea Dej. Sala Dinamo

Volei feminin. Divizia A1 (etapa 8), 3 decembrie, ora 18:00: CSM Volei Alba Blaj – Dinamo

Polo. Superliga (etapa 8), 5 decembrie, ora 20:00: Politehnica Cluj-Napoca – Dinamo

Haltere. Campionatul Mondial, 4-14 decembrie, Columbia

Inot. Campionatul Național de poliatlon – copii, 1-4 decembrie, Târgu Mureș

Tir. Finala Cupei Mondiale – Cupa Președintelui, 28 noiembrie – 4 decembrie, Cairo (Egipt)

Agrement Natație

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

ANUNTURI

AGREMENT ÎNOT

În ziua de sâmbătă, 26 noiembrie a.c., bazinul acoperit Anatolie Grințescu Dinamo este rezervat pentru activități competiționale, motiv pentru care nu se vor desfășura ore de agrement.

 

De asemenea, în perioada 30.11 -02.12.2022, nu se vor desfășura ore de agrement în bazinul acoperit Anatolie Grințescu Dinamo, având în vedere zilele libere cu ocazia celor două sărbători legale, de Sf. Andrei și de Ziua Națională a României, precum și a zilei de 2 decembrie, declarată zi liberă cu recuperare.


Vizitatori online

Avem 322 vizitatori online