De şase ori aur românesc !
După cele 27 de medalii olimpice culese cu trudă de sportivii români la Montreal, s-ar putea crede că, patru ani mai târziu, la Moscova, totalul de 25 de medalii înseamnă o uşoară coborâre. Aceasta însă, doar în aparenţă, pentru că, defalcând totalul de medalii pe „aur, argint, bronz”, vom constata că, de fapt Moscova a constituit un nou pas înainte al sportului românesc, cele şase titluri olimpice reprezentând un frumos record (după trecutul record de cinci titluri, deţinut de participarea la J.O. de la Melbourne).
Două dintre medalii, cele mai strălucitoare cucerite la Olimpiada moscovită, au fost cele ale Nadiei Comăneci. Şi, să nu uităm, că doar arbitrajul a privat-o de o a treia, la individual compus ! Alte două titluri le-au obţinut steliştii Sandală Toma (schif simplu) şi Corneliu Ion (pistol viteză). În fine, celelalte două medalii olimpice de aur au aparţinut luptatorului Ştefan Rusu (la greco-romane) şi dinamovistului Ivan Patzaichin (împreună cu Toma Simionov, de la Steaua) la canoe 2-1000 m.
Ştefan Rusu este autorul unui palmares strălucit, încununat cu laurii supremi olimpici la Moscova, după ce l-a învins în finala de un rar dramatism pe polonezul Andrzej Supron. La vârsta de 24 de ani, Rusu ajunsese să uimească lumea luptelor, el dominând vreme de câţiva ani categoria sa de greutate (68 kg). Acesta a fost recunoscut, pe bună dreptate, drept unul dintre cei mai tehnici maeştri ai sportului pe saltea din lume.
Şi, să lăsăm sala de lupte pentru a trece pe… apă, căci ni se pare semnificativ să evidenţiem veritabila performanţă care a fost cucerirea titlului olimpic la canoe dublu, de către un echipaj Dinamo-Steaua, care părea greu de „pus pe picioare” sau „pe roate” până cu puţin înaintea plecării la Olimpiadă. Şi, totuşi, echipajul s-a format – mai greu, e drept – cu destule reticenţe de ambele părţi şi chiar cu temerile de rigoare, date de timpul foarte scurt de pregătire în comun.
Până la urmă, cuplul minunat Ivan Patzaichin – Toma Simionov a biruit – spre surprinderea multora ! – la Krâlatskoe, având, astfel, posibilitatea să dovedească nu numai o valoare constant ridicată a aşilor pagaei româneşti, dar şi o colaborare rodnică între cluburile – fanion care sunt Dinamo şi Steaua. Acest lucru avea să fie valabil şi în cazul kaiacului de 4 masculin, „simbioza” oferind… medalia de argint în formula … „mixtă”. Ca stroc a fost Vasile Dâba, care îşi întregea, astfel, zestrea de medalii olimpice şi cu un bronz la simplu – 500 m. Alt bronz, în echipaj comun, avea să fie adus de Olga Homeghi, strocul ambarcaţiunii de schif 2 vâsle, canotoarele dinamoviste contribuind, apoi, la cucerirea locului trei şi în proba de 8+1.
Interesant, sporturile noastre de echipă continuă să surprindă plăcut. Astfel, la handbalul masculin, România a obţinut medaliile de bronz. Din componenţa „7”-lui Tricolor facea parte dinamovistii Adrian Cozma si Cornel Durău. Apoi, încă un bronz avea să completeze panoplia succeselor româneşti la Moscova, acesta fiind capodopera voleibaliştilor, care îi aveau în frunte pe dinamoviştii Corneliu Oros, Laurenţiu Dumănoiu, Gunter Enescu, Marius Căta-Chițiga și Dan Gârleanu.
Indiscutabil, în 1980, şi la Olimpiada de la Moscova, opinia sportivă mondială a asistat la o competiţie puternică, valoroasă, în cadrul căreia sportivii dinamoviştii s-au aflat la înălţimea aşteptărilor şi a exigenţelor, numărându-se printre medaliaţi şi contribuind, ca întotdeauna, la realizarea unui bilanţ foarte bun al delegaţiei României.
Marcel Popescu
< Prev | Next > |
---|
6-12 februarie 2023
Handbal. Machineseeker EHF Champions League (etapa 11), 8 februarie, ora 21:45 (ora României): FC Porto – Dinamo
Handbal. Liga Națională (etapa 17), 10 februarie, ora 17:30: Dinamo – CSm Odorheiu Secuiesc. Sala Dinamo. În direct la ProArena
Polo. Campionatul Național feminin Suzuki (turneul 4), 10-12 februarie, București (Bazinul Steaua)
Volei masculin. Divizia A1 (etapa 17), 11 februarie, ora 14:00: Dinamo – CSM Suceava. Sala Dinamo
Volei feminin. Divizia A1 (etapa 17), 11 februarie, ora 17:30: Dinamo – CSO Voluntari. Sala Dinamo
Atletism. Campionatul Național de probe combinate, 11-12 februarie, București
Judo. Campionatul Național U18, 10-12 februarie, Craiova
Scrimă. Cupa Mondială – Varșovia sabie masculin, 10-12 februarie, Polonia