Echipa de volei senioare, ediția de Campionat 2021-2022

Volei Feminin, Contribuţie majoră la ascensiunea clubului
Secţia de volei fete a C.S. Dinamo a avut un început mai timid: echipa formată numai din junioare sub 15 ani fiind înscrisă iniţial în campionatul municipal. Aceasta a fost creată sub influenţa stimulatoare a sextetului dinamovist masculin, în 1954, după ce băieţii cuceriseră primul lor titlu naţional. Fetele au parcurs etapă după etapă şi, în anul 1957, echipa cucereşte primul său titlu naţional. Dinamo devine un nume în lumea voleiului feminin din ţara noastră.
În amintitul an '57, lotul avea să fie întărit prin aducerea unor jucătoare de excepţie, precum Doina Ivănescu, Tinela Pleşoianu, Cornelia Moraru. Să nu uităm că, înainte cu un an, în 1956, la Paris, echipa României – cu multe dinamoviste în lot – a cucerit medaliile de argint, devenind vicecampioană mondială! O performanţă uluitoare şi încă nerepetată! Alături de cele trei amintite mai sus, s-au mai aflat alte două dinamoviste: Florentina Popovici şi Elena Razvanta.
Ulterior, dinamovistele au mai contribuit şi la cucerirea medaliilor de bronz de către naţionala României, la Campionatele Europene din 1963, desfăşurate în ţara noastră, la Constanţa.
Alte nume importante în voleiul feminin românesc: dinamovistele Ileana Novac, Alexandrina Constantinescu, Emilia Stoian, Helga Bogdan, Victoria Georgescu, Corina Moraru, Mariana Ionescu, Doina Dimofte…
Două personalităţi au marcat jocul la fileu al dinamovistelor şi au făcut din aceasta secţie una de varf, care se bate numai pentru locul 1. Profesorul Gicu Constantinescu, un antrenor care nu numai că şi-a dedicat toata viaţa echipei Dinamo, însa a şi reuşit să creeze generaţii întregi de mari sportive şi, nu în ultimul rând, a avut o mare contribuţie la desăvârşirea sportivă a renumitei prof. Doina Ivănescu, cea care a dus mai departe tot ce a construit antrenorul Constantinescu.
Nu mai puţin de 21 de titluri de campioane naţionale au reuşit fetele de la volei în cei 63 de ani de existenţă, o medalie de argint cu Naţionala României la Campionatele Mondiale, două medalii de bronz la Campionatele Europene. La aceste succese se adaugă alte 44 de medalii la campionatele Balcanice şi nenumărate turnee internaţionale câştigate.
Şi după 1989 echipa a continuat să se lupte pentru un loc pe podiumul de premiere. Ceea ce a şi reuşit în mai multe rânduri. Imediat după anul 2000, sub culorile lui Dinamo au evoluat cu succes jucătoare de top, ca Xenia Ivanov, Mariana Velicu, Alina Albu, Anca Martin, Daniela Minca, Ana Maria Hâncu Ștefan, Irina Radu sau excepţionala Alida Marcovici. A doua jumătate de deceniu a confirmat un Dinamo feminin de podium de premiere.
Volei Feminin |
Palmares |
Campionate Mondiale
|
1 medalie de argint |
Campionate Europene
|
3 medalii (1 argint, 2 bronz) |
Campionate Balcanice
|
44 medalii (din care 16 aur) |
Campionatul Național
|
21 titluri |
Baza de date sportivi CS Dinamo - Secţia de Volei Feminin
|