http://www.csdinamo.eu/images/header/21.png
Echipa de rugby seniori, ediția de campionat 2023

Cândva, Campioni ai Europei intercluburi! Mereu în prim-plan!
"History is written by the victors." - Winston Churchill
Istoria stă scrisă în VICTORII! Acesta este şi motto-ul secţiei de rugby a Clubului Sportiv Dinamo Bucureşti, un sport care dăinuieste sub culorile alb-roşii de mai bine de 72 de ani.
De-a lungul timpului, acest sport a avut perioade bune şi mai puţin bune, dar întotdeauna a excelat prin mesajul pe care rugby-ul îl transmite. Dincolo de jocul în sine, rugby-ul cultivă valori sociale şi afective, precum curajul, loialitatea, sportivitatea, disciplina şi spiritul de echipă.
1949 este anul înfiinţării secţiei de rugby, cea care a adus clubului nostru primul titlu national după numai doi ani de activitate competiţională. Cornel Aldea, Petre Buda, Paul Iordachescu, Ghiuzelea, Titi Ionescu, Cristoloveanu, Alexandru Bratu, Florian Ghiondea, Ilie Ion, Fugigi, Victor Sebe, George Graur sunt doar câţiva dintre cei care au constituit echipa de rugby a lui Dinamo în toamna lui 1949.
Au urmat multe generaţii de sportivi, unii dintre ei de valoare mondială şi aici ar trebui să-i amintim pe regretatul Enciu Stoica, inegalabilul Mircea Paraschiv (de numele căruia se leagă multe titluri naţionale atât ca jucător, cât şi ca antrenor; cel prezent în "Hall of Fame"!), Ion Constantin ("Penalty King", cum era numit!), Daraban, Caragea şi Pompilie Borş, rugbişti care, la vremea lor, erau socotiţi printre cei mai buni din lume.
Dar, cum ar putea fi uitati jucatori celebri, ca Zlatoianu, Rascanu, Dragomirescu, Pila, Danciulescu, Tutuianu, Coravu, Roman, Baciu, Turlea, Nica, Bucan, Tutunea, C. Gheorghe, Aldea, M. Zafiescu, Podarascu, Neaga, Tudor Constantin, iar mai recent Bălan, Alin Petrache (actualul preşedinte al COSR), apoi Ştefan Demci (antrenorul de azi), Ratiu, Vali Calafeteanu, Costica Mersoiu, R. Stanca, N. Rus, Al. Tudori şi încă mulţi alţii.
Dinamo are în palmares 16 titluri de campioană naţională, de 11 ori câştigătoare a Cupei României, o Cupă a Campionilor Europeni (după celebra finală cu francezii de la S.U. Agen, în 1967, sub bagheta exceptionalului tehnician care a fost Dumitru Titi Ionescu!) şi o participare consistentă cu sportivi la echipa naţională a României care, de multe ori, a avut rezultate de răsunet pe plan mondial.
Nu poti încheia o prezentare a secţiei de rugby fără a-i aminti măcar pe trei dintre antrenorii dominanti de-a lungul celor mai bine de şase decenii de performanţă, fiecare cu peste 15 ani ca tehnicieni ai clubului: Titi Ionescu, Ion Tutuianu, Mircea Paraschiv.
Toată această activitate sportivă a secţiei de rugby dinamoviste şi a celorlalte cluburi din ţară a făcut din România un exportator de primă mână de sportivi reputaţi în cele mai tari campionate ale lumii. Şi, astfel, a fost posibil să fim cunoscuţi în plan internaţional prin valori autentice, adică exact ceea ce are nevoie cel mai mult o ţară pentru a se afirma pe mapamond.
Rugby |
Palmares |
Campionate Europene |
18 medalii (7 aur, 7 argint, 4 bronz) |
Cupa Campionilor Europeni |
1 loc 1
|
Cupa României |
câştigători de 11 ori |
Campioană Națională
|
16 titluri |
Baza de date sportivi CS Dinamo - Secţia de Rugby
|