Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Prezentare Participări la Jocurile Olimpice Olimpiada de la Los Angeles din 1984

Olimpiada de la Los Angeles din 1984

Simona_PaucaOlimpiadă–record pentru români

Îndepărtata Californie de aur a fost martora celui mai mare succes olimpic al sportului românesc, o izbândă venită firesc, ca o strălucită confirmare a calităţilor tinerilor de la noi, a ambiţiei lor de a fi cei mai buni, a dorinţei continue de autodepăşire.

Nu mai puţin de 53 de medalii româneşti, dintre care 20 de aur, au plasat delegaţia ţării noastre pe locul 2 între cele 140 de naţiuni. Iată, aşadar, un bilanţ absolut excepţional, cu adevărat de referinţă pentru egalarea căruia generaţiile actuale şi viitoare de performeri vor trebui să depună cele mai extraordinare eforturi!

045__2Se subînţelege, deci, că bilanţul de la Los Angeles este, în acelaşi timp, un stimulent cum nu se poate mai puternic pentru cei ce vor intra în arena olimpică în viitor, un imbold la trudă fără menajamente, pentru a urca tot mai sus pe firmamentul olimpismului. Desigur, nu trebuie să neglijăm că au lipsit aproape toate ţările comuniste, începând cu fostele URSS şi RDG şi continuând cu Cuba, să zicem. Au fost, în schimb, R.P. Chineză, Iugoslavia şi, fireşte, România ! Şi, pentru că, mai sus, relevam excepţionalul loc 2 pe naţiuni ocupat de România, nu putem să nu scriem numele ţărilor ce au urmat în clasament, în ordinea respectivă : R.F. Germania, R.P. Chineză, Italia, Canada, Japonia, Noua Zeelandă, Iugoslavia, Coreea de Sud, Mare Britanie, Franţa, Olanda şi lista poate continua. Deci, mari forţe sportive ale lumii s-au plecat cu onoare în faţa Tricolorului depăşit doar de stindardul S.U.A.

Dolipschi__V__01Fie şi numai dacă am enumera medaliaţii noştri la această ediţie a Olimpiadei de vară, am avea nevoie de mai mult spaţiu grafic, aşa că ne vom opri doar la câţiva dintre ei. La cei dinamovişti, fireşte. Iată-i, mai întâi, pe campionii olimpici dinamovişti : Ivan Patzaichin (canoe), Ecaterina Oancia, Rodica Arba, Olga Bularda-Homeghi, Maria Fricioiu, Elisabeta Olenic-Lipă, Valer Toma, Petre Iosub (toţi canotaj), Simona Păuca, Laura Cutina (ambele gimnastică), Maria Ştefan Şi Agafia Constantin (ambele kaiac). Vicecampioni olimpici au devenit I.  Patzaichin (canoe), Vasile Tomoioagă, Lucia Sanca, Aneta Mihaly, Doina Bălan (toţi canotaj), halterofilul Andrei Socaci, scrimera Aurora Dan. Cu „bronz” au revenit în ţară luptătorii Ştefan Rusu şi Victor Dolipschi, gimnasta Simona Păuca, înotătoarea Anca Pătrăşcoiu, handbaliştii Cornel Durău şi Mircea Bedivan.

Aurora_Dan_scrimaPe apele de la Lake Casitas, inegalabilul Ivan Patzaichin îşi încheia prezenţa la cea de-a V-a Olimpiadă la care a concurat cu – ce credeţi ? – aur şi argint! Adică, aşa cum debutase, în 1968, pe apele lacului mexican Xochimilco ! Lângă Ivan, de această dată se cuvine să o aşezăm pe superba stea a gimnasticii mondiale a vremii, Simona Păuca, de două ori medaliată cu aur la Los Angeles. În sala de la „Pauley Pavilion”, generaţia „'84” a gimnasticii olimpice româneşti avea să-i facă pe americani să-şi ţină parcă prea des respiraţia la evoluţiile măiestre ale fetelor noastre. Noutatea de ultimă oră a echipei României s-a numit Simona Păuca care, în faţa celor 10.000 de spectatori, a zburdat pur şi simplu, impresionând întreaga asistenţă. Simona a fost revelaţia echipei noastre. La Lake Casitas, în ziua finalelor olimpice la canotaj, publicul era înmărmurit : toate echipajele româneşti erau prezente în faza decisivă a competiţiei. În cea mai mare parte, acestea aveau să ofere tuturor un recital de mare clasă. Numele laureaţilor dinamovişti din aceste curse le-am amintit mai sus, aşa că ne vom opri aici, nu însă fără a sublinia, îndeosebi, asaltul formidabil al fetelor, cu o impresionantă creştere valorică.

La final, să mai spunem o dată că ediţia a XXIII-a a reprezentat pentru noi un salt de excepţie, iar pentru dinamovişti un moment de neuitat, superb şi înălţător. 

Marcel Popescu

Program Competitional

30 ianuarie - 5 februarie 2023

Handbal. Liga Națională (etapa 20, devans), 31 ianuarie, ora 18:00: CSM Oradea - Dinamo

Handbal. Liga Națională (etapa 16), 3 februarie, ora 17:30: SCM Politehnica Timișoara – Dinamo

Volei masculin. Divizia A1 (etapa 15), 31 ianuarie, ora 18:00: Dinamo – CSM Constanța. Sala Dinamo

Volei masculin. Divizia A1 (etapa 16), 5 februarie, ora 15:00: Steaua – Dinamo. Sala Regimentului de Gardă Mihai Viteazul

Baschet. LNBM Mozzart (play-off, etapa 1), 4 februarie, ora 18:30: Dinamo – U BT Cluj-Napoca. Sala Dinamo

Volei feminin. Divizia A1 (etapa 16), 4 februarie, ora 17:30: Rapid – Dinamo

Polo. Superliga masculină (etapa 12), 3 februarie, ora 19:00: CSM Oradea - Dinamo. Superliga (etapa 11), 5 februarie, ora 14:00: CSU Oradea - Dinamo

Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

Vizitatori online

Avem 331 vizitatori online