Vremea frumoasă a… canotajului
Ediţia a XXIV-a a Jocurilor Olimpice de vară de la Seul a avut loc în anul în care Dinamo Bucureşti împlinea patru decenii de existenţă. O cifră istorică, frumoasă şi dătătoare de speranţe. Şi, să reţinem, cifrele deosebite au continuat pentru noi la Jocurile Olimpice.
Prezenţi în marea arenă olimpică, sub culorile naţionale, încă din primii ani de la înfiinţarea clubului lor, sportivii dinamovişti s-au comportat remarcabil de fiecare dată, numărându-se printre laureaţii acestei prestigioase competiţii şi contribuind substanţial la îmbogăţirea palmaresului olimpic al sportului românesc. Până la ediţia de la Seul a Olimpiadei, dinamoviştii cuceriseră 19 titluri de campioni olimpici, 22 de medalii de argint şi 29 de bronz. Evoluând, din nou, la înălţime, cei mai mulţi dintre sportivii clubului din Şos. Ştefan cel Mare s-au aflat şi la ediţia cu numărul 24 a Olimpiadei printre protagoniştii şi laureaţii fenomenalelor întreceri. Astfel, ei şi-au făcut datoria şi faţă de ţară şi faţă de club, onorând aşa cum se cuvine aniversarea celor patru decenii de existenţă a lui Dinamo Bucureşti.
În prim-planul valoroaselor performanţe realizate de sportivii dinamovişti, la Seul, trebuie să situăm splendida victorie a canotoarelor Rodica Arba şi Olga Homeghi, în proba de 2 rame. Demonstrând marea lor clasă, o pregătire fizică şi tehnică ireproşabilă, maturitate tactică şi o remarcabilă coeziune sufletească, cele două admirabile sportive au concurat în stilul care le-a adus notorietatea mondială, câştigând detaşat cursa de pe apele lacului Han. A fost – pentru că aminteam mai sus în cifre jubiliare – cea de-a 40-a victorie consecutivă obţinută în concursurile internaţionale din anul 1985 până la Olimpiada '88, de când Arba şi Homeghi concurează împreună în aceeaşi barcă. Ele au dovedit, la vremea respectivă, că proba de 2 rame rămâne o specialitate românească. Ca încă un fapt de însemnătate statistică – deci, tot cifra jubiliară ! – este de evidenţiat că medalia celor două canotoare dinamoviste a fost cel de-al 50-lea titlu olimpic înscris în Cartea de aur a sportului românesc ! Şi, totodată, laurii respectivi consemnau cea de-a 20-a medalie de aur dinamovistă la o ediţie a Jocurilor Olimpice!
După titlul olimpic cucerit în proba de 2 rame, Rodica Arba şi Olga Homeghi au câştigat şi „argintul” cu echipajul nostru de 8+1. Din această barcă au mai făcut, de asemenea, parte dinamovistele Doina Băkan, Adriana Bazon şi Ecaterina Oancia. În onoranta postură de dublu medaliate la ediţia cu nr.24, la Seul s-au mai aflat şi alte canotoare de la Dinamo Bucureşti : Elisabeta Lipă (argint la 2 vâsle şi bronz la 4 vâsle), Doina Bălan şi Ecaterina Oancia (argint la 8+1 şi bronz la 4+1). Pe lunga listă a medaliaţilor „Flotilei” canotorilor români şi-au mai trecut numele şi dinamoviştii Dragoş Neagu (argint la 2 rame), Valentin Robu, Vasile Tomoioagă (argint la 4+1) şi Anişoara Bălan (bronz la 4 vâsle).
Ca şi alţi competitori români prezenţi la suprema reuniune olimpică din capitale sud-coreeană, o mare şi foarte plăcută surpriză a produs-o tânărul pugilist al clubului din Şos. Ştefan cel Mare, Daniel Dumitrescu. După cinci victorii obţinute în faţa unor adversari de bună valoare, pe care i-a dominat cu o claritate de invidiat prin tehnica şi tactica lui bine puse la punct, prin stilul său de luptă elegant, prin dârzenia dovedită, Dumitrescu a cucerit medalia de argint la categoria pană. Graţie lui, boxul românesc a fost prezent într-o nouă finală olimpică, după o absenţă de 12 ani !
Pe drumul ascendent pe care s-a înscris încă din 1976, de la Montreal, gimnastica feminină românească a marcat, acum, la Seul, un nou moment de vârf. A înregistrat un autentic triumf ! La excelentul bilanţ realizat – care demonstrează forţa şi înaltul nivel competitiv atins de gimnastele noastre – şi-a adus o preţioasă contribuţie şi sportiva dinamovistă Aurelia Dobre. Deşi incomplet restabilită după un mai vechi traumatism, campioana mondială „en titre” a evoluat cu o impresionantă dăruire pentru culorile patriei, cucerind – împreună cu echipa României – o strălucită medalie de argint.
O deosebită satisfacţie la Olimpiada din Extremul Orient ne-a adus-o şi gimnastul Marius Gherman, membru al Clubului Dinamo Bucureşti. În compania celor mai buni gimnaşti ai lumii, liderul autoritar din acea vreme al echipei masculine a României a izbutit să intre în posesia medaliei de bronz, după ce a susţinut o aprigă finală în proba de bază fixă. În plus, pentru prima oară în gimnastica masculină românească, Marius s-a clasat pe onorantul loc 5 la individual compus.
Aceasta a fost prezenţa dinamoviştilor la Olimpiada sud-coreeană: una excelentă!
Marcel Popescu
< Anterior | Următor > |
---|
4-10 decembrie 2023
RUGBY. Liga Națională (finala pentru titlu), sâmbătă 9 decembrie, ora 13:00: Dinamo București – CSM Știința Baia Mare. Stadion Arcul de Triumf
Fotbal. Liga 1 (etapa 18), luni 4 decembrie, ora 20:00: Sepsi Sfântu Gheorghe – Dinamo 1948
Handbal. EHF European League (etapa 6), marți 5 decembrie, ora 19:45: Dinamo București – Chambery Savoie Mont Blanc Handball. Sala Dinamo
Volei masculin. Cupa României, sferturi de finală (retur), miercuri 6 decembrie, ora 18:00: Corona Brașov - Dinamo
Handbal. Liga Națională (etapa 14), sâmbătă 9 decembrie, ora 19:00: CS Minaur Baia Mare – Dinamo
Volei feminin. Divizia A1 (etapa 10), sâmbătă 9 decembrie, ora 17:00: CSM Târgoviște - Dinamo
Baschet. LNB Getica 95 (etapa 12), sâmbătă 9 decembrie, ora 18:00: Laguna București - Dinamo
Volei masculin. Divizia A1 (etapa 9), duminică 10 decembrie, ora 15:00: Rapid București – Dinamo
Înot. Campionatul European în bazin de 25 de metri, 5-10 decembrie, Otopeni
Programul de agrement va fi redus sâmbătă, 09.12.2023 – până la ora 18:00, iar duminică, 10.12.2023, va începe la ora 13:00, ca urmare a Ediției a III-a a CUPEI ”MOȘ CRĂCIUN” la Polo.
Va mulțumim pentru înțelegere.
CS Dinamo