Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Editorial Florin Nan Statutul sportivului în România - Partea a II-a

Statutul sportivului în România - Partea a II-a

Editorial Florin Nan

„ Educația fizică și sportul cuprind următoarele activități: educația fizică, sportul școlar și universitar, sportul pentru toți, sportul de performanță, exercițiile fizice practicate cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic. 

Art. 2 alin. (3) din Legea nr. 69/2000 a educației fizice și sportului

Vă propun să continuăm periplul nostru, destinat înțelegerii condiției sportivului, trecând în revistă toate aspectele elementare legate de sport și activități sportive, făcând apel la aceleași întrebări elementare care, de multe ori, tocmai prin simplitatea lor, generează dificultăți în încercarea de a oferi răspunsuri cât mai satisfăcătoare. Așadar...

De câte feluri este sportul?

Este important să știm dacă există mai multe feluri de sport, pentru a realiza, ulterior, și o clasificare corectă a sportivilor. Pentru că, la fel ca în oricare disciplină sau domeniu, există distincții, există diferențe, particularizări și clasificări, între elementele care o/îl compun.

O primă clasificare, din punct de vedere al activităților sportive, este redată chiar în motto-ul articolului de azi:

-          educația fizică și sportul școlar și univeritar;

-          sportul pentru toți;

-          sportul de performanță;

-          exercițiile fizice practicate cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic.

Prima dintre activitățile enumerate în lege este coordonată direct de către Ministerul Educației și se desfășoară prin intermediul asociațiilor sportive școlare și universitare. Este de remarcat faptul că, potrivit legii, educația fizică școlară este obligatorie, prevăzută în planurile de învățământ cu un număr de ore diferențiat, conform curricumului stabilit de autorități. Activitățile acestor asociații sunt coordonate de către Federația Sportului Școlar, respectiv de Federația Sportului Universitar. Atribuțiile celor două federații  (care, în realitate, este doar una singură: Federația Sportului Școlar și Universitar – F.S.S.U., cu sediul în str. Vasile Conta nr. 16, sector 2) sunt stabilite prin lege și vizează, în principal:

-          promovarea valențelor educative ale sportului;

-          inițierea și organizarea de programe și acțiuni de atragere a elevilor și studenților la practicarea sportului

-          inițierea, organizarea, coordonarea și sprijinirea organizării unor competiții sportive

Importanța acestei activități ar trebui să fie covâșitoare în atragerea membrilor tinerelor generații către disciplinele sportive însă cifrele ultimilor ani ne contrazic, baza de selecție a sportivilor diminuându-se tot mai mult, de la an la an. Tot mai puțini tineri și copii intră pe porțile cluburilor sportive iar acest fenomen se produce pe fondul unei apetențe tot mai scăzute a acestora pentru sport, în condițiile în care nici familia și nici școala nu-i încurajează să practice sportul în detrimentul activităților sedentare (vizionare prelungită a TV-ului, ore întregi petrecute în fața calculatorului, lipsa tot mai acută a activităților recreative în aer liber, etc.). Se impune, așadar, o implicare mult mai activă și mult mai multă inițiativă din partea F.S.S.U. care este poate prea puțin vizibilă și prezentă în acțiunile de atragere a elevilor și studenților la practicarea sportului, așa cum, de altfel, chiar legea o obligă. Nu în ultimul rând, activitatea F.S.S.U. ar trebui să se bazeze, în principal, pe derularea unor parteneriate puternice cel puțin cu cele mai importante cluburi sportive din România, cărora ar trebui să le furnizeze soluții pentru extinderea bazei de selecție a tinerilor sportivi.

A doua activitate enunțată de lege – sportul pentru toți – s-ar impune să se manifeste ca un fenomen de masă în România. Acestei activități îi este „alocată” și o federație de specialitate – Federația Română Sportul pentru Toți – care „susține practicarea activităților fizice de către toate categoriile de populație, ca factor de îmbunătățire a sănătății, ca mijloc de integrare socială, ca factor de dezvoltare a personalității umane, de integrare a valorilor morale, de promovare a autodisciplinei și respectului față de sine și față de celălalt, ca mijloc de învățare a toleranței și respectului – elemente esențiale în viața unei societăți democratice”, potrivit websiteului propriu al federației. Scopul mai sus enunțat redă exact principalele valențe ale practicării sportului de către orice persoană însă, din păcate, nici aici nu putem să ne lăudăm cu o promovare corespunzătoare a conceptului, pe măsura importanței acestui scop. Alegerea practicării unor discipline sportive, în timpul liber, de către diferite persoane nu prea reprezintă rezultatul unei campanii de informare a federației în cauză, ci mai degrabă al unor demersuri particulare de autoinformare a celor interesați de practicarea sportului. Despre cât de important ar fi, pentru fiecare dintre noi, nu doar să practicăm un sport, ci să și alegem acel sport de care avem într-adevăr nevoie, vom vorbi cu o altă ocazie, întrucât este un subiect deosebit de complex. Însă, dincolo de complexitate, este o temă atât de importantă din punct de vedere social, încât Clubul Sportiv Dinamo București își propune să se implice activ în promomvarea conceptului sportul pentru toți în cadrul unui proiect privind dezvoltarea personală prin sport despre care vom afla multe detalii interesante prin intermediul editorialistului nostru George Vescan care va fi, de altfel, coordonatorul acestui proiect.

A treia și cea mai importantă activitate din perspectiva demersului nostru de prezentare a statutului sportivului în România, este sportul de performanță. Potrivit legii, această activitate constituie „un factor esențial pentru dezvoltarea sportivă pe plan național, îndeplinind o importantă funcție reprezentativă pentru România în competițiile sportive oficiale cu caracter internațional” (art. 12 alin. (1) din Legea nr. 69/2000). „Prin sportul de performanță se urmărește valorificarea aptitudinilor individului într-un sistem organizat de selecție, pregătire și competiție, având ca scop ameliorarea rezultatelor sportive, realizarea de recorduri și obținerea victoriei” (art. 13 alin. (1) din Legea nr. 69/2000). Acestei forme de practicare a sportului i se acordă cea mai mare importanță pretutindeni în lume. Toate evenimentele sportive naționale și internaționale de notorietate sunt organizate în legătură cu sportul de performanță. Toți sportivii care au notorietate în plan național și internațional sunt dintre cei care practică sportul de performanță. Aceasta este activitatea sportivă în care se investesc cei mai mulți bani, atât de către state, cât și de către societăți private, sportul de performanță fiind, în multe discipline sportive, o afacere în sine, producătoare sau aducătoare de venituri care, în unele cazuri, sunt reprezentate de niște sume exorbitante. Sportul de performanță a devenit și tinde să devină, în continuare, o industrie în sine, în care se investesc din ce în ce mai mulți bani. Iar acești bani tind ca, în unele sporturi, să devină unica motivație a sportivului care intră în competiție. Despre implicațiile industrializării și mercantilizării sportului vom mai avea, de asemenea, ocazia să vorbim în alte articole dedicate special acestui subiect care tinde, la rândul său, să devină unul tot mai controversat.

Despre cea de-a patra activitate – exercițiile fizice practicate cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic – legea nu mai spune absolut nimic, legiuitorul mulțumindu-se doar să o enumere, fără nicio altă explicație sau detaliere, fapt de natură să golească noțiunea de orice conținut. Cu toate acestea, există discipline sportive asociate acestui tip de activitate și este păcat că ele nu sunt susținute de o acțiune sau/și o recunoaștere corespunzătoare din partea unor autorități de profil care ar fi trebuit prevăzute de lege, decât atunci când sunt asociate altor domenii (cum ar fi gimnastica terapeutică, practicată în cadrul unor unități din sistemul medical).

O a doua clasificare a activităților sportive este dată modul în care se practică: individual sau în echipă. După acest criteriu, activitățile sportive se împart în:

-          sporturi individuale (de exemplu: gimnastică, box, atletism, scrimă, tir, haltere, etc.);

-          jocuri sportive (de exemplu: fotbal, handbal, volei, rugby, baschet, etc).

Sistemele competiționale, regulamentele și felul de pregătire a sportivilor diferă în mod fundamental între cele 2 categorii de activități sportive, ceea ce – așa cum vom vedea în articolele viitoare – influențează în mod diferit statulul sportivului în funcție de apartenența sa la o disciplină sportivă corespunzătoare uneia sau alteia dintre cele două categorii.


Program Competitional

Săptămâna 23-29 noiembrie 2020

Handbal. EHF European League, etapa 4 (Grupa B), 24 noiembrie, ora 19:45: Dinamo – USAM Nimes Gard (Fra). Sala Dinamo

Handbal. Liga Națională (etapa 11), 27 noiembrie, ora 18:25 (TVR 1): Dinamo - HDCS Constanța. Sala Rapid București

Volei feminin. Divizia A1, Turneul 4: 28-30 noiembrie (se joacă la Voluntari). Meci 1, 28 noiembrie, ora 14:00 (TVR 3): CS Știința Bacău – Dinamo. Meci 2, 29 noiembrie, ora 14:00: Dinamo – Rapid București.

Volei masculin. Divizia A1, Turneul 3: 27-29 noiembrie (se joacă la Galați). Meci 1, 27 noiembrie, ora 15:00: Arcada Galați – Dinamo. Meci 2, 28 noiembrie, ora 18:00: Dinamo – CS U Cluj Napoca.

Polo. Superliga masculină, Turneul III (25-29 noiembrie), Bazinul Floreasca din București. Etapa 1 (25.11, ora 18:00):  Poli Cluj- Dinamo. Etapa 2 (26.11, ora 11:30):  Sportul Studentesc – Dinamo. Etapa 3 (26.11, ora 18:00): Dinamo – Steaua. Etapa 4 (27.11, ora 8:30): Crișul Oradea – Dinamo. Etapa 5 (27.11, ora 17:30): Dinamo - CSM Oradea. Etapa 6 (28.11, ora 13:30): Dinamo - Amefa Arad. Etapa 7 (29.11, ora 12:00): Rapid – Dinamo.

Box. Campionatele Europene de juniori, 23 noiembrie – 3 decembrie, Sofia (Bulgaria)

Lupte. Campionatul Național cadeți și U23, 27-29 noiembrie, Constanța

Haltere. Campionatul Național seniori, 23-27 noiembrie, Bascov (Argeș)

ALEGERI PARLAMENTARE 2020

alegeri_parlamentare_2020

Agrement Tenis de Masa

Agrement Fitness

Agrement Natație

NOU! Hidrokinetoterapie

Ghid informare

Ghid_informare_DGA

Agrement Tenis

Agrement Atletism

Agrement Fotbal

Căutare sportivi

Nume:
Disciplina sportivă:
Activitate:
Grupa de vârstă:

Online Guests

We have 220 guests online