Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Editorial George Vescan Cum pot folosi sportivii izolarea în favoarea lor

Cum pot folosi sportivii izolarea în favoarea lor

De George Vescan- psiholog C.S. Dinamo

Laura_Coman_crop_2Cu toţii observăm în fiecare zi cum pandemia Coronavirus ne afectează viața în diferite moduri - dar care este impactul acesteia asupra sportivilor?; şi, cum pot ei folosi izolarea în favoarea lor? Sunt întrebările la care voi răspunde pe scurt în acest articol.

Dacă înainte de această izolare impusă de autorităţi, sportivii erau în centrul atenţiei stafului tehnic, federaţiilor, comitetului olimpic, fanilor, canalelor media ş.a., iar aceştia întreţineau climatul în care sportivii să-şi dezvolte identitatea atletică, acum fiecare sportiv este nevoit să-şi găsească în interiorul său resursele de care are nevoie pentru a continua planul de pregătire adaptat situaţiei.

Sportivii de înaltă performanţă își construiesc în ani „identitatea atletică”. Aceasta este definită ca: „gradul în care se identifică cu rolul de sportiv”. Manifestarea identităţii atletice are la bază obiective, motivaţii, modalităţi de acţiune, credinţe, convingeri şi valori. Această identitate servește sportivilor atunci când se antrenează într-un mediu normal. Dar atunci când nu pot să-şi desfăşoare activități autodefinitoare într-un mediu normal, identitatea formată devine confuză. În lipsa unui calendar ferm al competiţiilor, al competitivităţii din cadrul lotului sau al interactivităţii directe cu membrii stafului, poate interveni demotivarea, lenea şi în cele din urmă demobilizarea. Antrenorul lotului naţional de canotaj al României, Antonio Colamonici, spunea de curând că: “în această perioadă de pandemie, incertitudine şi teamă, antrenamentul sportivilor aflaţi în izolare este principalul lucru care îi ţine conectaţi la normalitate, în care îşi pot manifesta adevărata lor identitate”.

Ce pot face sportivii pentru a folosi izolarea în favoarea lor ?

  1. Fii rezilient, adică foloseşte această perioadă deosebit de dificilă pentru a deveni şi mai puternic psihic. Rezistența psihică este secretul succesului acum, deoarece modul în care sportivii se adaptează va avea un impact asupra performanței lor în viitor. Adică, cei care se pot adapta mai bine decât adversarii lor, atunci vor reveni în pregătirea normală mai bine pregătiţi.
  2. Jocurile Olimpice au fost amânate cu un an. Sportivii tineri trebuie să vadă această perioadă ca o oportunitate de a continua creşterea pe toate planurile.
  3. Folosește timpul antrenamentelor cu înțelepciune. Izolarea ne pune faţă în faţă cu noi înşine, este un moment bun de a ne cunoaştem părţile vulnerabile şi pe cele puternice conştientizând dialog interior. Antrenamentele să fie un studiu al tehnicii, un permanent autoreglaj şi explorare interioară. Fiecare sportiv ştie ce îmbunătăţiri tehnice mai are de făcut iar acum este un timp bun pentru urmărirea calităţii tehnice. Încercaţi mişcări lente pentru a conştientiza cât mai mult din ceea ce simte corpul pentru dezvoltarea interocepţiei şi propriocepţiei.
  4. Timpul suplimentar trebuie utilizat ca o oportunitate de a face ceea ce am neglijat anterior. De exemplu, antrenamentul mental pentru autoprogramare sau corectarea tehnicii, înțelegerea nutriției sau analizarea concursurilor anterioare.
  5. Această izolare oferă sportivilor șansa de a se reface şi recupera fizic acolo unde este cazul. Este un moment bun pentru folosirea unor tehnici de relaxare, meditaţie sau refacere activă prin treburile gospodăreşti în aer liber acolo unde se poate. Este nevoie de acumulare de energie şi antrenamente care să prevină accidentările sau supraantrenarea când sportul va reîncepe, pentru un start bun în următoarele etape de pregătire.
  6. Bucurați-vă de ceea ce v-a lipsit. Se ştie că programul sportivilor din cantonament este foarte strict, alte preocupări în afară de cele sportive nu prea au loc, viaţa socială şi familială au de suferit. Sportul poate genera obsesie și perfecționism și acum poate fi un moment bun pentru ce sportivii să se bucure de familie şi de alte activități restante.
Laura_Coman_zid_recreativ

Laura Coman foloseste timpul liber din izolare intr-un mod creativ, pictând 


CS Dinamo, 12 mai 2020

NOU! Hidrokinetoterapie

ANUNTURI AGREMENT

 

Începând cu data de 21 iulie a.c., se va opri vânzarea abonamentelor pentru agrement la înot. Motivul: imposibilitatea de a onora un număr foarte mare de solicitări, în condițiile în care accesul în bazinul olimpic descoperit este restricționat la 56/28 de persoane. Măsura este una temporară, iar reluarea vânzării se va produce după epuizarea abonamentelor aflate în derulare.


• PROGRAM BAZINUL ÎN AER LIBER DINAMO, SĂPTĂMÂNA 20-26.07.2020

LUNI-VINERI

09:00 - 13:30 - INIȚIERE

14:00 - 16:30 - AGREMENT (culoarele 1-8)

17:00 - 20:30 - AGREMENT (culoarele 1-4)

17:00 - 20:30 - INIȚIERE (culoarele 5-8)

SÂMBĂTĂ - DUMINICĂ

08:00 - 10:30 - AGREMENT

11:00 - 13:30 - AGREMENT

14:00 - 16:30 - AGREMENT

17:00 - 19:30 - AGREMENT

Accesul se face NUMAI prin sistemul de programare, astfel:

1. Telefonic, la nr. 0743.145. 875

De luni până vineri între orele 13:00 - 21:00

Sâmbăta și duminica între orele 08:00 - 20:00

2. Direct la bazin: începând cu ora 13:00 în cursul săptămânii; începând cu ora 8:00 (sâmbătă și duminică)

Pentru toate informațiile despre accesul în bazinele de înot Dinamo, accesați linkul următor: 

http://www.csdinamo.eu/agrement-natatie

Declaratia pe propria răspundere pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu COVID-19 se poate descărca de aici: FORMULAR

Informatii BREXIT

banner-brexit-300x140

Agrement Fitness

Agrement Natație

Ghid informare

Ghid_informare_DGA

Agrement Tenis

Agrement Atletism

Agrement Fotbal

Căutare sportivi

Nume:
Disciplina sportivă:
Activitate:
Grupa de vârstă:

Online Guests

We have 427 guests online