Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Editorial George Vescan #imunitateprinmiscare. George Vescan: ”Sedentarismul în România, catastrofal pentru sănătatea și vigoarea națiunii noastre”

#imunitateprinmiscare. George Vescan: ”Sedentarismul în România, catastrofal pentru sănătatea și vigoarea națiunii noastre”

Copii_Vescan__02Psihologul CS Dinamo, George Vescan, trage un semnal de alarmă, într-un material de presă publicat de agenția națională de presă Agerpres, asupra pericolului sendentarismului în România. ”Sedentarismul în România, catastrofal pentru sănătatea și vigoarea națiunii noastre”, este concluzia lui George Vescan. Prezentăm materialul integral, ca un document de valoare.

"Sedentarismul accentuează comportamentul de evitare socială, lipsă de interes faţă de relaţii interumane de unde şi o aplatizare a exprimării emoţionale. Sedentarul devine o persoană rece, distantă afectiv, tristă şi obosită. Din cauza lipsei de mişcare, sedentarul are tot felul de dureri, aparent fără nici un motiv, aşa că pare ipohondru. Sedentarismul face casă bună cu lenea minţii. Corpul are o legătură inseparabilă cu mintea. Albert Einstein spunea «nu am încredere în gândirea omului care nu se mişcă în timp ce gândeşte». De multe ori trebuie să ne activăm fizicul pentru a ne activa mintea, la fel ca atunci când trebuie să ne liniştim mintea pentru a ne relaxa corpul. În perioada stării de urgenţă din această pandemie, în care a trebuit să ne reducem drastic acţiunile, a trebuit să ne reducem şi fluxul gândurilor, altfel ne-am fi agitat inutil sau am fi trăit în interior tot felul de scenarii generatoare de anxietate. În teoria lui Maslow despre motivaţie şi personalitate, acesta prezintă o ierarhie a nevoilor umane, în care cea mai profundă este nevoia de autodepăşire. Avem un program puternic care ne împinge spre evoluţie, de aceea omul este fericit atunci când este martorul propriului său progres. Când stagnăm o perioadă mai lungă apare sentimentul lipsei de sens, a inutilităţii şi atunci este uşor de înţeles de ce sedentarismul este o cale sigură spre depresie, insomnie şi lipsă de chef de viaţă", a declarat Vescan pentru AGERPRES.

El consideră că procentul de 63% al românilor care nu practică niciun fel de activitate fizică este o catastrofă şi face o comparaţie cu Norvegia, unde oamenii care nu practică un sport sunt priviţi ca nişte ciudaţi.

"Acest procent de 63% dintre români care sunt sedentari sau au tendinţa spre sedentarism este o catastrofă pentru sănătatea şi vigoarea naţiunii noastre. Este uimitor unde s-a ajuns! Înainte de '89 erau foarte puţini elevi care să nu facă sport de performanţă la cluburile sportive, în echipa şcolii, iar restul erau prezenţi la orele de sport unde învăţau să alerge corect, exerciţii de gimnastică, jocuri sportive. În prezent te apucă râsul şi plânsul când vezi câte un elev alergând pe stradă, pentru că nu l-a învăţat nimeni să alerge. Este clar că reducerea orelor de educaţie fizică din şcoli şi aproape inexistenţa sportului de masă pot fi cauza situaţiei prezente. Dar mai există şi alte cauze ce ţin de educaţie şi motivaţie. În clasele a doua, a patra, a şasea şi a opta se dau evaluările naţionale sub sloganul repetat ameninţător copiilor de către majoritatea părinţilor şi profesorilor: «este cel mai important examen din viaţa ta», «de acest examen depinde întreaga ta carieră», şi aşa mai departe. Aşadar, motivaţia principală a majorităţii părinţilor este să înveţe copilul la şcoală, acasă şi apoi la meditaţii, în total 8-10 ore pe zi. Aceste generaţii de copii nu au timp de joacă, de sport sau să fie fericiţi. Presiunea psihică dată de obligaţia de a învăţa pentru aceste evaluări atât de «importante» îi face pe foarte mulţi elevi să clacheze înaintea examenelor, să trăiască stări de anxietate care întăresc dorinţa de a le evita pe viitor, iar atunci când adolescentul sau tânărul student nu mai poate fi obligat să înveţe renunţă. Pe când în Norvegia, în urma mai multor studii, se află cei mai fericiţi elevi de şcoală primară din Europa. Aceştia îşi petrec cea mai mare parte a timpului jucând jocuri educaţionale, făcând sport, învăţând despre structuri sociale, alfabetul, adunarea şi scăderea de bază. Fiecare comună are o sală de sport, iar copiii care nu practică un sport sunt consideraţi ciudaţi. De aceea probabil că Norvegia este de ceva timp o putere a sportului mondial, aşa cum am fost noi odată. Studenţii norvegieni ajung să înveţe la facultate cu mintea deschisă, dornici să înveţe. Probabil din aceste cauze Universitatea din Oslo este pe locul 58 în lume, iar Universitatea din Bucureşti, pe locul 145", a mai spus psihologul.


Vescan atrage atenţia asupra pericolului reprezentat de sportul practicat fără a avea o cultură în acest sens sau sub efectul steroizilor: "Totuşi în ultimii ani am constatat cu bucurie şi admiraţie cum tot mai mulţi tineri educaţi au un stil de viaţă sănătos, au grijă la ce mănâncă, aleargă sau merg cu bicicleta în weekend. Dar în aceeaşi măsură văd tineri care îşi iau modele din showbiz şi fac mişcare prin sălile de fitness doar cât să-şi facă efectul steroizii. În lipsa unei culturi sportive, în lipsa spiritului sportiv în care mintea sănătoasă poate fi doar într-un corp sănătos, aceşti tineri rămân cu nişte trupuri disproporţionate care obosesc la cel mai mic efort. Şi în cazul acestora putem observa cum motivaţia conduce acţiunile şi rezultatul este un corp dizarmonios cu bicepşi mari şi picioare subţiri deoarece aceştia îşi doresc doar să pară că sunt puternici. Dar această motivaţie nu poate rezista prea mult deoarece vara trece repede iar când hainele ascund bicepşii umflaţi ei îşi pierd interesul şi renunţă la sala de sport".

Întrebat ce se petrece în mintea umană când alege sedentarismul în ciuda faptului că persoana respectivă este conştientă de beneficiile aduse de activitatea fizică, psihologul a spus: ''Motivaţia îi pune pe oameni în mişcare, iar mişcarea este expresia energiei vitale, cu cât este manifestată la adevăratul lor potenţial cu atât evoluează mai mult. Lipsa motivaţiilor le diminuează energia necesară. Cel mai des se întâmplă acest abandon de sine cu persoanele cărora le este suficient de bine şi nu îşi mai doresc nimic în mod special. Sunt într-o etapă călduţă şi cred că aşa va fi mereu sau poate sunt după o perioadă epuizantă şi încă întârzie cu refacerea în lipsa altor provocări. Dar în general oamenii sedentari nu au o motivaţie suficient de puternică".

În ceea ce priveşte o schimbare a gândirii la nivel de mase privitor la activitatea fizică, Vescan, care este angajat al CS Dinamo, dar şi psiholog al loturilor naţionale de canotaj ale României, spune că primul pas care trebuie făcut este conştientizarea situaţiei actuale.

CS Dinamo, o oază de sănătate

"În primul rând trebuie conştientizată situaţia în care suntem şi a efectelor dezastruoase pe care sedentarismul generalizat al tinerelor generaţii îl poate avea în viitor. Aşa că vă felicit pentru acest proiect de conştientizare publică a situaţiei în care suntem. Apoi părinţii să realizeze că sănătatea şi fericirea copiilor lor atunci când se joacă sau fac sport sunt mai importante decât a-i obliga să înveţe 10 ore pe zi. Sistemul de învăţământ să redea importanţa cuvenită orelor de educaţie fizică. Iar la nivelul primăriilor sau al altor instituţii să se dezvolte bazele sportului de masă. Din păcate, până de curând nu toţi copiii aveau posibilitatea de a face sport la un club sportiv de performanţă, deoarece dacă era prea slab sau prea grăsuţ nu trecea de selecţie. Dar de câţiva ani, CS Dinamo Bucureşti a oferit posibilitatea tuturor copiilor să facă sport în cadrul grupelor de iniţiere. Preşedintele clubului dinamovist, domnul Ionuţ Popa, a demonstrat până în prezent că susţine premisele sportului de masă, cât şi oferirea condiţiilor de agrement pentru cei dornici de mişcare. De curând s-a deschis un spaţiu în incinta Sălii Polivalente (Dinamo) pentru iubitorii tenisului de masă. Totodată, pe pista de atletism din incinta stadionului se poate alerga, se pot închiria terenuri de tenis care sunt acoperite iarna, bazine de înot. Astfel CS Dinamo este o oază de sănătate pentru bucureşteni. Un alt motiv să fiu optimist în privinţa sportului de performanţă, cât şi pentru cel de masă, în viitorul apropiat, este faptul că pentru prima dată în componenţa consilierilor de la Primăria Capitalei sunt doi oameni de excepţie din lumea sportului, Elisabeta Lipă şi Anghel Iordănescu. Aceste două mari glorii ale României au făcut performanţă mereu, cunosc foarte bine importanţa sportului pentru ca România să aibă tineri sănătoşi, puternici şi performanţi", a mai spus George Vescan.


Psihologul consideră că în perioada pandemiei, stresul la care sunt supuşi oamenii şi sedentarismul nu fac nimic altceva decât să-i "otrăvească" pe interior cu toxine psihice.

"Trecem printr-o perioadă plină de restricţii impuse şi autoimpuse, deoarece trăim în nesiguranţa dată de foarte multe necunoscute. Aspectele necunoscute legate de acest virus capricios face ca oamenii să-şi imagineze tot felul de scenarii care îi afectează la nivel emoţional. La televizor ştirile arată oameni intubaţi prin secţiile de ATI, apoi telespectatorii se întreabă 'oare cum o fi dacă aş ajunge în situaţia asta', moment în care se declanşează întreg mecanismul stresului care îi otrăveşte pe interior cu toxine psihice. Apoi sedentarismul face ca limfa să se mişte foarte încet, toxinele de tot felul să nu fie eliminate, poluând lichidul interstiţial în care plutesc celulele. Aşa cum pe oameni îi afectează un mediu poluat, tot aşa sunt afectate şi celulele într-un lichid interstiţial murdar. 'Pompele' care pun limfa în mişcare sunt muşchii prin contracţiile şi relaxările repetate. Aşadar, mişcarea fizică este soluţia pentru a avea un organism curat pe interior, cu condiţia ca în timpul plimbărilor sau ale alergatului prin parc să lăsăm în pace gândurile îngrijorătoare şi să acordăm atenţie corpului. În timpul mişcării este uşor să ne observăm respiraţia, apoi să ne simţim corpul, muşchii care lucrează pentru ca apoi să observăm lucruri frumoase din exteriorul nostru şi apoi iar să ne întoarcem cu atenţia în corp. Cel mai mare cadou pe care îl putem face corpului nostru este să-i acordăm atenţie şi mişcare, iar el ne va răsplăti cu mai multă vitalitate, bucurie şi un sistem imunitar puternic", a mai spus George Vescan.

CS Dinamo, 21 decembrie 2020

Program Competitional

19-24 septembrie 2023

Polo. LEN Euro Cup (turneu preliminar), 21-24 septembrie, Sabac (Serbia)

Fotbal. Liga 1 (etapa 10), vineri, 22 septembrie, ora 21:00: Dinamo 1948 – Farul Constanța. Stadion Arcul de Triumf

Handbal. Liga Națională (etapa 5), vineri 22 septembrie, ora 17:00: Dinamo – CSU din Suceava. Sala Dinamo

Baschet. Liga Națională (etapa 1), sâmbătă, 23 septembrie: Dinamo – CSM Târgu Jiu. Sala Dinamo

Fotbal. Liga 3 (etapa 5), sâmbătă, 23 septembrie, ora 17:00: SCM Dunărea 2020 Giurgiu – CS Dinamo

Rugby. Liga Națională (faza II, etapa 6), sâmbătă 23 septembrie, ora 12:45: Rapid - Dinamo. Stadion Olimpia

Volei masculin. Turneu de pregătire, 22-24 septembrie, Kragujevac (Serbia)

Lupte. Campionatul Mondial seniori, 18-24 septembrie, Belgrad

Lupte. CN U20 și CN U15, 21-24 septembrie, Târgu Mureș

Ciclism. Campionatul Național și Cupa Națională, 20-24 septembrie, Câmpulung Muscel

Taekwondo. Seminar internațional susținut de campionul olimpic Carlo Molfetta, 22-24 septembrie, Sala Dinamo

Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Agrement bazin descoperit

Programul activităților de agrement în bazinul descoperit

Luni-vineri: 12:30 – 16:00 și 19:30-21:30 (între 16:00 și 19:30 în bazin se vor desfășura antrenamente ale grupelor de performanță)

Sâmbătă: 12:30 – 21:30

Duminică: 10:00 – 20:00

Initiere/Agrement Tenis

ANUNTURI

Bazinul descoperit din incinta Complexului Sportiv Dinamo va găzdui, la finele acestei săptămâni, meciurile din cadrul Cupei Dinamo la polo. Din acest motiv, activitatea de agrement în zilele de sâmbătă și duminică se va desfășura după următorul program:

Sâmbătă (2 septembrie): între orele 12:30 - 16:00 și 19:30 - 21:30

Duminică (3 septembrie): între orele 13:00 și 20:00

Online Guests

We have 1058 guests online