Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Editorial George Vescan Luptele – ”O scoala pentru viata”

Luptele – ”O scoala pentru viata”

Editorial de George Vescan

România - locul 2 în ierarhia europeană a luptătorilor polițiști!

George_VescanÎn perioada 9-12 noiembrie s-a desfășurat la Praga, Campionatul European de Lupte al Polițiștilor, la stilurile greco-romane și libere. O competiție cu tradiție în care imaginea și orgoliul fiecărei instituții poliețenești din Europa sunt puse în competiție. La start, în acest an, s-au prezentat 230 de luptători din 16 țări.

Echipa României de Lupte (greco-romane și libere) a reușit un rezultat bun la această competiție, câștigând medalia de argint la ambele stiluri. Lotul de lupte greco-romane a fost compus din: Marian Sandu - la 66 kg (multiplu medaliat la campionatele europene, actual antrenor C.S.Dinamo), Cezar Costea – 96 kg (multiplu medaliat național și internațional), Petre Cărare - la 84 kg (medaliat la campionatele mondiale și europene, actualul antrenor al secției de lupte greco-romane a Clubului Dinamo), Rareș Chinteuan - la 120 kg (sportiv în activitate) și nu în ultimul rând, George Vescan - la 74 kg (fost luptător, madaliat la turnee internaționale, psiholog al C.S.Dinamo și editorialist al websiteului www.csdinamo.eu). Iar mult mai tinerii noștri colegi (sportivi în activitate), luptătorii liberiști au fost: Danieluc Ștefan – 66 kg, Laszlo Sobolcs – 74 Kg și Chinteoan Rareș - 120 Kg (care a luptat la ambele stiluri).

Datorită lipsei de luptători (la stilul greco-romane) angajați ai M.A.I. am avut oportunitatea după 14 ani de când sunt retras din activitatea sportivă să particip la un turneu european alături de antrenori secției de lupte – C.S.Dinamo și un fost luptător actual angajat al secției 7 de Poliție (toți în calitate de sportivi).

Cu acestă ocazie am retrăit frumusețea acestui sport, dorința de a lupta, de a învinge și de a simți viața la intensitate mare. Așa că după ce febra competiției a lăsat locul bucuriei am căutat momentul potrivit pentru a le pune câteva întrebări acestor foști sau actuali sportivi, specialiști în a se lupta.

Indiscutabil, Petre Cărare, la cei 50 de ani ai săi, a reușit să uimească pe toată lumea prezentă la competiție, printr-o evoluție excelentă. Așa că l-am întrebat ce reprezintă pentru el luptele și care este secretul longevității sale sportive. Îmi răspunde repede fără ezitare: ”Pentru mine luptele sunt un stil de viață, nu am pierdut niciodată nimic înainte de a mă lupta cât am putut. Secretul longevității este plăcerea de a mă lupta, de a vedea cinstit în orice clipă cât de bun sunt”.

Sandu Marian (40 ani), la întrebarea, ce reprezintă luptele pentru el, povestește: ”acum 33 de ani am intrat prima dată într-o sală de judo și m-am antrenat 2 ani fără să pot participa la vre-un concurs pentru că nu aveau categorie pentru mine. M-am mutat la lupte pentru că aveau o categorie mai apropiată. Îmi doream mult să pot concura, să câștig, să fiu cel mai bun. Pentru mine a concura înseamnă posibilitatea de a demonstra celor din jur că cine sunt eu cu adevărat”.

Cât de mult te poate influența în viață sportul pe care îl practici, l-am întrebat pe Laszlo Szabolcs. Liberistul răspunde fără grabă, serios și echilibrat: ”la vârsta mea sunt însurat și am doi copii, luptele m-au învățat să nu mă risipesc ci să mă concentrez pe acțiuni constructive. Acest sport mi-a dezvoltat o disciplină interioară, curajul și hotărârea în tot ce fac. Confruntarea cu adversarul pentru mine nu se oprește la nivelul fizicului ci este o confruntare a două personalități, voințe și dorințe de a câștiga. Acestă disciplină sportivă este poate cea mai veche din lume alături de atletismul, este un sport total, în care forța, mobilitatea, rezistența, viteza și capacitatea mentală de a acționa eficient în luptă sunt în continuă interacțiune. Curele de slăbire la care sunt supuși fregvent luptătorii pentru realizarea categoriei, le dezvoltă autocontrolul interior.    

Cezar Costea, răspunde la aceeași întrebare cu convingere: ”faptul că ani de zile principala activitate a mea era de a mă lupta la antrenamente, acum în situațiile tensionate specifice activității de polițist, mă comport echilibrat, lucid, fără să mă enervez și așa este mai bine pentru toată lumea”. 

Din păcate din lipsă de spațiu nu pot prezenta în acest articol toate declarațiile sportivilor participanți la C.E. al poliției, dar ideea dominantă a fost că: luptele au însemnat disciplină, seriozitate, putere de caracter, ambiție, încredere în sine. Luptele înseamnă manifestarea concurenței dar acesta văzută ca o relație care te poate ajuta să demonstrezi cât ești de bun sau să observi unde trebuie să devi mai puternic.

Delegația României a mai cuprins pe domnul Marius Catachițiga – membru în comisia tehnică a U.S.P.E. și pe domnul Constantin Mandache - șeful delegației.

Marius Catachițiga, fost voleibalist de excepție al generației de aur a C.S.Dinamo, câștigător al Cupei Cupelor și  aur la Jocurile Mondiale Universitare în 1979, medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova-1980, Cupa Campionilor în 1981, loc 3 în finala Cupei Campionilor în 1982, mi-a spus vizibil impresionat: ”luptătorii sunt oameni dintr-o bucată, siguri pe ei și corecți. De când particip ca membru în comisia U.S.P.E. la competițiile de lupte rar am văzut să se conteste arbitrajul sau ca un luptător să-și caute justificări dacă a pierdut, așa cum se întâmplă la alte sporturi.

Domnul Constantin Mandache a declarat la sfârșitul competiției: ”acest sport (luptele), exprimă cel mai bine caracterul puternic și neînfricat pe care trebuie să îl aibe un adevărat polițist. Sportivii români au contribuit încă o dată la imaginea M.A.I. și a României demonstrând vigoare, putere și caracter. Sportul de performanță în cadrul M.A.I. nu este o alternativă ci o necesitate. Tot respectul pentru luptătorii liberiști și de la greco-romane”.   

În final, orice comentariu al meu ar fi de prisos pe lângă cele declarate mai sus de colegii mei.

CS Dinamo, 23 decembrie, ora 2000

Program Competitional

Săptămâna 22-28 aprilie 

Handbal. EHF European League, sferturi de finală (meci tur), marți 23 aprilie, ora 19:45: Dinamo – Skjern Handbold (Danemarca). Sala Dinamo

Fotbal. Superliga România, play-out (etapa 6), marți 23 aprilie, ora 19:30: FC Botoșani – Dinamo 1948

Baschet. LNB Getica 95, locurile 5-8 (meci 1), joi 25 aprilie, ora : Rapid București – Dinamo

Fotbal. Superliga România, play-out (etapa 7), vineri 26 aprilie, ora 20:00: Dinamo 1948 – FC Voluntari. Stadion Arcul de Triumf

Volei masculin. Divizia A1, finala mică (meciurile 3 și 4), sâmbătă 27 aprilie, ora 18:00, și duminică 28 aprilie, ora 18:00: Dinamo – Rapid București. Sala Dinamo

Volei feminin. Divizia A1, locurile 7-8 (meci 2), sâmbătă 27 aprilie, ora 17.00: Corona Brașov – Dinamo

Rugby. Liga Națională Kaufland (etapa 3), sâmbătă 27 aprilie, ora : SCM USV Timișoara – Dinamo

Fotbal. Liga 3, play-off (etapa 5), sâmbătă 27 aprilie, ora 17:00: SC Popești Leordeni – CS Dinamo

Baschet. LNB Getica 95, locurile 5-8 (meci 2), duminică 28 aprilie, ora : Dinamo – Rapid București. Sala Dinamo


Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

ANUNTURI

PROGRAMUL BAZINULUI OLIMPIC ACOPERIT ȘI AL SĂLII DE FITNESS ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR PASCALE.

BAZIN OLIMPIC ACOPERIT (AGREMENT)

04 - 07.05.2024 – ÎNCHIS

*Valabilitatea abonamentelor se va prelungi cu perioada în care bazinul este închis

SALA FITNESS

04 - 06.05.2024 – ÎNCHIS

IA ATITUDINE

2_InfoCons

Online Guests

We have 193 guests online