Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Editorial George Vescan Studiul genialităţii în sport: Autodepăşirea, experienţa cea mai preţioasă

Studiul genialităţii în sport: Autodepăşirea, experienţa cea mai preţioasă

Un articol de George Vescan (foto - Mihai Neacșu)

Volei__Cata.jpgMedalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova – 1980 câştigată de echipa masculină a României este cu siguranţă cel mai important trofeu din istoria voleiului românesc. Dinamovistul Marius Căta-Chiţiga (foto - primul din stânga) a fost unul dintre eroii acelei echipe de vis. În acest articol vom putea surprinde aspecte psihice, inedite, ce pot explica un traseu sportiv de excepţie.

Palmares

Marius Căta-Chiţiga a câştigat o medalie olimpică de bronz, cu naţionala României (Moscova 1980), împreună cu Oros, Dumănoiu, Gârleanu, Stoian, Macavei, Sterea, Pop, Enescu, Chifu, Mina și Manole. A câştigat cu echipa Dinamo: Cupa Campionilor Europeni (1981), Cupa Cupelor (1979) şi de zece ori titlul naţional.

Există probleme ce nu se pot rezolva decât autodepăşindu-te

Am observat în aceste interviuri că destinele marilor performeri au ceva în comun. Ce crezi că au în comun?, l-am întrebat direct pe Marius. “Cred că fiecare om are un germene de talent care se poate dezvolta în condiţii favorabile. Atunci când potenţialul interior se apropie de fluxul posibilităţilor optime şi începe să fie exprimat prin muncă şi entuziasm, rezultatele sunt pe măsură. De exemplu, când eram copil aveam rahitism. Pentru a-mi corecta deformarea cutiei toracice, doctorul a recomandat părinţilor mei să mă pună să alerg în fiecare zi cât pot de mult. Aşa că de la 4-5 ani, am început să alerg cât mă ţineau picioarele şi plămânii. În scurt timp alergatul a devenit o necesitate şi o plăcere pentru mine. Alergam tot timpul: în drum spre şcoală, în parcuri şi la joacă cu copiii. Aşadar, problema mea, aparent nerezolvabilă, a fost depaşită prin voinţă. Totodată a reprezentat şansa mea de a face sport de performanţă mai târziu”. A povestit cu calm şi profunzime fostul voleibalist.

Obiectivul motivează, energizează şi direcţionează acţiunile

Înţeleg că motivaţia de a rezolva problema rahitismului a stat la baza performanţelor de mai târziu? Am insistat pentru a afla cauza nevăzută a performanţelor. “Această motivaţie m-a făcut să consider sportul o parte importantă din viaţa mea şi calea de a-mi depăşi condiţia iniţială. Dar motivaţia ce m-a condus spre marea performanţă a prins contur în 1972 când am văzut la televizor competiţiile de la Jocurile Olimpice – Munchen. Atunci am simţit o mare dorinţă care m-a făcut să declar că o să ajung şi eu la Olimpiadă când voi fi mare. Tot în acel an mă apucasem de volei şi după aceea declaraţie am avut o altă atitudine la antrenamente”.

Marea performanţă se obţine printr-o autodepăşire permanentă

volei__06.jpg“Pentru că aveam o condiţie fizică foarte bună şi eram implicat total la antrenamente, după numai doi ani (la 14 ani), am început să am o prezență constantă în loturile naționale de juniori. La 17 ani, am fost legitimat la Dinamo, care era atunci una dintre cele mai bune echipe din Europa. După alţi doi ani am fost selecţionat la echipa națională de seniori, împreună cu Macavei, Mina, Stoian şi Enescu alăturându-ne vechiului nucleu format din Dumănoiul, Oros, Sterea, Gârleanu, Pop, Chifu. Am plecat la turneul de calificare din Bulgaria, pentru Jocurile Olimpice de la Moscova, unde naţionala României s-a clasat pe locul 2, câştigând cu 3-0 în faţa echipei SUA şi a Coreei de Sud. Participarea la Jocurile Olimpice a reprezentat pentru mine bucuria împlinirii celui mai mare vis, credeam în şansa noastră aşa că tot ce îmi mai doream era să joc şi să dau tot ce pot. Şi şansa a venit într-un moment cheie din meciul cu Brazilia. La scorul de 1-1 şi 12-9 în setul 3 în favoarea Braziliei, am fost introdus de antrenorul Nicolae Sotir, în locul lui Enescu pe postul de fals (acolo ori îţi rupi capul ori eşti erou), în zona IV. Echipa noastră fiind la preluare, Oros a avut o ezitare şi mingea a ajuns la mine în linia 4 de unde am atacat-o punând-o pe linia de fund într-un spaţiu gol lăsat de brazilieni. Am obţinut schimb de serviciu. Pe serviciul nostru şi atacul adversarului, am reuşit să blochez individual în zona II şi să câştigăm punctul 10. A urmat revenirea echipei noastre şi câştigarea meciului. În parcursul acelei olimpiade, România a debutat cu echipa Libiei, făcând un record absolut al întrecerilor olimpice, cu un 3-0 (15-3, 15-1, 15-1), meci încheiat în doar 31 de minute. A urmat eșecul cu Polonia (1-3), meciul cu Brazilia. În semifinale, România a cedat în fața gazdei URSS, pentru ca în meciul decisiv pentru medalia de bronz să își ia revanșa în fața Poloniei: 3-1 (15-10, 9-15, 15-3, 15-9). E greu de povestit ce am simţit pe podium împreună cu aceea echipă de poveste, cu medalia de gât..., era împlinirea visului meu de care nu m-am îndoit niciodată”. A povestit  Căta-Chițiga, vizibil emoţionat.

Oamenii îşi arată adevărata faţă în situaţii de criză

În anii 80 echipa Dinamo a continuat să fie cea mai bună din ţară, dovadă fiind numărul de titluri naţionale. Care era secretul acelei echipe fantastice? “În primul rând aveam spirit de echipă, ne cunoşteam calităţile şi limitele. Ştiam cât poate duce unul sau altul în timpul meciurilor şi ne ajutam fără a aştepta să primim înapoi. Totul era pentru echipă şi echipa eram noi. În timpul liber ne făceam tot felul de glume, tachinându-ne. Aşa ieşeam din rutina cantonamentelor, dar ne şi cunoşteam partea ascunsă a fiecăruia. Odată, aveam câţiva colegi care tot întârziau la autobuzul ce ne ducea la sală. Aşa că majoritatea echipei ne-am ascuns pentru ca întârziaţii să creadă că am plecat cu autobuzul şi nu i-am mai aşteptat. Doar că autobuzul a sosit şi el cu întârziere, tocmai când au ajuns şi ceilalţi colegi. Aşa că ei au plecat cu autobuzul şi noi am alergat pe jos. Povesteşte Marius, zâmbind amuzat.

Când ai încredere în sine poţi lăsa lucrurile să se întâmple

În ce crezi că a constat secretul succesului tău? l-am întrebat în final pe Marius Căta-Chițiga. “Am fost un copil foarte timid şi neîncrezător datorită bolii din copilărie. Faptul că mi-am depăşit prin propriul efort condiţia, m-a făcut să învăţ că provocările exterioare sau interioare sunt bune, oricât de rele par. Fiecare are anumite calităţi pe care le poate dezvolta sau înmulţi dacă se autodepăşeşte şi nu lasă timpul să treacă atunci când este favorabil. Eu când am simţit timpul favorabil am depăşit toate problemele şi nu m-am mai oprit până nu s-a oprit el. Nu am ezitat niciodată să mă arunc în gol”.

Program Competitional

25 septembrie - 01 octombrie 2023

Fotbal. Cupa României, marți 26 septembrie, ora 21:00: Dinamo 1948 - FCU Craiova. Arena națională

Fotbal. Liga 1 (etapa 11), vineri, 29 septembrie, ora 21:00: Oțelul Galați - Dinamo 1948

Baschet. Liga Națională (etapa 2), sâmbătă, 30 septembrie: CSM Galați - CS Dinamo Bucuresti

Fotbal. Liga 3 (etapa 6), vineri, 29 septembrie, ora 17:00: CS Dinamo - Aro Muscelul Câmpulung. Stadion Dinamo

Polo. Superliga (etapa 1), 30 septembrie, ora 11:00: Dinamo – Politehnica Cluj-Napoca. Bazinul Tolea Grințescu Dinamo

Rugby. Liga Națională (faza II, etapa 7), sâmbătă 30 septembrie, ora 12:15: Dinamo – SCM USV Timișoara

Volei masculin. Meci de prezentare, sâmbătă 30 septembrie, ora 18:00: Dinamo – Steaua. Sala Dinamo

Handbal. Liga Națională (etapa 6), sâmbătă 30 septembrie, ora 13:00: SCM Politehnica Timișoara - Dinamo

Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

Online Guests

We have 316 guests online