Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Prezentare Participări la Jocurile Olimpice Olimpiada de la Munchen din 1972

Olimpiada de la Munchen din 1972

„Olimpiada electronică”

1_Ciapura_Tudor__LavrenschiFără îndoială, Olimpiada müncheneză, a XX-a dintre Jocurile Olimpice moderne, a fost deschizătoare de drum în planul electronicii aduse şi în sport. Acolo au apărut de acum atât de… obişnuitele tabele electronice de afişare a rezultatelor. Atunci, în 1972, s-a folosit cronometrul electronic, măsurarea distanţelor cu aparatură ultrasofisticată, în locul ruletei. Atunci, s-au introdus, la Centrul de presă, computerele. Aşadar, nu Japonia a găzduit… „Olimpiada electronică”, ci un stat european, Germania ! Dar, această olimpiadă poate fi numită şi Olimpiada… terorismului. Motivul ? Un act terorist de o gravitate greu de măsurat, dacă nu imposibil, a zguduit competiţia supremă, spiritul de pace propovăduit de sport.

 

Dar, să revenim la întrecerea olimpică în sine. Pentru sportul românesc această ediţie a Jocurilor a însemnat locul 13 în clasamentul neoficial pe naţiuni, realizat pe baza medaliilor cucerite. Reprezentanţii noştri au obţinut în total 16 medalii, dintre care 3 de aur, 6 de argint şi 7 de bronz.

2_Ivan__01A fost o olimpiadă dominată de celebrul înotător Mark Spitz, dar o olimpiadă în care şi sportivii români s-au numărat printre eroi, iar dintre ei, cei mai mulţi au fost dinamovişti ! Vă amintiţi, probabil, că la München, pe canalul artificial de la Feldmoching, Ivan Patzaichin a trăit una dintre cele mai palpitante şi mai frumoase aventuri ale uriaşei sale cariere. El a încheiat seria sa pe … ultimul loc, cu pagaia… ruptă, imediat după start, pentru ca, în finală, să triumfe în cea mai exactă cursă văzută vreodată pe pistele de apă.

3_Dolipschi__V__01La München a mai strălucit şi „Ursul” nostru, Nicolae Martinescu, după un drum triumfal şi o finală memorabilă cu sovieticul Iakovenko, în aceeaşi sală în care Gheorghe Berceanu devenea şi el campion olimpic. Acolo, pe acea saltea, s-a mai distins şi un alt luptător dinamovist, Victor Dolipschi, medaliat cu bronz.

Munchen-ul a reprezentat pentru sportul dinamovist şi preţioasa medalie de argint a… Argentinei Menis, realizatoarea unei aruncări a discului la 65,06 m, într-o nouă manşă a luptei ei spectaculoase cu celebra Faina Melnik (66,62 m).

4_Argentina____MenisLa München a dobândit argintul olimpic şi boxerul Ion Alexe, la categoria grea, cel care în carierea sa a boxat cu celebrii George Foreman şi Teofilo Stevenson ! Tot pe apele germane, „Flotila de aur” a kaiacelor şi canoelor româneşti a obţinut un splendid buchet de medalii. Celei de aur, adusă de Patzaichin, la canoe simplu, i s-au adăugat medaliile de argint la canoe dublu (Patzachin – Covaliov), kaiac 4 băieţi, avându-l în stroc pe renumitul Aurel Vernescu şi kaiac 2 fete, cu Maria Nichiforov şi Viorica Dumitru.

6_Vernescu__1972__R__01_1 În fine, pentru a rămâne tot pe pistele de apă, să mai reamintim nu mai puţin preţioasa medalie de bronz de la schif 2+1, izbutită de  dinamoviştii Tudor, Ceapura şi Lavreschi, un echipaj care confirma acolo o valoare deosebit de ridicată.

Nu în ultimul rând, München '72 a însemnat un nou loc pe podiumul de premiere şi pentru handbalul românesc. Medalia de bronz obţinută în finala „mică” (locurile 3-4), în faţa echipei fostei R.D.G., după victoria cu 19-16, a fost posibilă şi graţie evoluţiei excelente a valoroşilor jucători dinamovişti de atunci, care se numeau Cornel Penu, Dan Marin, Ghiţă Licu şi, nu în cele din urmă, Valentin Samungi.

Într-un cuvânt, o Olimpiadă bună pentru sportul din România, cu o contribuţie decisivă a celor crescuţi sub culorile alb-roşii. 

                                                           Marcel Popescu

Program Competitional

Săptămâna 22-28 aprilie 

Handbal. EHF European League, sferturi de finală (meci tur), marți 23 aprilie, ora 19:45: Dinamo – Skjern Handbold (Danemarca). Sala Dinamo

Fotbal. Superliga România, play-out (etapa 6), marți 23 aprilie, ora 19:30: FC Botoșani – Dinamo 1948

Baschet. LNB Getica 95, locurile 5-8 (meci 1), joi 25 aprilie, ora : Rapid București – Dinamo

Fotbal. Superliga România, play-out (etapa 7), vineri 26 aprilie, ora 20:00: Dinamo 1948 – FC Voluntari. Stadion Arcul de Triumf

Volei masculin. Divizia A1, finala mică (meciurile 3 și 4), sâmbătă 27 aprilie, ora 18:00, și duminică 28 aprilie, ora 18:00: Dinamo – Rapid București. Sala Dinamo

Volei feminin. Divizia A1, locurile 7-8 (meci 2), sâmbătă 27 aprilie, ora 17.00: Corona Brașov – Dinamo

Rugby. Liga Națională Kaufland (etapa 3), sâmbătă 27 aprilie, ora : SCM USV Timișoara – Dinamo

Fotbal. Liga 3, play-off (etapa 5), sâmbătă 27 aprilie, ora 17:00: SC Popești Leordeni – CS Dinamo

Baschet. LNB Getica 95, locurile 5-8 (meci 2), duminică 28 aprilie, ora : Dinamo – Rapid București. Sala Dinamo


Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

ANUNTURI

PROGRAMUL BAZINULUI OLIMPIC ACOPERIT ȘI AL SĂLII DE FITNESS ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR PASCALE.

BAZIN OLIMPIC ACOPERIT (AGREMENT)

01 - 07.05.2024 – ÎNCHIS

*Valabilitatea abonamentelor se va prelungi cu perioada în care bazinul este închis

SALA FITNESS

04 - 06.05.2024 – ÎNCHIS

IA ATITUDINE

2_InfoCons

Online Guests

We have 194 guests online