Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Baschet masculin BASCHET. Hakan Demir – experiență, umanitate, motivație, conștiință, fermitate. Așa îl poți descrie pe antrenorul echipei de baschet Dinamo, după două luni de activitate în România

BASCHET. Hakan Demir – experiență, umanitate, motivație, conștiință, fermitate. Așa îl poți descrie pe antrenorul echipei de baschet Dinamo, după două luni de activitate în România

Interviu realizat de Adela Rusu

HAKAN_DEMIR_2“Îmi doresc să ajungem ca această echipă să fie una dintre cele mai bune echipe de baschet din România și să ne facem un nume în Europa, să fie respectată, jucătorii noștri să fie cei mai buni din România, și echipa să se lupte mereu pentru cele mai mari obiective”.

 

AR: Spune-ne povestea ta, în lumea de baschet din România nu știm prea multe despre omul Hakan Demir.

HD: M-am născut într-un orăsel mic din Turcia, numit Elazig și am avut o copilărie normală. Mama mea a fost, și este în continuare, cea mai importantă persoană care mi-a stat alături, mi-a fost critic, mamă, prietenă, profesoară, ghid. De profesie sunt medic, am studiat medicina sportivă la o universitate din Ankara, am și profesat câțiva ani în acest domeniu, însă pe parcurs, adrenalina din sport m-a atras mai mult și am decis că vreau să simt că trăiesc pe teren, în mijlocul acțiunii. Astfel încât, în anul 1999 am renunțat la meseria de medic și am luat startul antrenoratului în baschet. Am început cu Anadolu Efes ca antrenor secund, alături de principali ca Aydin Ors, Ergin Ataman sau Oktay Mahmudi iar apoi am evoluat ca antrenor principal pentru echipe ca Tekelspor, Besiktas, Sion Herens, Karsiyaka and Tofas. Mă uit în urmă, dupa 25 de ani de experiență, și nu regret nicio secundă alegerea facută. Am avut o viață plină, trăită la maxim cu pasiune, cu competiții senzationale și am cunoscut oameni extraordinari de-a lungul carierei.

AR: Este a doua oară când ești antrenor principal în afara Turciei într-o ligă națională? Cum e la Dinamo? Cum îți simți echipa? Cum sună viitorul?

HD: Așa cum sună si numele, Dinamo, este un club dinamic plin de energie, ambitios, cu un presedinte ambitios si imi place acest lucru. Ne dorim să câștigăm fiecare meci, avem asteptari și asta mă motivează. Mi-ar placea, insă, să aducem mai mulți fani în tribuna, ca la celelelte sporturi când sala se umple.

Îmi place echipa mea, îmi place fiecare jucător, ne-am întalnit și format într-un moment mai delicat, eram diferiți, dar acum suntem în preajma play off-ului, ei stau împreuna, crează o atmosferă bună, muncesc și trăiesc ca o echipă, simt ca o echipă. Îmi voi reaminti numele fiecăruia după sezonul acesta, avem o chimie excelentă.

La Dinamo am contract și pentru sezonul următor și mi-ar plăcea ca după ce se termină, să stau mai mult și să construiesc, să fac din această echiă una capabilă să meargă în competițiile europene și să aducă rezultate la nivelul acesta. Îmi doresc să ajungem ca acesta echipă să fie una dintre cele mai bune echipe de baschet din România și să ne facem un nume în Europa, să fie respectată, jucătorii  noștri să fie cei mai buni din România, și echipa să se lupte mereu pt cele mai mari obiective.

AR: Care sunt obiectivele tale personale pentru anul viitor la Dinamo?

HD: Aș vrea să terminam în primele 4 și să menținem asta câțiva ani de acum încolo.

hakan_DemirAR: Tocmai ai fost numit zilele astea și antrenor secund pentru echipa națională a Turciei pentru campaniile de pregatire din vara aceasta. Cum te simți? Vei lucra alături de unul dintre cei mai mari și mai importanți antrenori turci, Ergin Ataman.  Ce obiective aveți?

HD: Am fost antrenor ani de zile în Turcia la nivel de cluburi și binențeles că fiecare antrenor își dorește și echipa sa naționala. Poate că venirea în Romania la Dinamo a fost cu noroc, având aici o activitate intensă, cu succes, care a fost apreciată de președintele federației turce și de antrenorul principal. Mă voi alătura echipei ca secund și toată vara vom avea program încărcat cu calificările la Cupa Mondiala și participarea la Campionatul European. Va fi o munca grea, încărcată, dar voi fericit să fiu în staff și vom face tot ce ține de noi ca să obținem cele mai bune rezulate pentru echipa Turciei, dar prin prezența mea voi reprezenta și România în staffu-ul echipei naționale.

AR: Cum poate baschetul românesc profita de pe urma acestei experiențe a ta în cadrul echipei naționale a Turciei, ce putem învăța și cum?

HD: Mai mult decât a învăța, pe termen scurt este vorba despre conexiunea dintre cele doua lumi de baschet în mine. Asta îmi dă mai multă responsabilitate pentru anii urmatori în baschetul românesc, să pot aduce mai mult aportul meu aici pe termen mediu și lung și experiența mea să ne ajute la proiectele viitoare și la o colaborare mai bună între cele doua tipuri de baschet.

AR: Ce părere ai despre jucătorii români din LNB? Ai fost unul dintre antrenorii care a folosit foarte mult jocul românilor în aceste 2 luni. Cum te împaci cu regula jocului cu un român?

HD: Pe jucătorii români tineri i-am văzut muncind din greu, disciplinați, poți avea încredere în ei pe teren, fac tot ce pot ei mai bine, trebuie doar să mai aprofundăm cateva abilități cu mai multă practică individuală. Ei trebuie să continue să își forțeze limitele ca să poată accede la baschetul european. Când am venit prima dată, a fost dificil să înțeleg regula U23, dar acum m-am obișnuit și este utilă pentru a dezvolta românii și tinerii și cred că ei merită minutele jucate. Am oferit asta și tinerilor din Turcia pentru că trebuie să producem mai mulți jucători de calitate. Voi păstra sistemul ca și până acum.

AR: Cum îți motivezi jucătorii? Cum îi păstrezi motivați?

HD: Am crezut mereu că cea mai bună motivație este dacă ei se simt foarte bine pregătiți înainte de fiecare meci. Pentru asta ne antrenăm zilnic, ne întâlnim, vorbim, facem ședințe, coaching. Sunt un antrenor care cere mult și pune obiective înalte și cer de la ei ca în fiecare zi să muncească mult și să atingă atât obiectivul de echipă cât si cel personal, al fiecăruia și asta îi face să progreseze. Ne focusăm atât pe proces, cât și pe obiectiv.  

AR: Ce se întâmplă în echipa condusă de tine când ai jucători indisciplinați?

HD: Disciplina vine din respect, dacă ei cred că eu îi pot ajuta cu cunoașterea mea, cu strategia pe care o fac, cu experiența mea, dacă fiecare crede asta, jucătorul te respectă, și dacă te respectă, indisciplina apare rar.  Ei știu că sunt gata să păstrez acest sistem și sunt gata să mă sacrific pentru ei, și în același timp ei înteleg ce au de facut. Am lucrat cu tineri care fac greșeli, greșelile sunt normale, toți greșim, ne sunt arătate, învățăm din ele, vorbim despre ele. Nu sunt adeptul milităriei, însă dacă problmele de disciplină persistă, ne gândim la alte soluții.

AR: Ce este mai provocator: o echipă națională sau o echipă de club?

HD: Amândouă sunt provocare, amândoua cer diferite responsabilitați pe umerii antrenorului, dar am destulă experianță și ambiție pentru a le face pe amăndouă și a le îndeplini obiectivele finale.  

AR: Care îți e stilul de leadership: autocrat, democrat sau holistic

HD: Cred că fiecare dintre aceste stiluri de leadership mă caracterizează în funcție de structura echipei, de personalitățile jucătorilor pe care ii am. Nu toți oamenii sunt la fel și fiecare are nevoie de ceva diferit că să poată performa la nivelul său maxim. Cred că experiența mă ajută să fac diferența și să ofer fiecăruia exact ce îi trebuie.

AR: Care este profilul antrenorului secund ideal pentru tine?

HD: Muncitor, pasionat să învețe, să mă forțeze să nu accept orice, să vină cu idei noi, să îmi cunoască stilul, dar să vină cu al lui, să aibă o relație de respect cu jucătorii, leader bun, inteligent.

AR: Ce antrenor admiri cel mai mult din întreaga lume de baschet internațională?

HD: Ergin Ataman, cu care voi împărtași bucuros experiența echipei naționale.

AR: Îți place România? Ai vizitat ceva pană acum? Cum sunt oamenii?

HD: Îmi place România foarte mult. Este o țară europeană, cosmopolită, cu locuri foarte frumoase. Bucureștiul e un pic aglomerat, dar are un vibe care te menține în priză. Am vizitat palatul Mogoșoaia, castelul Peleș, Sinaia si alte locuri din București. Aveți o țară foarte frumoasă cu mulți oameni calzi și deschiși care m-au ajutat și m-au ghidat când am ajuns aici.

CS Dinamo, 14 aprilie 2022

Program Competitional

Săptămâna 22-28 aprilie 

Handbal. EHF European League, sferturi de finală (meci tur), marți 23 aprilie, ora 19:45: Dinamo – Skjern Handbold (Danemarca). Sala Dinamo

Fotbal. Superliga România, play-out (etapa 6), marți 23 aprilie, ora 19:30: FC Botoșani – Dinamo 1948

Baschet. LNB Getica 95, locurile 5-8 (meci 1), joi 25 aprilie, ora : Rapid București – Dinamo

Fotbal. Superliga România, play-out (etapa 7), vineri 26 aprilie, ora 20:00: Dinamo 1948 – FC Voluntari. Stadion Arcul de Triumf

Volei masculin. Divizia A1, finala mică (meciurile 3 și 4), sâmbătă 27 aprilie, ora 18:00, și duminică 28 aprilie, ora 18:00: Dinamo – Rapid București. Sala Dinamo

Volei feminin. Divizia A1, locurile 7-8 (meci 2), sâmbătă 27 aprilie, ora 17.00: Corona Brașov – Dinamo

Rugby. Liga Națională Kaufland (etapa 3), sâmbătă 27 aprilie, ora : SCM USV Timișoara – Dinamo

Fotbal. Liga 3, play-off (etapa 5), sâmbătă 27 aprilie, ora 17:00: SC Popești Leordeni – CS Dinamo

Baschet. LNB Getica 95, locurile 5-8 (meci 2), duminică 28 aprilie, ora : Dinamo – Rapid București. Sala Dinamo


Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

ANUNTURI

PROGRAMUL BAZINULUI OLIMPIC ACOPERIT ȘI AL SĂLII DE FITNESS ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR PASCALE.

BAZIN OLIMPIC ACOPERIT (AGREMENT)

01 - 07.05.2024 – ÎNCHIS

*Valabilitatea abonamentelor se va prelungi cu perioada în care bazinul este închis

SALA FITNESS

04 - 06.05.2024 – ÎNCHIS

IA ATITUDINE

2_InfoCons

Online Guests

We have 205 guests online