Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Fotbal STADIONUL DINAMO. Sinteza conferintei de presa sustinuta astazi de ministrul afacerilor interne, Carmen Dan

STADIONUL DINAMO. Sinteza conferintei de presa sustinuta astazi de ministrul afacerilor interne, Carmen Dan

carmen_dan_-_monica_iagar.jpgMinistrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela DAN, a susținut, astăzi, 10 mai a.c, la sediul MAI o conferință de presă pe tema demersurilor făcute la nivelul MAI cu privire la situația stadionului Dinamo. La întâlnirea cu presa a participat și președinta CS Dinamo, Monica Iagăr.

În rândurile care urmează găsiți sinteza declarațiile de presă date cu această ocazie:

 

Având în vedere interesul mare al publicului referitor la situația stadionului Dinamo și în ce stadiu ne aflăm în legătură cu predarea documentației către Compania Națională de Investiții în vederea realizării noului stadion, am să vă prezint astăzi poziția Ministerului Afacerilor Interne față de această situație. 

Înainte de a intra în clarificările juridice, vreau să vă asigur, încă o dată, că Ministerul Afacerilor Interne face toate demersurile necesare pentru ca această investiție să fie realizată. 

Clarificarea situației stadionului Dinamo este un obiectiv al nostru și înțelegem că acest obiectiv este în beneficiul tuturor iubitorilor de sport. 

Vreau însă să vă prezentăm situația actuală și demersurile pe care le-am făcut până în prezent. Prezentarea este puțin mai largă, dar e important de reținut întregul context al situației.


Prin contractul de asociere nr. 2640 încheiat în anul 2002 în baza unor Hotărâri de Guvern emise în anii 2000 și 2002, Asociației Club Sportiv FC Dinamo, care este în prezent o asociație distinctă de Clubul Dinamo al MAI, îi este conferit dreptul de folosință comună pe o durată nedeterminată a stadionul Dinamo, aflat în administrarea CS Dinamo, din cadrul MAI. (HG nr. 1086/2000, completată prin HG 207/2002, respectiv a OMI 256/2002). Această situație juridică actuală face practic imposibilă, în momentul de față, investiția pe care Compania Națională de Investiții ar putea să o facă la stadionul Dinamo, în condițiile în care, bunul imobil este grevat de astfel de sarcini. 

Acest aspect își are fundamentul juridic în art. 4 din ANEXA 3 a Ordonanței 25/2001, conform căruia “Amplasamentele destinate construcţiilor care se realizează în cadrul subprogramelor se predau de către beneficiari pe perioada realizării investiţiei, pe bază de protocol, libere de orice sarcini, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care va realiza investiţia prin Compania Naţională de Investiţii C.N.I. - S.A”. 

MAI recunoaște importanța fructificării acestei oportunități de modernizare a acestei arene sportive ce aparține CS DINAMO, club sportiv înființat in anul 1948, și apreciem că singura soluție pentru realizarea investiței o reprezintă cedarea de către Asociația FC Dinamo (ACS FC Dinamo) a tuturor sarcinilor care grevează stadionul Dinamo. 

În acest sens, CS Dinamo București a înaintat către asociația FC Dinamo (ACS FC Dinamo) un proiect de act adițional la contractul de asociere dintre cele două entități, prin care a propus excluderea din obiectul asocierii a bunurilor imobile ce vor face obiectul investiției, respectiv: stadionul central, gazonul, tribunele, vestiarele, parcarea, intrarea principală. 

În calitate de ministru de interne, înțeleg să facem toate demersurile necesare pentru ca această investiție să aibă loc.

Personal, apreciez că mai presus de un beneficiu privat avem un interes general, al României, de a ne respecta angajamentul pentru participarea la EURO 2020, cu atât mai mult cu cât prin HG 1093/2013 evenimentul a fost declarat de interes public și de importanță națională.

Cât privește modul în care s-a derulat contractul de asociere dintre CS Dinamo și asociația FC Dinamo (ACSFC Dinamo), cred că este momentul să avem o abordare corectă și transparentă. 

În ceea ce mă privește, vă asigur că nu am nicio altă intenție decât aceea de a acționa, în conformitate cu prevederile legale, în beneficiul statului și al iubitorilor de sport, mai presus decât orice interes.

În acest sens, am cerut în urmă cu câteva săptămâni Corpului de control al ministrului o verificare amănunțită la CS Dinamo București pentru a mă informa asupra derulării acestei asocieri și pentru a identifica toate vulnerabilitățile ce ar îngreuna realizarea acestei investiții.

Acest control are în vedere inclusiv modul în care s-a decis în anul 2002 acordarea acestui drept de folosință comună pe o perioadă nedeterminată în favoarea asociației FC Dinamo (ACSFC Dinamo), cât și condițiile strict limitative în care această asociere poate înceta, respectiv:

- încetarea prin acordul scris al părților;

- pieirea bunului care face obiectul asocierii;

- lichidarea asociației FC Dinamo sau alte modalități prevăzute de lege.

Referitor la acest ultim punct, trebuie menționat că în actul de asociere se menționează că denunțarea unilaterală este supusă unor sancțiuni de tip despăgubiri pe toată durata funcționării asocierii – adică pe o perioadă nedeterminată. 

În acest moment, trebuie menționat că asociația FC Dinamo (ACSFC Dinamo) se află în procedură de insolvență, ceea ce complică din punct de vedere juridic capacitatea de decizie în ceea ce privește renunțarea la unele beneficii oferite prin Contractul de asociere. 

De altfel, CS Dinamo este înscris la masa credală cu o sumă de aproximativ 4 mil lei (4.239.882,03 lei creanță chirografară, reprezentând 8,30% din totalul creanței asociației FC Dinamo).

Suma reprezintă datoriile neachitate ale asociației FC Dinamo (ACSFC Dinamo) față de CS Dinamo ca urmare a neplății utilităților pe care CS Dinamo le-a pus la dispoziția asociației FC Dinamo (ACSFC Dinamo) în perioada 2002-2010, precum și a cotei minime de asociere și a penalităților pentru acestea. Însă trebuie precizat că această valoare a fost contestată și face în momentul de față obiectul expertizei contabile judiciare. 

Pentru finalizarea întregului proces necesar clarificării situației juridice a stadionului, MAI, prin CS Dinamo, va face toate demersurile necesare pe lângă asociația FC Dinamo (ACSFC Dinamo) în vederea supunerii spre analiză și aprobare de către administratorul special, administratorii judiciari, Comitetul Creditorilor și judecătorului sindic a proiectului de act adițional ce vizează excluderea bunurilor imobile ce fac obiectul investiției din Contractul de asociere, în vederea degrevării de sarcini, eliminării tuturor vulnerabilităților identificate și transmiterea documentelor către CNI SA.

Totodată, în perioada martie-mai 2017, conducerea CS Dinamo și a asociației FC Dinamo (ACSFC Dinamo) a avut mai multe întâlniri și schimb de corespondență, ambele entități dorindu-și realizarea investiției de modernizare. 

Am vrut să fiți cu toții informați despre această situație juridică a stadionului și să înțelegeți de ce acest proces de predare către Compania Națională de Investiții este unul mai greoi și care nu implică doar voința Clubului Sportiv Dinamo sau a MAI. 

Vreau totodată să înțelegeți că Asociația FC Dinamo este distinctă de societatea care deține echipa de fotbal Dinamo București, respectiv SC Dinamo 1948 S.A.

CS Dinamo, 10 mai 2017

Agrement Fitness

Program Competitional

Săptămâna 29 noiembrie - 5 decembrie 2021

Handbal. EHF Champions League (etapa 9), 2 decembrie, ora 19:45: Telekom Veszprem HC – Dinamo

Volei masculin. CEV Cup (16-imi de finală / tur), 1 decembrie, ora 17:00: Dinamo – United Volleys Frankfurt (Ger). Sala Dinamo

Volei masculin. Divizia A1 (etapa 9), 4 decembrie, ora 17:00: Dinamo – Olimpia Titanii București. Sala Dinamo

Volei feminin. Cupa României (faza a II-a, tur), 1 decembrie, ora 13:00: Dinamo – CSO Voluntari

Volei feminin. Divizia A1 (etapa 9), 4 decembrie, ora 13:00: Dinamo – CS Medgidia. Sala Dinamo

Agrement Natație

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

Sinteza DGA

Ghid informare

Ghid_informare_DGA

Online Guests

We have 182 guests online