MACHINESEEKER EHF CHAMPIONS LEAGUE 2022-2023
![]() |
![]() |
![]() |
ISTORIE - Vedete în cel mai pur sens al cuvântului: de 4 ori campioni ai lumii, câștigători ai CCE!
Au trecut mai bine de 65 de ani de când a luat fiinţă handbalul în 7 dinamovist, "copilul minune" al clubului din Şoseaua Ştefan cel Mare. Acest sport a oferit neuitate clipe de bucurie, împodobind, de-a lungul vremii, vitrina de trofee a clubului cu minunaţii lauri ai unor prestigioase triumfuri sportive.
Anul naşterii a fost 1956. Atunci, s-a înfiinţat secţia, prin trecerea la Dinamo a formaţiei CSU Bucureşti, formată din studenţi de la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport. Printre aceştia erau Liţă Cosma, Oprea Vlase, Gabriel Zugrăvescu.
Este dificil să scrii, fie şi câteva rânduri, despre istoria handbalului fără să nu devii nostalgic, pentru că nici un alt sport de echipă din ţara noastră nu a adus atâta bucurie iubitorilor de sport, precum a facut-o handbalul. Iar aici nu e vorba doar de titluri şi medalii pe care le ştiu statisticienii sportului. Ne gândim la cum jucau acei sportivi minunaţi în faţa unor echipe foarte tari la acea vreme. Gaţu, Licu, Samungi, Gruia, ca să-i amintim doar pe câţiva dintre românii – dinamovişti şi stelişti aflaţi sub aceaşi drapel naţional - care lăsau adversarii cu gura cascată, încât nu puteau să înţeleagă ce li se întâmplă, iar aici ne referim la fostele URSS, RDG, Cehoslovacia şi Iugoslavia ori Suedia.
Moser, Ivănescu, Hnat, Redl, Costache I şi Costache II, Moldovan, Covaci, Ştef,Cosma, Licu, Nica, Dan Marin, Samungi, Penu, Durău, Bedivan, Bota, Grabovski, Cl. Ionescu, Tase şi mulți alţi mari sportivi dinamovişti au făcut să se ajungă la un palmares impresionant: 4 medalii la Jocurile Olimpice, 6 medalii la Campionatele Mondiale (dintre care 4 de aur!), 4 medalii la Jocurile Mondiale Universitare, câştigarea Cupei Campionilor Europeni (în 1965, după ce Dinamo eliminase, pe rând, team-uri extrem de valoroase în acea vreme: Vortwarts Berlin, RIK Goteborg, Grashoppers Zurich, iar în finala de la Lyon alb-roşiii îi înving pe iugoslavii de la Medvesceak Zagreb!), titluri de campioni naţionali și Cupe ale României.
Aproape tot ce s-a realizat în aceşti ani poartă amprenta inegalabilului Oprea Vlase, antrenor de clasă, omul care a ştiut să formeze şi să pregătească câteva generaţii de handbalisti, transformându-i în vedete, în glorii ale sportului românesc. Apoi, au venit ultimele două decenii, cu alţi jucători, ca Roşca, Jianu, Dogărescu, Voica,Mocanu, Ene, Radu, Gănău, Ştefan, Vasiliu… Lista poate continua cu Bârză, Voica, Purcărea, Fortuneanu, Petrea, Jurcă, neuitatul Marian Cozma (dispărut prematur şi extrem de dureros, dar a rămas un veritabil simbol al handbalului dinamovist pentru totdeauna), Armanu, Bibirig, S. Bota, Savenco…
Între anii 2001-2009 s-a produs un reviriment al jocului în 7 la Dinamo: o semifinală de cupă europeană, un titlu naţional, numeroşi jucători la naţionala României, multe clasări pe podiumul de premiere al campionatului national.
După hegemonia inconfundabilului şi unicului tehnician Oprea Vlase, au urmat alţi antrenori la comanda echipei noastre, între care îi amintim pe Ghiță Licu, Valentin Samungi, Ioan Checicheș, M. Stark, Constantin Stefan, Eliodor Voica, Ion Ene, iar de curând Sebastian Bota, venit pe banca tehnică direct de pe teren, și Ion Mocanu.
Șirul victoriilor în campionatul intern s-a reluat în 2016, când Dinamo a cucerit din nou titlul național. Echipa alb-roșie a repetat performanța și anul următor, în 2017 (sezon în care a reușit eventul, campionat - Cupa României), dar și în 2018, 2019, 2021, 2022. În 2020, Dinamo a dominat competiția internă, dar campionatul a fost întrerupt din cauza pandemiei de coronavirus, iar titlul nu s-a decernat. Campioană națională șase ani consecutiv, cu un lot eterogen, alcătuit din jucători români, dar și străini de valoare, Dinamo și-a pus amprenta pe prezentul handbalului românesc.
În 2021, Dinamo a adus pe banca tehnică unul dintre cei mai valoroși antrenori din lume, Xavier Pascual, triplu câștigător al EHF Champions League cu FC Barcelona.
Handbal masculin | Palmares |
Jocurile Olimpice |
4 medalii (1 argint, 3 bronz) |
Campionate Mondiale |
6 medalii (4 aur, 2 bronz) |
Campionate Balcanice |
40 medalii (din care 8 de aur) |
Jocuri Mondiale Universitare |
4 medalii de aur |
Cupa Campionilor Europeni |
1 loc 1 (1965) |
Trofee naționale | 19 titluri de campioană națională 7 Cupe ale României 5 Supercupe ale României |
Baza de date sportivi CS Dinamo - Secţia de handbal masculin
6 - 11 iunie 2023
Gimnastică. Campionatul Național pe echipe, 7-10 iunie, mun. Ploiești.
Triatlon. Cupa României la Aquatlon – Seniori, 9-10 iunie, mun. Miercurea Ciuc
Takwondo. Campionatul Național de Copii – juniori mici și cadeți, 9-10 iunie, București - Sala Polivalentă.