Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Rugby Rugby – Avancronica Superligii

Rugby – Avancronica Superligii

Articol de Horațiu Bărgăunaș

Primăvara începe Superliga

poza_siteEchipa națională a României a terminat campania din acest an a Cupei Europene pe Națiuni, cu o victorie categorică în fața Ucrainei, cu scorul de 71 - 0 și, astfel, toate privirile fanilor de rugby autohtoni se vor îndrepta începând cu această săptămână spre campionatul de seniori, intitulat Super-Liga.

Această competiție se află la al doilea an de existență și a reușit să ridice nivelul de implicare al echipelor și de dezvoltare al jucătorilor. Este clar faptul ne îndreptăm cu pași mici spre  profesionalism, care însă este neînțeles încă la noi în țară.

Dinamo, echipa care s-a clasat pe locul 5 la ediția precedentă, arată ca o echipă mult mai competitivă, cu un lot mărit și cu speranțe la un loc pe podium, așa cum am înțeles din declarația managerului general Demci Ștefan: „Obiectivul nostru este clasarea în primele patru echipe, fapt ce ne va ajuta să accedem în semifinale. De asemenea, avem în vedere și Cupa României, unde dorim ca, în acest an, să repetăm performanța de anul trecut când am ajuns în faza semifinalelor și, de ce nu, în acest an sa disputăm finala Cupei la Baia Mare. Sunt bucuros pentru jucătorii mei care au intrat în atenția echipei naționale și mai ales că nu au dezamăgit iubitorii de rugby din această țară și sper să repete jocurile bune și la club. Avem cel mai bun pachet de înaintare și, combinat cu viteza jucătorilor de treisferturi, sperăm în evoluții cât mai bune.

Steaua eterna noastră rivală, echipa care s-a clasat în ultimii 4 ani pe locul secund, va încerca, cu siguranță, și în acest an, să câștige premiul suprem. Fără transferuri de renume, fără declarații marca Becali, Steaua rămâne și în acest an aceeași echipă modestă pe hârtie, omogenă, care se va baza pe „orgoliul jucătorilor care vor o recunoaștere a valorii lor” conform declarației antrenorului ei secund Daniel Boldor (sursa: www.steauarugby.com)

Universitatea Cluj-Napoca – lovitura de teatru înainte de gong, s-ar putea descrie, într-un joc de cuvinte, situatia din Transilvania. Antrenorul Neculai Nichitean, fost internațional român, singurul dispus să preia echipa la finele campionatului trecut când echipa era retrogradată, a demisionat cu o săptămână înainte de începerea competiției. Inconvenientele la nivel de echipă și conducere, l-au facut pe Nichitean să ia această decizie, fapt care ne duce cu gândul către o singură cocluzie: pentru U Cluj, drumul spre Super-Liga este tot în jos.

Poli Iasi este singura echipă care a promovat cu adevărat în acest an și ne bucură faptul că Moldova întregește și ea  harta geografică a Super–Ligii. Deși Iașiul este un oraș universitar cu traditie în lumea rugbistică, are poate cel mai puțin dezvoltat club la nivel organizatoric, cu un teren de curând omologat. Metaforic vorbind, Poli Iași este un nou-născut al Super–Ligii, un copil ce va trebui să învețe „the hard way”, că drumurile profesioniste ale rugby-ului duc în sus sau în jos și fiecare pas greșit va conta.

CSM Baia Mare, campioana en-titre, are un CV inegalabil. Eugen Apjok, antrenorul care a preluat echipa în cele mai grele vremuri (CSM era, în urmă cu câțiva ani, în divizia secundă) a creat un grup indestructibil la Baia Mare, omogen și care în fiecare an își întregește puterea cu unul - doi jucători de marcă și amintim aici pe Dimofte, Gal, Ciuntu și „stranierii” de peste ocean. Băimărenii rămân și în acest an potențialii câștigătorii campionatului, titlu la care se așteaptă și  patronajul echipei conform unei declarații oferite site-ului www.rugbybaiamare.ro de președintele Călin Matei: „Obiectivul nostru este câştigarea campionatului şi a Cupei României. Ştim ce au făcut celelalte echipe, ştim ce transferuri au făcut, suntem informaţi la zi. Considerăm că ne vom îndeplini obiectivele sau, în mod sigur, ne vom bate pentru ele!”.

RCM mvt Universitatea Timişoara: echipa bănățeană se descrie în acest moment printr-un singur nume: Chester Williams. Antrenorul, care a petrecut și un sezon la echipa Dinamo București este acum noul Mesia al celor din Timișoara. Cu un lot plin  de jucători valoroși și cu o mentalitate sud africană, unde înfrangerea nu este trecută în obiective, Chester va încerca să ne demonstreze, încă o dată, de ce din emisfera sudică va triumfa în acest sport. Deși modest în declarații – „Mai avem de lucru la tehnica, indemanare si mentalitate” – antrenorul sud-african este completat de principalul finanțator Dan Dinu, care nu se teme să ridice miza chiar înainte de începerea campionatului: „Având în vedere parcursul bun de anul trecut, investiţiile făcute şi ceea ce reprezintă jucătorii aduşi şi antrenorul este clar că obiectivele sunt câştigarea Cupei şi campionatului. Nici anul trecut nu am fost foarte departe de titlu, dacă aveam un arbitraj corect eram cu siguranţă în finală. Ratarea titlului ar fi un eşec total. Pariul meu personal în acest sezon este să câştigăm fiecare meci cu punct bonus! Cred că proiectul nostru este unul de succes pentru că avem rezultate şi pentru că oamenii chiar se implică la club, strângem bani la echipă, se munceşte.” (sursa: sportvest.info)

Foto: Mihai Neacşu

Program Competitional

15-21 august 2022

HANDBAL. Supercupa României Baucem la masculin, 18 august, ora 17:30: DINAMO – Steaua. Sala Polivalentă București

RUGBY. Liga Națională, play-off (etapa 2), 20 august: DINAMO – CSM Știința Baia Mare. Stadion Florea Dumitrache

ATLETISM. Campionatul European, 15-21 august, Munchen

CICLISM. Campionatul European elite, 15-20 august, Munchen

GIMNASTICĂ. Campionatul European, 15-21 august, Munchen

INOT. Campionatul European, 11-18 august, Roma

ANUNT

• În perioada 13-31 august, bazinul olimpic acoperit Anatolie Grințescu Dinamo se va închide pentru lucrări de igienizare. În această perioadă, activitatea sportivă, de inițiere și de agrement se va desfășura în bazinul în aer liber din Complexul Sportiv Dinamo.

Agrement Tenis de Masa

Agrement Natație

Agrement Fitness

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

Online Guests

We have 297 guests online