Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Canotaj Canotaj. Interviu cu antrenorul Antonio Colamonici (partea a II-a)

Canotaj. Interviu cu antrenorul Antonio Colamonici (partea a II-a)

Un interviu de George Vescan
Traducere de Marius Băcăuanu

Colamonici_staf_lot_canotajContinuăm interviul cu antrenorul coordonator al loturilor olimpice de canotaj, Antonio Colamonici. După doi ani în care valoarea canotorilor români din loturile olimpice a crescut la un nivel de necontestat, îmi propun să prezint o perspectivă psihologică a viziunii lui Antonio asupra performanţei sportive.

Fiecare dintre noi a fost esențial ca să putem duce înainte acest joc

Performanţele obţinute în aceşti trei ani căror factori extrinseci se datorează? Crezând că întrebarea era cam vagă am vrut să aduc lămuriri, dar Antonio a răspuns fără nici o ezitare. “Toţi factorii sunt implicaţi. Rezultatele nu se ating de la sine. Nu există o singură persoană care să facă diferența, dacă ar fi fost așa, sistemul ar fi bolnav. Pentru că dacă va lipsi acea persoană va cădea tot sistemul, ori un sistem performant lucrează ca întreg. Fără o falsă modestie, pot spune că am avut un rol destul de important, pentru că am fost norocos sau am fost omul potrivit la locul potrivit, la timpul potrivit să pun împreună toate piesele. În România erau  toate elementele favorabile înaltei performanţe, erau sportivi, era o structură a stafului tehnic  adecvată, era o federație bine organizată cu oameni deosebit de implicaţi precum Dorin Alupei şi Sandu Pop, medicii Laura şi Vasile Oşean, o voință puternică a doamnei preşedinte Elisabeta Lipă de a performa şi mai mult. Eu am fost acel lucru mic care a adunat toate piesele și le-a pus la un loc. Am dat un sens tuturor lucrurilor pe care le-am găsit, dar personal nu am făcut nimic deosebit. Fiecare dintre noi este o parte din jocul ăsta și fiecare dintre noi a fost esențial ca să putem duce înainte acest joc. Nu există o figură dominantă și o figură de mâna a doua, toți sunt importanți. Într-o mașină cu multe subansamble, unele sunt mai mari, altele mai mici, dar ca să faci să meargă maşina ai nevoie de toate piesele. Eu sunt o mică parte din acestea, poate am un rol destul de important, dar nu aș fi putut niciodată face nimic de unul singur. Primul lucru pe care îi învăț pe sportivi este că forța nu vine din mușchi. Forța este un stimul electric pe care sistemul nervos îl transmite mușchilor, aceştia răspund pentru a exprima forța cerută. Deci forța se naște din voință, iar adevărata forță a Federației este voința conducătorului - Elisabeta Lipă- de a construi un sistem performant. Când zic performant nu mă refer să câştige o medalie la J.O., ci la un sistem, o echipă adevărată care poate să devină o fabrică de medalii”.

Modern nu înseamnă întotdeauna nou şi bun

Auzind aceste idei, gândul mi-a zburat la unele federaţii care au avut performanţe de excepţie iar în prezent par rătăcite în umbra nonperformanţei, de aceea l-am întrebat pe Antonio; când trebuie să se modernizeze un sistem performant ? “Dacă mașinăria este un sistem deschis și nu se închide în ea, se va actualiza permanent datorită deschiderii sale, acţiunilor şi al feedback-ului primit ca rezultat al acţiunilor. Eu lucrez într-un sistem deschis care interacționează şi se reglează în funcţie de alte sisteme din alte ţări. De exemplu, le spun sportivilor mei că programul de antrenament nu îl scriu eu, îl scriu adversarii noștri. Şi dacă noi ne antrenăm mai bine putem fi mai buni ca ei. Orice antrenament ratat de noi este un antrenament câştigat de adversari. Suntem interconectaţi cu întreg sistemul canotajului mondial, şi chiar mai mult, atâta timp cât şi acesta este influenţat de sisteme financiare sau politice. Sportul din ultimii 50 de ani este condus de principiile industriei sportului, ale profitului material, şi asta în dauna spiritului sportiv. De curând am văzut o sculptură frumoasă creată de Policleto în jurul anului 430 î.Hr.

Diadumenos_pushkinAceasta îl înfăţişează pe un sportiv antic cum îşi leagă banderola victoriei în jurul capului, se cheamă Diadumeno. Această statuie exprimă spiritul sportiv pe care trebuie să îl regăsim în sportul modern. Statuia de acum 2500 ani reprezintă un tânăr frumos, perfect proporţionat, lipsit de orice haină sau artificiu inutil, neavând nevoie de nimic altceva decât de banderola victoriei. Orice ar fi adăugat pe aceea statuie ar fi acoperit din frumuseţea simplităţii. Tot ce îşi dorea acel sportiv în expresia sa era onoarea, mândria şi fericirea pe care le oferă victoria ca rezultat al afirmării adevăratei identităţi. Sportul ca industrie, cel din present, împovărează cu multe aspecte artificiale sportivii în drumul lor spre victorie. De aceea sportivii, întorcându-se la mentalitatea acelui ideal grecesc, trebuie să înlăture tot ce nu este necesar și să îşi exprime tinerețea lor, curajul de a înainta pe drumul perfecţionării, legaţi cu banderola victoriei. Sportul care va merge înainte secole este cel de acum 2.500 de ani, care a traversat milenii şi este încă modern, în schimb ce am făcut în ultimii 50 de ani este nou, dar fără spiritul corect.

Unui sportiv nu îi trebuie nimic pentru a-şi exprima potenţialul. Când vorbim de un sportiv, vorbim de un tânăr, un visător ce îşi trăieşte visul, vorbim de un cal pur sânge. De ce are nevoie un cal de rasă ca să alerge? Este suficient să îl lași liber și el aleargă. Pe când un catâr ca să alerge, trebuie să îl loveşti. Asta este diferența între un cal pur sânge și un catâr. Când un sportiv este pur sânge trebuie să lași frâiele libere, de fiecare dată când îl obligi să alerge, îi spui că este un catâr şi asta îi ia din elan. Dar sunt şi sportivi catâri care aşteaptă să fie biciuiţi pentru a merge mai departe, dar aceşti sportivi nu pot lucra cu mine, pentru că nu îmi plac catârii şi nici biciul”.

cozmiuc_plus_tudosa

„ Dumnezeu este în detalii ”

Dacă mai înainte întrebam de factorii exteriori sportivilor, acum voiam să cunosc părerea lui Antonio despre factorii interiori care contribuie semnificativ la obţinerea performanţei. Aşa că l-am întrebat dacă există factori profunzi ai sportivilor pe care antrenorii să îi stimuleze. “Noi, antrenorii, credem că pentru a creşte mai repede, sportivul trebuie antrenat mai mult. Dar trebuie să ne punem întrebarea cum putem să îl facem să integreze mai mult din ceea ce munceşte. Deşi pare greu de crezut, nu fizicul este cel mai important în autodepăşirea lui, ci formarea mentală. Această formare mentală nu se referă doar la psihologie motivaţională, ci mai ales la aspectul cultural. Un sportiv care are un nivel de cultură ridicat este un sportiv care va căuta mai multe lucruri în viață, este un sportiv care de fiecare dată când va trăi o experiență va înțelege din aceasta mai multe lucruri. Când ai o cultură elevată reușești să înţelegi mai bine micile detalii dintr-un tablou. Cultura te ajută să intri în esența lucrurilor, să intri în tablou, să aprofundezi. Poți să îți dai seama cine l-a pictat, să înţelegi contextual vremurilor, simbolistica, mesajul. Dar ca să faci asta ai nevoie de cultură. Sportivii noștri au nevoie de cultură. Au nevoie pe lângă antrenamente să citească, să vadă film, teatru, să asculte muzică bună și ei vor crește ca oameni.

Cu cât este integrată mai multă cultură cu atât mai mult vor căuta în afară și vor înțelege mai mult şi vor creşte în performanţă mai mult. Un mare architect, Ludwig Mies, spunea că „Dumnezeu este în detalii”. Sportivul trebuie să fie în stare să caute aceste momente de creştere în micile detalii care aduc creşterea calitativă. Dar ca să le găseşti este necesar să fii deschis unei explorări interioare şi exterioare, pleci dintr-o căutare în alta. Căutarea se naște dintr-o nevoie, iar noi ca antrenori trebuie să stimulăm nevoia de detalii, nevoia de Dumnezeu. Pentru a le stimula sportivilor această nevoie de cultură folosesc în explicaţiile mele legate de activitatea sportivă unele metafore, comparaţii sau citate ale unor clasici precum Nietzsche, Schopenhauer, Comte ş.a.. Nu îi pun pe sportivi să facă niciun pas, nicio lovitură în apă sau repetare la sala de forță fără să le explic de ce fac acel lucru şi la ce îi foloseşte. La fiecare antrenament ei trebuie să știe ce caută, la ce ajută ceea ce fac. Unii înţeleg în profunzime ceea ce fac, alţii superficial, totul depinde de nivelul de cunoştinţe pe care îl au pentru a face asocieri şi a integra informaţiile explorării lor. Obiectivul meu este să îi împing să caute mereu ceva în plus. Când eram student, la începutul unui curs de matematică financiară profesorul ne-a întrebat dacă am citit Prometeu de Goethe. Văzând că îl citiseră foarte puţini profesorul ne-a zis: Ce o să faceți cu viața voastră? Credeți că o să puteți învăța matematică fără să aveţi cultură, un univers lărgit? Mesajul era clar, dacă vreţi cu adevărat să deveniți cineva în viață nu este suficient să cunoşti doar o materie. Atunci profesorul a însămânţat în noi dorinţa de a cunoaşte mai mult, tocmai pentru a înţelege şi matemetica mai bine. Şi eu întreb uneori sportivii tineri dacă au citit Alchimistul de Coelho. Cartea aceasta pentru un copil este fantastică, spune puține lucruri dar care sunt esențiale în viață. Primul lucru, dar cel mai important, este că dacă vrei cu adevărat ceva în viaţă Universul conspiră cu tine în atingerea ţelului tău. Acest mesaj rămâne la nivel subconştient şi chiar dacă uiţi în timp numele autorului sau multe alte detalii este posibil ca peste ani să ai sentimentul că toate lucrurile din jurul tău îţi devin favorabile pe drumul destinului tău, pentru că dacă îţi doreşti ceva şi Universul te ajută”.

CS Dinamo, 08 februarie 2020

Program Competitional

Săptămâna 25-31 martie 2024

Handbal. EHF European League, play-off (meci tur), marți 26 martie, ora 19:45: Dinamo – Bjerringbro-Silkeborg (Danemarca). Sala Dinamo

Volei masculin. Divizia A1, sferturi de finală, play-off (meci 2), miercuri 27 martie, ora 18:00 SCMU Craiova – Dinamo. În cazul în care Craiova câștigă, meciul 3 va avea loc sâmbătă, 30 martie, ora 18:00, în Sala Dinamo

Polo. Superliga (etapa 13), miercuri 27 martie, ora 20:30: Dinamo – Hello Sport. Bazin Tolea Grințescu Dinamo

Volei feminin. Divizia A1, sferturi de finală, play-off (meci 2), joi 28 martie, ora 17:00: Dinamo – CSM Volei Alba Blaj. În cazul în care Dinamo câștigă, meciul 3 va avea loc sâmbătă, 30 martie, la Blaj

Fotbal. Liga 3, seria 4, play-off (etapa 1), vineri 29 martie, ora 15:00: CS Dinamo – SCM Dunărea Giurgiu. Stadion Dinamo

Baschet. LNB Getica 95 (etapa 27), vineri 29 martie, ora 18:00: CSM CSU Oradea - Dinamo

Rugby. Cupa României (semifinală), sâmbătă 30 martie, ora 13:00: Dinamo – CSM Știința Baia Mare. Stadion Florea Dumitrache Dinamo

Volei masculin. Divizia A1, sferturi de finală, play-off (meci 3), dumimnică, 31 martie, ora 18:00: Dinamo - SCMU Craiova. Sala Dinamo 

Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

ANUNTURI

În data de 27 martie a.c., pista de atletism din Complexul Sportiv Dinamo NU este disponibilă pentru public.

Sâmbătă, 30 martie a.c., bazinul olimpic acoperit Anatolie Grințescu Dinamo NU este disponibil pentru public.

Mulțumim pentru înțelegere!

IA ATITUDINE

2_InfoCons

Online Guests

We have 312 guests online