Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Polo

Polo

Istoria jocului de polo pe apa - Partea a II-a

Istorie__039 decenii de polo in Romania. Destul de târziu, comparativ cu alte ţări din Europa, cam pe la sfârşitul celui de al treilea deceniu, a apărut la noi jocul de polo, mai întâi sub forma de divertisment al înotătorilor la terminarea antrenamentelor sau a concursurilor.

Primul joc oficial de polo s-a desfăşurat în anul 1928, între echipele oraşelor Oradea şi Cluj Napoca şi s-a terminat nedecis: 3-3. Un an mai târziu, la Cluj, s-a jucat un prim meci între două echipe de club: U.Cluj - M.S.E.Tg.Mureş, scor 8-6. În 1930, aceeaşi formaţie a studentilor clujeni spulbera cu 12-1 echipa bucureşteană T.C.R.

Oraşele în care au apărut primele echipe de polo, formate în marea majoritate din înotători, au fost: Bucureşti, Oradea, Cluj Napoca, Tg.Mureş şi Timisoara. În anul 1932, U.Cluj a întâlnit-o din nou pe M.S.E. Tg. Mureş, învingând-o cu 4-1.

Citeşte mai mult... [Istoria jocului de polo pe apa - Partea a II-a]
 
 
Istoria jocului de polo pe apa - Partea I

Începând de astăzi, profitând de pauza competiţională ocazionată de Sărbătorile de Iarnă, vom publica o serie de articole dedicate istoriei poloului pe apă dinamovist, al căror autor este fostul poloist al clubului nostru, Mihai Angelo Simion.

Istorie__01Britanicii sunt considerati parintii poloului. Footbal in the water, waterpolo, sau polo pe apa, cum îl numim noi, este unul din cele mai vechi jocuri sportive şi primul pe care-l întâlnim în programul Jocurilor Olimpice moderne.

Părintele waterpolo-ului este William Wilson, născut la Londra, în anul 1844, din părinţi scoţieni. Ca membru al ,,London Swimming Club” a observat, în timp, că antrenamentele înotătorilor ,,swimming exhibitions” erau monotone şi plictisitoare. Simţindu-se nevoia unui divertisment, într-o zi a adus o minge de fotbal, a aruncat-o în apă şi fiecare înotator a început să înoate către minge, s-o prindă, s-o paseze altuia. Era ceva cu totul nou pentru ei şi jocul a început să prindă repede. La 12 mai 1870, în cadrul unei reuniuni a membrilor ,,London Swimming Club”, s-a alcătuit un comitet pentru stabilirea unor reguli de joc, dar au trecut aproape patru ani până când primul regulament a căpătat o primă formă.

Citeşte mai mult... [Istoria jocului de polo pe apa - Partea I]
 
 
Polo – Superliga 2012-2013, etapa a VI-a

Dinamo Bucureşti - AMEFA Arad: 13-6; 18-6

Polo__24Cele două partide disputate weekendul trecut de Dinamo (ocupanta locului 2 în clasament) în cadrul etapei a 6-a a Superligii, în compania formaţiei AMEFA Arad (ocupanta locului 4), nu au adus niciun fel de surprize, rezultatul - victoria în ambele meciuri - fiind cel aşteptat.

Prima partidă: Dinamo Buc.- AMEFA Arad 13-6 (2-3; 5-0; 2-1; 4-2)

Începutul jocului dintre cele două echipe, a fost echilibrat, aradenii reuşind chiar să termine cu un avantaj minim prima repriză. A urmat o a doua repriză fără greşeală pentru poloiştii dinamovişti, câştigată la zero, după un joc în viteză,cu contra-atacuri tăioase,care au surprins adversarul. Urmatoarele doua reprize au fost câştigate fără probleme de echipa noastră care nu a mai forţat, antrenorii rulând tot lotul de jucători.

Principalii marcatori pentru Dinamo au fost:Georgescu A, Orzoiu, Teohari şi Neagu – toţi cu câte două goluri.

A doua partidă: Dinamo Buc.- AMEFA Arad 18-6 (5-2; 3-2; 5-1; 5-1)

Ce-a de-a doua partidă a etapei a fost câştigată mult mai categoric de Dinamo, la o diferenţă de 12 goluri. Poloiştii noştri au controlat jocul de la început şi până la final, cu un atac eficace şi o apărare fermă. Antrenorii noştri au rulat, şi de această dată, tot lotul de jucători, printre marcatorii de meciului numărându-se nu mai putin de 11 poloişti. Poarta dinamovistă a fost apărată, şi de această dată, cu succes, de juniorul Marius Tic

Cei mai eficace jucatori pentru Dinamo au fost: Ianc şi Necşulescu - câte 3 goluri - Goanţă, Teohari şi Robu - câte 2 goluri.  

Autorul articolului: Simion Angelo. Foto: Mihai Neacşu - CS Dinamo, 26 noiembrie, ora 1000 

 
   
Polo – Superliga 2012-2013, etapa a V-a

P__12Dinamo Bucureşti - Steaua Bucureşti: 6-7; 5-7

Prima confruntare dintre Dinamo şi Steaua a weekendului care a trecut, a fost cea de la polo pe apă, acolo unde ne aşteptam la o evoluţie echilibrată în cele două partide, valorile echipelor bucureştene fiind sensibil egale. Totuşi, derby-ul etapei a fost adjudecat de echipa militară care a câştigat ambele meciuri, chiar dacă la scoruri foarte strânse. S-au înscris foarte puţine goluri iar din totalul celor 8 reprize ale celor 2 meciuri, 3 s-au încheiat la egalitate, 2 au fost câştigate de Dinamo iar 3 de Steaua.

Prima partidă: Dinamo – Steaua: 6-7 (1-0; 0-2; 3-3; 2-2).

Dinamoviştii au început bine meciul, s-au apărat fără greşeală, nu au primit gol însă au înscris doar o singură dată.

În repriza a doua, echipa noastră nu a mai reuşit să marcheze niciun gol, primind însă doua. Aceasta a fost, de altfel, şi repriza care a făcut diferenţa în primul meci, celelalte două reprize încheindu-se la egalitate.

Citeşte mai mult... [Polo – Superliga 2012-2013, etapa a V-a]
 
 
Polo – Superliga 2012-2013, etapa a IV-a – a doua partidă

Poli Cluj - Dinamo Bucureşti: 8-22 (1-5; 0-6; 4-5; 3-6)

Duminică, 11 noiembrie, s-a disputat cea de-a doua partidă din etapa a IV-a, dintre Poli Cluj şi Dinamo Bucureşti, în cocheta piscină „Politehnica” din Cluj.

De această dată, având experienţa meciului trecut, poloiştii dinamovişti au început în forţă jocul, nelasând adversarului nicio şansă, având o apărare aproape perfectă şi un atac în forţă şi în viteză. În aceste condiţii, tabela arăta la pauza mare un liniştitor scor de 11-1 care reflecta mult mai bine diferenţa de valoare dintre cele două echipe.

În următoarele doua reprize, Dinamo a rulat tot lotul, jucând mai mult cu tinerii, pentru a-i menaja pe titulari. Chiar şi aşa, diferenţa de goluri s-a mărit în continuare, deşi nu în acelaşi ritm ca în primele două reprize pentru că gazdele a reuşit să se apropie mai mult de poarta noastră şi să înscrie 7 goluri.

Remarcabilă a fost prestatia portarului nostru Tic Marius, un junior de numai 16 ani.

Principalii marcatori pentru Dinamo au fost: Goanţă, Georgescu A., Georgescu G. şi Ianc, fiecare cu câte 3 goluri.

Autorul articolului: Simion Angelo – CS Dinamo, 12 noiembrie, ora 945

 
   

Pagina 50 din 55

<< Început < Anterior 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Următor > Sfârşit >>

Program Competitional

Săptămâna 25-31 martie 2024

Handbal. EHF European League, play-off (meci tur), marți 26 martie, ora 19:45: Dinamo – Bjerringbro-Silkeborg (Danemarca). Sala Dinamo

Volei masculin. Divizia A1, sferturi de finală, play-off (meci 2), miercuri 27 martie, ora 18:00 SCMU Craiova – Dinamo. În cazul în care Craiova câștigă, meciul 3 va avea loc sâmbătă, 30 martie, ora 18:00, în Sala Dinamo

Polo. Superliga (etapa 13), miercuri 27 martie, ora 20:30: Dinamo – Hello Sport. Bazin Tolea Grințescu Dinamo

Volei feminin. Divizia A1, sferturi de finală, play-off (meci 2), joi 28 martie, ora 17:00: Dinamo – CSM Volei Alba Blaj. În cazul în care Dinamo câștigă, meciul 3 va avea loc sâmbătă, 30 martie, la Blaj

Fotbal. Liga 3, seria 4, play-off (etapa 1), vineri 29 martie, ora 15:00: CS Dinamo – SCM Dunărea Giurgiu. Stadion Dinamo

Baschet. LNB Getica 95 (etapa 27), vineri 29 martie, ora 18:00: CSM CSU Oradea - Dinamo

Rugby. Cupa României (semifinală), sâmbătă 30 martie, ora 13:00: Dinamo – CSM Știința Baia Mare. Stadion Arcul de Triumf

Volei masculin. Divizia A1, sferturi de finală, play-off (meci 3), dumimnică, 31 martie, ora 18:00: Dinamo - SCMU Craiova. Sala Dinamo 

Academia de Inot Dinamo

Agrement Fitness

Agrement Tenis de Masa

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

ANUNTURI

În data de 27 martie a.c., pista de atletism din Complexul Sportiv Dinamo NU este disponibilă pentru public.

Sâmbătă, 30 martie a.c., bazinul olimpic acoperit Anatolie Grințescu Dinamo NU este disponibil pentru public.

Mulțumim pentru înțelegere!

IA ATITUDINE

2_InfoCons

Vizitatori online

Avem 288 vizitatori online