Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Editorial George Vescan

Editorial George Vescan

Un artist al ringului – Calistrat Cutov

Calistrat_Cutov_04Interviu realizat de:

George Vescan

Psiholog C.S.Dinamo

            Sportul este frumos pentru că fiecare meci sau concurs este plin de surprize şi de secrete ascunse, la prima vedere. Tot la fel şi destinele sportivilor care printr-un joc al vieţii au ajuns la cel mai înalt nivel al performanţei sportive.

            Calistrat Cuţov este unul dintre cei mai performanţi pugilişti ai C.S.Dinamo şi ai României, al cărui succes este construit din multă muncă, talent şi neprevăzut.

            Vom căuta în acest interviu să descoperim secretele succesului, dintr-o perspectivă psihologică, mai puţin cunoscută cititorilor de presă sportivă.

 

Read more... [Un artist al ringului – Calistrat Cutov]
 
 
„Jocul interior” si performanta

Editorial George Vescan

"Adversarul din mintea cuiva este mai redutabil

 decât cel aflat de partea cealalată a fileului"

 W.T. Gallwey


    Spuneam în articolul precedent, că manifestarea potenţialului nostru optim este, în mare măsură, rezultatul „jocului interior”, al minţii noastre, care poate transforma o situaţie critică într-o oportunitate şi, în general, contribuie la obţinerea performanţei în orice domeniu.

     “Jocul interior” este o abordare pragmatică, a lui W. Timothy Gallwey (1974), prin care expune faptul că  “există un joc lăuntric, care deţine cheia jocului exterior, al vieţii”.

     Antrenori şi specialişti din domeniul sportului de performanţă urmăresc evoluţia sportivilor la antrenamente şi la concurs („jocul exterior”) al sportivilor pentru a interveni asupra greşelilor, astfel dorind să regleze cât mai eficient executarea sarcinilor motrice. Se folosesc adesea înregistrări video pentru a putea observa mai bine greşelile, care vizionate şi analizate de către antrenor şi sportivi, să producă un salt calitativ.

Read more... [„Jocul interior” si performanta]
 
 
Psihologia Crizei

             Cuvântul Criză, a fost folosit des în ultimii ani şi din păcate încă este de mare actualitate, inducând tot mai accentuat dezorientare, frică, şi blocaje pe toate planurile.

            La nivel instituţional şi personal această criză pare să ne surprindă, dovedindu-se imprevizibilă şi asta de datorează în primul rând incapacităţii noastre de a o trata din perspectiva realului nostru potenţial. Acest potenţial real este pus în mare parte în « adormire » mai ales în perioadele bune sau uşoare. Este ca atunci când un sportiv cu un mare potenţial de efort se confruntă o perioadă lungă cu adversari mult sub capacitatea sa, efectul va fi că în scurt timp, potenţialul de excepţie se va diminua, sau se va direcţiona în zone extrasportive de multe ori dăunătoare performanţei.

            Acestă « criză » seamănă cu un bulgăre de zăpadă, care poate declanşa o adevărată avalanşă la nivel material, relaţional, organizaţional. Aşadar, pare normal să ne îngrijorăm, să ne fie frică de ceea ce poate să se întâmple mai rău în viitor, dar prin aceeastă abordare nu facem decât să amplificăm percepţia « crizei », ea devenind tot mai mare în comparaţie cu individul care devine tot mai mic şi neputincios.

Read more... [Psihologia Crizei]
 
   
Studiul genialităţii în sport - Patzaichin

   

                                                                                    Interviu realizat de:

                                                                                      George Vescan

                                                                                    Psiholog C.S. Dinamo

 

Ivan Patzaichin: “Dinamo înseamnă foarte mult pentru mine, fără sprijinul      

                            acestui club nu aş fi avut realizări mari, ca sportiv şi antrenor”.

 

            Acum câţiva ani a fost declarat de forul internaţional de kaiac-canoe, Sportivul Secolului XX, iar Comitetul Internaţional Olimpic i-a acordat Ordinul Olimpic “Colanul de Platină”.

Are un palmares impresionant: a participat la 5 ediţii ale Jocurilor Olimpice, la care a cucerit 7 medalii, din care 4 de aur, a participat la 11 ediţii ale Campionatelor Mondiale, la care a cucerit 22 de medalii, iar în calitate de antrenor al secţiei clubului şi al lotului olimpic de kaiac-canoe, a reuşit ca sportivii pe care i-a pregătit să cucerească peste 150 medalii, din care 5 olimpice.   

Nu cred că există români care să nu fi auzit Ivan Patzaichin. Este o poveste vie. Nu spun legendă vie pentru că indiferent cât de sus l-a dus viaţa nu a uitat niciodată bunul simţ şi modestia omului puternic, care nu are nevoie de mai mult decât este.

Cu căldura şi amabilitatea cunoscută, Ivan şi-a depănat amintiri într-un interviu realizat pentru cititorii site-ului Clubului Sportiv Dinamo Bucureşti.

 

Read more... [Studiul genialităţii în sport - Patzaichin]
 
 
Studiul genialităţii în sport - Lipă

                                                                                                                                                      

Interviu realizat de:

George Vescan

                                                                                      Psiholog C.S. Dinamo

 

            Vom prezenta cititorilor o serie de interviuri ce pot fi considerate un posibil studiu asupra genialităţii în sport, bazat pe  experienţele inedite ale multor sportivi de excepţie, glorii dinamoviste, naţionale, mondiale, olimpice. Dorim, astfel, să elogiem încă o dată valoarea lor. Dar, totodată, ele sunt destinate şi pentru cei care vor să cunoască adevărate modele de succes.  

            Genialitatea se bazează pe o inteligenţă de excepţie, aceasta având multe domenii şi moduri de exprimare. După K. Albrecht (2008), inteligenţa poate fi abstractă, socială, practică, emoţională, estetică şi kinestezică. Aşadar, unul din modurile de exprimare a inteligenţei kinestezice este sportul. În sport, această inteligenţă este la fel ca simţul auditiv pentru un compozitor, simţul vizual pentru un pictor, capacitatea analitică pentru un matematician, etc.

            Dar, cum funcţionează aceşti oameni excepţionali şi dacă ei pot fi „copiaţi” de către cei interesaţi de sportul de înaltă performanţă, de către cei dornici de autodepăşire şi succes, rămâne o întrebare deschisă. Acesteia  încercăm, prin cele prezentate, să îi răspundem împreună.

 

Read more... [Studiul genialităţii în sport - Lipă]
 
   

Page 6 of 7

<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 Next > End >>

Program Competitional

Săptămâna 17-23 februarie 2020

Handbal. Liga Campionilor, barajul pentru optimile de finală (tur), 22 februarie, ora 18:30 (20:30 – la București): Sporting Lisabona – Dinamo

Volei masculin. Divizia A1 (etapa 17), 22 februarie, ora 12:00: Dinamo – CSM Câmpia Turzii. Sala Dinamo

Volei feminin. Divizia A1 (etapa 20), 22 februarie, ora 14:00: Dinamo – FC Argeș Pitești. Sala Dinamo

Polo. Campionatul Național feminin, turneul II, 21-23 februarie, Bazinul Floreasca

Atletism. Campionatul Național Under 20, 21-22 februarie, București

Judo. Campionatul Național U18, 21-23 februarie, Deva

Judo. Grand Prix Duesseldorf, 21-23 februarie, Germania

Karate. Transilvania Open, 21-22 februarie, Cluj-Napoca

Scrimă. Campionatul European de cadeți, 21 februarie – 3 martie, Croația

Ghid informare

Ghid_informare_DGA

Agrement Fitness

NOU! Hidrokinetoterapie

Agrement Natație

Agrement Tenis

Agrement Atletism

Agrement Fotbal

Căutare sportivi

Nume:
Disciplina sportivă:
Activitate:
Grupa de vârstă:

Online Guests

We have 260 guests online