Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Editorial George Vescan

Editorial George Vescan

Psihologia Crizei

             Cuvântul Criză, a fost folosit des în ultimii ani şi din păcate încă este de mare actualitate, inducând tot mai accentuat dezorientare, frică, şi blocaje pe toate planurile.

            La nivel instituţional şi personal această criză pare să ne surprindă, dovedindu-se imprevizibilă şi asta de datorează în primul rând incapacităţii noastre de a o trata din perspectiva realului nostru potenţial. Acest potenţial real este pus în mare parte în « adormire » mai ales în perioadele bune sau uşoare. Este ca atunci când un sportiv cu un mare potenţial de efort se confruntă o perioadă lungă cu adversari mult sub capacitatea sa, efectul va fi că în scurt timp, potenţialul de excepţie se va diminua, sau se va direcţiona în zone extrasportive de multe ori dăunătoare performanţei.

            Acestă « criză » seamănă cu un bulgăre de zăpadă, care poate declanşa o adevărată avalanşă la nivel material, relaţional, organizaţional. Aşadar, pare normal să ne îngrijorăm, să ne fie frică de ceea ce poate să se întâmple mai rău în viitor, dar prin aceeastă abordare nu facem decât să amplificăm percepţia « crizei », ea devenind tot mai mare în comparaţie cu individul care devine tot mai mic şi neputincios.

Citeşte mai mult... [Psihologia Crizei]
 
 
Studiul genialităţii în sport - Patzaichin

   

                                                                                    Interviu realizat de:

                                                                                      George Vescan

                                                                                    Psiholog C.S. Dinamo

 

Ivan Patzaichin: “Dinamo înseamnă foarte mult pentru mine, fără sprijinul      

                            acestui club nu aş fi avut realizări mari, ca sportiv şi antrenor”.

 

            Acum câţiva ani a fost declarat de forul internaţional de kaiac-canoe, Sportivul Secolului XX, iar Comitetul Internaţional Olimpic i-a acordat Ordinul Olimpic “Colanul de Platină”.

Are un palmares impresionant: a participat la 5 ediţii ale Jocurilor Olimpice, la care a cucerit 7 medalii, din care 4 de aur, a participat la 11 ediţii ale Campionatelor Mondiale, la care a cucerit 22 de medalii, iar în calitate de antrenor al secţiei clubului şi al lotului olimpic de kaiac-canoe, a reuşit ca sportivii pe care i-a pregătit să cucerească peste 150 medalii, din care 5 olimpice.   

Nu cred că există români care să nu fi auzit Ivan Patzaichin. Este o poveste vie. Nu spun legendă vie pentru că indiferent cât de sus l-a dus viaţa nu a uitat niciodată bunul simţ şi modestia omului puternic, care nu are nevoie de mai mult decât este.

Cu căldura şi amabilitatea cunoscută, Ivan şi-a depănat amintiri într-un interviu realizat pentru cititorii site-ului Clubului Sportiv Dinamo Bucureşti.

 

Citeşte mai mult... [Studiul genialităţii în sport - Patzaichin]
 
 
Studiul genialităţii în sport - Lipă

                                                                                                                                                      

Interviu realizat de:

George Vescan

                                                                                      Psiholog C.S. Dinamo

 

            Vom prezenta cititorilor o serie de interviuri ce pot fi considerate un posibil studiu asupra genialităţii în sport, bazat pe  experienţele inedite ale multor sportivi de excepţie, glorii dinamoviste, naţionale, mondiale, olimpice. Dorim, astfel, să elogiem încă o dată valoarea lor. Dar, totodată, ele sunt destinate şi pentru cei care vor să cunoască adevărate modele de succes.  

            Genialitatea se bazează pe o inteligenţă de excepţie, aceasta având multe domenii şi moduri de exprimare. După K. Albrecht (2008), inteligenţa poate fi abstractă, socială, practică, emoţională, estetică şi kinestezică. Aşadar, unul din modurile de exprimare a inteligenţei kinestezice este sportul. În sport, această inteligenţă este la fel ca simţul auditiv pentru un compozitor, simţul vizual pentru un pictor, capacitatea analitică pentru un matematician, etc.

            Dar, cum funcţionează aceşti oameni excepţionali şi dacă ei pot fi „copiaţi” de către cei interesaţi de sportul de înaltă performanţă, de către cei dornici de autodepăşire şi succes, rămâne o întrebare deschisă. Acesteia  încercăm, prin cele prezentate, să îi răspundem împreună.

 

Citeşte mai mult... [Studiul genialităţii în sport - Lipă]
 
   
Introducere în psihologia performanţei
 

Sportul de înaltă performanţă nu este o alternativă,

 ci o realitate care evidenţiază forţa şi

 sănătatea unei naţiuni, un fenomen social,

 care ar trebui să fie puternic ancorat în viaţa noastră actuală

 şi o „carte de vizită” importantă

 prin imaginea ei la nivel internaţional.

  

            Am ales ca numele acestei rubrici a website-ului nostru să fie „Psihologia Performanţei” deoarece va conţine articole despre sportivii de excepţie ai C.S.Dinamo Bucureşti, ale căror amintiri şi trăiri unice vor fi redate cititorilor dintr-o perspectivă psihologică. Interviurile vor urmări identificarea „secretului” ascuns în mecanismele motivatoare, a modului de acţiune, convingerilor, credinţelor, valorile, şi identităţii acestor sportivi geniali. Sper ca acest studiu al performanţei să fie pe placul iubitorilor de sport cât şi a celor interesaţi de succesul personal sau organizaţional, deoarece „secretul” performanţei, este acelaşi indiferent de domeniul în care activăm.   

Citeşte mai mult... [Introducere în psihologia performanţei]
 
   

Pagina 7 din 7

<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 Următor > Sfârşit >>

Program Competitional

16-22 mai 2022

Handbal. Liga Națională (etapa 26), 18 mai: CSU din Suceava – Dinamo

Polo. Superliga masculină (finala mică), 20 mai (meciul 3) și 21 mai (meciul 4 / dacă mai este cazul): Rapid București – Dinamo. Dinamo conduce cu 2-0 la general

Polo feminin. Cupa României – senioare, 20-22 mai, Focșani

Rugby. Liga Națională (etapa 5), 21 mai: Rugby Club Bârlad – Dinamo

Volei feminin. Campionatul Național de junioare I, turneul final, 16-20 mai, Timișoara

Box. Campionatul European de seniori, 21-31 mai, Erevan (Armenia)

Box. Cupa României la tineret, 17-22 mai, Târgu Jiu

Gimnastică. Cupa Andreea Răducan, 19-22 mai, Bârlad

Agrement Tenis de Masa

Agrement Natație

Agrement Fitness

Hidrokinetoterapie

Initiere/Agrement Tenis

Vizitatori online

Avem 308 vizitatori online