Noutăți:
Română (România)English (United Kingdom)
Home Editorial George Vescan

Editorial George Vescan

Gandurile negative involuntare

Editorial de George Vescan

S_22”Smulge gândurile rele cu alte gânduri”

Sf. Nill Sinaitul

Spuneam în articolul precedent că din cauza mai multor neajunsuri, performanța sportivă este în scădere. Baza de selecție este tot mai mică și implicit ”talentele înnăscute” tot mai puține. De aceea specialiștii din domeniul sportului trebuie să maximizeze toate resursele sportivilor pentru a ajunge la performanțe remarcabile, chiar și cu cei care nu s-au ”născut campioni”.

Unul dintre principalii factori care potențează performanța oricărui sportiv este conștientizarea gândirii negative involuntare și controlarea acesteia. Aceasta apare în mintea nostră din zona subconștientă și ne influențează direct emoțiile și starea corporală. Gândurile negative involuntare, odată conștientizate, pot fi înlocuite cu acele gânduri care ne creează o motivație optimă și o stare psiho-fizică optimă.

Foarte mulți sportivi buni, la începutul unei competiții sunt pur și simplu terorizați de gândurile negative: ”dacă o să pierd în primul tur?”; ”dacă ratez?”; ”să nu dezamăgesc…”; ”dacă nu o să iau medalia de aur?”. Aceste gânduri pe care nu și le doresc, dar care vin fără voia sportivilor, le dezvoltă stări emționale din spectrul fricii sau al temerilor de penibil și rușine. Emoțiile declanșează la rândul lor stări corporale de tensiune, tremur, greutate, nod în gât sau în stomac, respirație superficială, amețeală și dificultăți de atenție. Aceste stări corporle sunt mascate sau controlate cu un efort uriaș din partea sportivilor. Este de la sine înțeles că sportivii în aceste stări psiho-fizice sunt sub potențialul lor real cu mult. Cu toate acestea sunt sportivi care o dată intrați în joc, mai devreme sau mai târziu își revin, dar alții nu. În orice caz rareori se întâmplă ca aceste gânduri dezastruoase să se întâmple întocmai, de cele mai multe ori ele doar crează stări psiho-fizice neproductive performanței.

Citeşte mai mult... [Gandurile negative involuntare]
 
 
Despre performanta si constienta

Editorial de George Vescan

"Învațatul este asemeni navigării în amonte: dacă nu avansezi esti tras înapoi."

Proverb chinezesc

Jorj__Vescanovici__02Se spune tot mai des în ultimul timp, că: ”în România înalta performanță este obținută doar datorită sportivilor cu talent nativ excepțional”. Acest posibil adevăr mă face să înțeleg că principalul merit al performanțelor obținute de acești sportivi este moștenirea lor genetică. Adică, în lipsa unui program de selecție adevărat, a unor metode de antrenament  și mentalități moderne, ultima speranță de a mai obține medalii mondiale și olimpice ne stă în norocul de a găsi în continuare sportivi cu bagaj genetic de excepție.

Personal, sunt convis că talentul nativ contează mult, dar sunt convins și de faptul că funcția crează organul, iar psihicul nostru este rodul experiențelor acumulate de-a lungul vieții. Așadar, acum când baza de selecție a sportivilor este tot mai mică, la majoritatea ramurilor sportive, suntem obligați să găsim metode de a dezvolta abilități de excepție, chiar și celor care aparent nu sunt născuți pentru a fi mari campioni. Deviza multor antrenori: ”cine rezistă rămâne, cine nu, pleacă acasă” trebuie schimbată cu: ”fiecare sportiv ascunde un talent, ce așteaptă să fie descoperit și dezvoltat”.

Schimbarea modului de relaționare între antrenor și sportiv cât și folosirea mijloacelor pe care le oferă știința, au devenit o necesitate, în condițiile actuale. Atitudinea autoritară a antrenorilor exprimată prin sintagma ”muncești la antrenament  pentru că vreau eu” trebuie alternată cu stilul democratic: ”muncești la antrenament pentru că asta îți dorești tu”, astfel făcându-se un pas important în dezvoltarea conștiinței și motivației sportivilor. Dar pentru aceasta, antrenorul trebuie să știe ce își dorește cel mai mult sportivul, ce îl motivează, pentru ca apoi să îi aducă aminte, dacă este nevoie: "că el (sportivul), își dorește să ajungă unde și-a propus și de aceea este bine să facă…"

Citeşte mai mult... [Despre performanta si constienta]
 
 
Reconversia profesionala a sportivilor - o prioritate pentru C.S. Dinamo Bucuresti (partea a II-a)

Editorial de George Vescan

O realitate socială. Realitatea pieței de muncă din România, potrivit unor date ale INS, arată că rata șomajului se afla anul trecut în jurul valorii de 6,9 %, ceea ce înseamnă că aproximativ 700.000 de persoane își caută un loc de muncă. Referitor la reconversia profesională a sportivilor trebuie luată în considerație o altă realitate, cea a faptului că mulți sportivi nu au timp să se specializeze într-o meserie. Antrenorii, de obicei, nu își doresc de la sportivi decât performanță sportivă, iar sportivii tineri nu își dau seama cât de scurtă este perioada marilor performanțe și, implicit, viața sportivă.

Mulți sportivi ajunși la sfârșitul carieirei, se tem de retragere deoarece nu știu ce vor face după aceea. Motivația lor de a rezista cât mai mult nu aduce performanță ci doar un sacrificiu inutil. De aceea, îndrumarea încă din perioada de vârf a sportivului în direcția unor specializări și voluntariat într-o instituție sau companie, va aduce numai avantaje. Beneficiile vor fi multiple, atât ale angajatorului care poate câștiga notorietate prin asocierea brandului său cu imaginea unui campion, cât și ale sportivului care va ști la ce să se aștepte în viitor şi, prin urmare, se va putea concentra în prezent mai mult asupra antrenamentelor şi a competiţiilor sportive. Cred că nu ar fi imposibil ca două-trei zile pe săptămână sportivii interesați să meargă într-o instituție, să vadă ce înseamnă să lucreze într-un departament, să înveţe, să lucreze ceva și să comunice cu angajații.

Citeşte mai mult... [Reconversia profesionala a sportivilor - o prioritate pentru C.S. Dinamo Bucuresti (partea a II-a)]
 
   
Tratarea blocajelor emoționale ale sportivilor

Editorial de George Vescan

Blocajele emoționale se pot vedea destul de des  în anumite atitudini, execuții deficitare sau întârziate ale sportivilor. Atitudinea este manifestarea comportamentală pe care ceilalți oameni o pot observa de la distanță. O atitudine crispată, tensionată, ezitantă, are la bază un blocaj emoțional. Execuția deficitară datorată impulsivității, tensiunii necontrolate sau fricii de eșec își are rădăcinile într-un blocaj emoțional. Ezitarea arată întodeauna lupta dintre voința de a face și teama de a nu greși care este de asemenea o componentă a unui blocaj emoțional.

Șocul, sperietura, frica, rușinea, durerea pe care le trăiește sportivul în timpul unei accidentări sau al unui eșec se condensează sub forma unui blocaj emoțional care cu timpul se localizează la nivel inconștient (prin îngroparea acestor amintiri traumatice sistemul ne protejază de durerea cauzata de acestea). Blocajele emoționale sunt amintiri emoționale ce se activează la orice stimul care este aseamănător evenimentului traumatic. De exemplu: este de ajuns să auzim câteva secunde o melodie pe care nu am mai auzit-o de mulți ani (dar care a avut o mare încărcătură emoțională), pentru ca aceea emoție să ne invadeze starea prezentă.

Citeşte mai mult... [Tratarea blocajelor emoționale ale sportivilor]
 
 
Luptele – ”O scoala pentru viata”

Editorial de George Vescan

România - locul 2 în ierarhia europeană a luptătorilor polițiști!

George_VescanÎn perioada 9-12 noiembrie s-a desfășurat la Praga, Campionatul European de Lupte al Polițiștilor, la stilurile greco-romane și libere. O competiție cu tradiție în care imaginea și orgoliul fiecărei instituții poliețenești din Europa sunt puse în competiție. La start, în acest an, s-au prezentat 230 de luptători din 16 țări.

Echipa României de Lupte (greco-romane și libere) a reușit un rezultat bun la această competiție, câștigând medalia de argint la ambele stiluri. Lotul de lupte greco-romane a fost compus din: Marian Sandu - la 66 kg (multiplu medaliat la campionatele europene, actual antrenor C.S.Dinamo), Cezar Costea – 96 kg (multiplu medaliat național și internațional), Petre Cărare - la 84 kg (medaliat la campionatele mondiale și europene, actualul antrenor al secției de lupte greco-romane a Clubului Dinamo), Rareș Chinteuan - la 120 kg (sportiv în activitate) și nu în ultimul rând, George Vescan - la 74 kg (fost luptător, madaliat la turnee internaționale, psiholog al C.S.Dinamo și editorialist al websiteului www.csdinamo.eu). Iar mult mai tinerii noștri colegi (sportivi în activitate), luptătorii liberiști au fost: Danieluc Ștefan – 66 kg, Laszlo Sobolcs – 74 Kg și Chinteoan Rareș - 120 Kg (care a luptat la ambele stiluri).

Citeşte mai mult... [Luptele – ”O scoala pentru viata”]
 
   

Pagina 3 din 7

<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 Următor > Sfârşit >>

Program Competitional

Program competițional 9-15 decembrie 2019

Volei masculin. Cupa CEV, 16-imi de finală (meci tur), 11 decembrie, ora 17:00: Dinamo – Arkas Izmir (Turcia). Sala Dinamo

Handbal. Liga Națională (etapa 14), 12 decembrie, ora 18:00: CSM Vaslui – Dinamo

Baschet. Liga Națională (etapa 10), 14 decembrie, ora 18:30: BC CSU Sibiu – Dinamo

Volei masculin. Divizia A1 (etapa 10), 14 decembrie, ora 13:30: Dinamo – SCM Gloria Buzău. Sala Dinamo

Volei feminin. Divizia A1 (etapa 11), 14 decembrie: U NTT Data Cluj Napoca – Dinamo

Ghid informare

Ghid_informare_DGA

Agrement Fitness

NOU! Hidrokinetoterapie

Agrement Natație

Agrement Tenis

Agrement Atletism

Agrement Fotbal

Căutare sportivi

Nume:
Disciplina sportivă:
Activitate:
Grupa de vârstă:

Vizitatori online

Avem 329 vizitatori online