Performanţele feminine - un simbol al respectului de sine |
Editorial de Elisabeta Lipă
Am fost invitată, de curând, la o acțiune a Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian în cadrul programului "Împreună pentru dezvoltarea dialogului social în România", pe tema "Egalitatea în drepturi a femeilor". Subiectul m-a surprins la prima vedere, crezând că nu mai este de actualitate, dar la insistențele d-lui Ioan Popescu președintele C. S. N. Meridian, am acceptat invitația.
În sală erau câteva sute de femei din toată țara și din toate mediile sociale. Problematica expusă a fost complexă, de la faptul că angajatorii preferă bărbații și până la faptul că femeilor li se promovează în conştiinţa socială (în majoritatea emisiunilor de divertisment), imaginea femeii ca obiect sexual, ca fiinţă frivolă, preocupată doar de aspectul său estetic, femeia ca fiinţă frumoasă, dar mai puţin inteligentă.
Toate aceste subiecte m-au făcut să mă gândesc la faptul că femeile trebuie să se respecte pe ele însele în egală masură cu respectul pe care îl așteaptă din exterior. Și au destule motive să se respecte, atâta timp cât luptă să-și realizeze obiectivele prin muncă, seriozitate și inteligență.
Am fost întrebată de multe ori, de ce avem unele ramuri sportive în care fetele dețin supremația în comparație cu băieții. Este cazul, după cum se știe, al: canotoarelor, gimnastelor, handbalistelor și în ultimul timp al judocanelor si luptătoarelor. Acestea sunt sporturi deosebit de grele, în care implicarea trebuie să fie 100%, și se pare că româncele știu încă de tinere ce își doresc de la viață, motivația de autorealizare fiind probabil mai puternică decât a băieților. Este posibil ca sportivele noastre sa fie mai mândre și lipsite de complexe în fața altora din ţările, aşa zise, dezvoltate.
Un lucru este clar, respectul nu poate fi cerșit și nici impus. Respectul de sine vine din realizările zilnice, din bucuria lucrului bine făcut și mai ales atunci când ști cine ești și ce vrei de la viață. Succesul sau realizările zilnice sunt strâns legate de respectul pe care ți-l acorzi.
A te respecta înseamnă ați susține principiile și cuvântul dat, a face ceva zilnic în direcția scopurilor propuse, înseamnă încrederea că te poți descurca în orice situație, că ești responsabilă de progresul tău.
Respectul de sine atrage respectul social.
CS Dinamo, 21 noiembrie 2013, ora 2230
|
Handbal - Liga nationala 2013-2014, etapa a 10-a |
Un articol de Florin Vasiliu
Știința Municipal Dedeman Bacău-Dinamo București: 35-21 (16-12)
Etapa cu numărul X a Ligii Naționale de handbal a pus faţă în faţă ocupantele locurilor IV (Știința Bacău) şi III (Dinamo București). Din păcate pentru băieții noştri, vicecampioana României s-a dovedit a fi un adversar mult prea puternic, care a depășit momentele de criză şi nu degeaba şi-a anunțat ca obiectiv câștigarea campionatului în acest sezon.
În faţa unui public care a umplut până la refuz Sala Sporturilor din Bacău şi care şi-a încurajat frenetic favoriții, dinamoviștii au început curajos şi au reușit să conducă cu două goluri, 5-3, în minutul 10. Simţind că ceva este în neregulă, antrenorul Bacăului şi selecționerul echipei naționale, Eliodor Voica, cere time out şi îşi reorganizează elevii. Astfel, în minutul 13, torpila fostului dinamovist, georgianul Rusia, aduce în avantaj pentru prima dată formația gazdă, care avea să nu mai cedeze inițiativa până la finalul partidei. După a doua eliminare de două minute a lui Chiruţ, dinamoviștii au pierdut ritmul cu adversarul şi numai intervențiile lui Dragomir au făcut ca scorul la pauză să fie dor 16-12 pentru gazde.
Evoluția scorului în prima repriză a fost următoarea: 3-5 (min. 10); 6-5 (min. 13); 10-8 (min. 17); 13-10 (min. 20); 14-11 (min. 27); 16-12 (min. 30).
Read more... [Handbal - Liga nationala 2013-2014, etapa a 10-a]
|
Handbal - Liga nationala 2013-2014, avancronica etapei a 10-a |
Știința Municipal Dedeman Bacău - Dinamo București
Miercuri, 20 noiembrie 2013, cu începere de la ora 1800, Sala Sporturilor din Bacău găzduieşte meciul dintre Știința Municipal Dedeman Bacău (locul IV) şi Dinamo București (locul III) din cadrul etapei cu numărul X a Ligii Naționale de handbal.
Eliodor Voica nu are nicio indisponibilitate în lot pentru aceasta partidă iar la Dinamo revine Răzvan Răpciugă, dar lipsește în continuare Savenco, care mai are de ispășit două etape de suspendare. Chiar dacă întâlnesc vicecampioana României, băieții noștri sunt hotărați să obţină puncte din această deplasare. Noi le urăm multă baftă! Forţa Dinamo!
Autorul articolului: Florin Vasiliu - CS Dinamo, 19 noiembrie 2013, ora 2300
|
Judo - Campionatul European de tineret 15-17.11.2013 - Sofia, Bulgaria |
Judoka dinamovistă Loredana Ohâi a câștigat titlul european la categoria 57 Kg.
Sportiva C.S.Dinamo București, Loredana Ohâi și-a confirmat încă odată talentul și a demonstrat calitatea școlii românești de judo, condusă de antrenorul Florin Bercean. Loredana a câștigat medalia de aur într-o manieră categorică, în toate confruntările pe care le-a avut în grupe, chiar și în finală a câștigat înainte de limită, prin Ipon, în fața franțuzoaicei.
Este de remarcat faptul că Loredana Ohâi fiind născută în 1992, va participa și anul viitor la campionatele europene și mondiale de tineret.
Antrenorul secției de judo a C.S.Dinamo București, Dragoș Bolbose ne-a declarat: „Succesul Loredananei se datorează și faptului că este la aceeași categorie (57 kg) cu Corina Căprioriu, concurența de calitate întodeauna rezultă progres. Se pare că avem șanse mari la Jocurile Olimpice din 2016, cu aceste două sportive. La sfârșitul acestei săptămâni Corina Căprioriu și Loredana Ohâi vor participa la Abu Dhabi în Emiratele Arabe la un Grand Slam, unde se va premia cu 6000 euro locul I, 4000 euro locul II și cu 3000 euro locul III. La acestă competiție vor participa primii 12 judoka din lume, la fiecare categorie. Sper ca Loredana Ohâi să aibă timp pentru a se reface, în acest scurt timp de nici o săptămâne și să concureze la devărata ei valoare”.
Autorul articolului: George Vescan. Foto: Mihai Neacșu - CS Dinamo, 18 noiembrie 2013, ora 2330
|
Handbal - Liga nationala 2013-2014, etapa a 9-a |
Un articol de Florin Vasiliu
Dinamo Bucureşti – H.C. Minaur Baia Mare: 31-23 (10-10)
Etapa cu numărul IX a programat în sala Dinamo o partidă deosebit de atractivă între Dinamo București şi HC Minaur Baia Mare, două formaţii care au ca obiectiv revenirea în elita handbalului românesc şi european. Proaspăt promovaţi în Liga Națională, băimărenii, sub conducerea reputatului antrenor Gheorghe Covaciu (un fost jucător de excepție al Minaurului cu care a câștigat în anii 1985 şi1986 cupa I.H.F.), au venit în Capitală hotărați să câștige cele trei puncte puse în joc, mizând probabil şi pe faptul că dinamoviștii erau puțin descumpăniți după jocul de la Constanţa. Bine sfătuiți de staff-ul tehnic, băieții noștri au abordat serios meciul, care nu a fost unul deloc facil chiar dacă adversarul ocupă locul 9 în momentul de faţă.
Echipa băimăreană, una robustă şi destul de experimentată (Grasu şi Irimuş sunt componenți ai echipei naționale unde au avut evoluții apreciate de specialiști) a pus reale probleme alb-roșilor şi astfel, la pauză, scorul era egal 10-10. Jocul în prima repriză a fost unul echilibrat, însă cu multe inexactităţi şi de o parte şi de cealaltă. Mai bine intrați în joc, dinamoviștii au condus ostilitățile, dar s-au văzut egalați în minutul 14 (5-5). A fost o repriză foarte bună a portarilor atât Irimuş (Minaur) cât şi Makaria (Dinamo) având intervenții providențiale pentru echipele lor. Deşi au fost la cârma jocului, gazdele s-au văzut egalate din nou la 10, scor cu care s-a intrat la vestiare. Iată şi evoluția scorului în prima repriză: 2-0 în min. 4; 4-2 în min. 10; 5-5 în min. 14; 9-7 în min. 20; 9-9 în min. 25; 10-10 în min. 28.
Read more... [Handbal - Liga nationala 2013-2014, etapa a 9-a]
|
|
|